Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/10611
Karar No: 2020/7979
Karar Tarihi: 17.12.2020

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2020/10611 Esas 2020/7979 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Miras bırakanın vasiyetnamesinin açılması davasında, vasiyetnamenin geçerli olup olmadığına bakılmaksızın Tesliminden itibaren bir ay içinde Sulh Hakimi tarafından açılması gerektiği ve vasiyetnamenin açılışının mirasçıları bilgilendirerek yasal haklarını kullanmayı temine yönelik olduğu belirtilmiştir. Mahkeme kararında, mirasçıların tespiti eksik yapıldığı ve vasiyetnamenin açılıp okunmasına karar verilmesinde usul ve yasaya aykırılık tespit edildiği için hüküm BOZULMUŞTUR. Kararda geçen kanun maddeleri şunlardır: Türk Medeni Kanunu'nun 596/2, 597, 595/3 maddeleri ve Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Tüzüğün 36/2. maddesi.
3. Hukuk Dairesi         2020/10611 E.  ,  2020/7979 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ


    Miras bırakana ait vasiyetnamenin açılması davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, vasiyetin açılmasına yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde mirasçılardan ... , ... ve ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davada, muris ...’a ait 18/04/2011 tarih 08498 yevmiye nolu vasiyetnamenin açılıp okunması istenmiştir.
    Mahkemece, vasiyetnamenin açılıp okunduğunun tespitine karar verilmiş; hüküm, mirasçılardan ...,... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1- Vasiyetname, geçerli olup olmadığına bakılmaksızın, tesliminden başlayarak bir ay içinde mirasbırakanın yerleşim yeri Sulh Hakimi tarafından açılır. Vasiyetname açılırken bilinen mirasçılar ve diğer ilgililer, açılması sırasında diledikleri takdirde hazır bulunmak üzere çağrılır ve okunur. (TMK.md.596) Vasiyetnamenin açılışını müteakip mirasta hak sahiplerinin her birine, vasiyetnamenin kendilerine ilişkin kısımlarının onaylı bir örneği tebliğ olunur (TMK m. 597). Lehlerine karşılıksız kazandırma yapılan kimselerin ve mirasçıların adresleri belli değilse kendilerine vasiyet ilanen tebliğ edilir (TMK.md.597/2). Sulh Hakimi, vasiyetnamenin kendisine teslimini müteakip gerekli koruma önlemlerini alır, olanak varsa ilgilileri dinleyerek yasal mirasçılara terekenin geçici olarak teslimine yahut resmen yönetilmesine karar verir. ( TMK. md. 595/3)
    Vasiyetnamenin açılıp okunduğunun tespit edilmesinin amacı, mirasçıları ve lehine kazandırma yapılan kişileri bilgilendirme ve yasal haklarını kullanmayı temine yönelik bir işlemdir.
    Bu nedenle, Sulh Hakiminin görevi, TMK"nın 596 ve Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Tüzüğün 36/2. maddesine uygun olarak vasiyetnameyi açıp, lehine kazandırma yapılan kişi ile yasal mirasçıların vasiyetnamenin açılması sırasında hazır bulunmak üzere çağrılmasını sağlamaktır.
    Somut olayda; mahkemece mirasçıların tespitine ilişkin alınmış olan nüfus kayıtları incelendiğinde, ilk çıkarılan nüfus kayında mirasçı olarak sadece “... ve ...”ın göründüğü ancak daha sonra alınan nüfus kayıtlarında “...” kaydına da rastlanmadığı gibi hükmü temyiz eden mirasçıların isimlerinin de görünmediği anlaşılmıştır. Mirasçılık durumuna ilişkin olarak temyiz yoluna başvuran mirasçıların temyiz dilekçelerine ek olarak sundukları 16/11/2012 tarihinde kesinleşen Hassa Asliye Hukuk Mahkemesinin 05/09/2012 tarih ve 2011/440 E. 2012/365 K. sayılı karar incelendiğinde ise temyiz yoluna başvuran mirasçıların, nüfus kaydında görünmeme sebeplerinin maddi hatalardan kaynaklandığı, ilgili kararda “...” olarak görünen ...’ın kaydının düzeltilerek murisin nüfus kaydına yazılmasına ve “...” adına var olan kaydın iptaline yine mirasçılardan ...,...’in nüfusa kaydında anne adının ... göründüğü ve bu kaydın ... olarak düzeltilmesine karar verildiği anlaşılmıştır. Söz konusu mahkeme kararı doğrultusunda yeni alınan nüfus kaydında miras bırakanın ... dışında temyiz yoluna başvuranların da mirasçısı olduğu anlaşılmıştır.
    Bu sebeple; mahkemece vasiyetnamenin açılmasına karar verilmiş ise de; mirasçıların tespiti eksik yapılmış ve “...” dışındaki mirasçılara duruşma gününün tebliğ edildiğine dair dosya içerisinde evrak bulunmadığı görülmüştür. Türk Medeni Kanunu"nun 596/2. maddesi uyarınca, bilinen tüm mirasçılar ve diğer ilgililer usulüne uygun çağrılmadan, vasiyetnamenin açılıp okunmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    2- Bozma nedenine göre, sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle hükmün HUMK’nın 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, ikinci bentte açıklanan nedenle sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 6100 sayılı HMK"nın geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nın 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 17/12/2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi