Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/4904
Karar No: 2020/8027
Karar Tarihi: 21.12.2020

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2020/4904 Esas 2020/8027 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, İstanbul/Sultangazi'deki bir binanın bodrum katında bulunan dairenin arka tarafındaki 2 odasında ve balkonunda meydana gelen çatlama ve çökmeler nedeniyle davalı müteahhiti 17.946,65 TL'nin avans faizi ile birlikte ödemeye mahkum etmek için dava açtı. Davalı, satıcının ağır kusuru olmadığı için davanın reddedilmesini talep etti. Mahkeme, bilirkişi raporuna dayanarak davanın kısmen kabulüne ve davalının 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde zamanaşımı itirazında bulunmadığı tespiti yapıldığı için davacının talep ettiği miktarın avans faizi ile birlikte tahsil edilmesine karar verdi. Ancak, davalı bir tacir olduğu için ve yapılan işin ticari nitelikte olması nedeniyle davacının hüküm altına alınan miktar için avans faizi talep etme hakkı olduğu hükmedilerek kararda düzeltme yapıldı. Kararda geçen kanun maddeleri TBK 244/3, HMK 6100, HUMK 440.
3. Hukuk Dairesi         2020/4904 E.  ,  2020/8027 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı ve davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, 07.03.2008 tarihinde davalı müteahhitten satın aldığı dava konusu İstanbul / Sultangazi’de bulunan binanın bodrum katındaki 1 numaralı dairenin arka tarafında yer alan 2 odasında ve balkonunda 2013 yılı Temmuz ayı başlarında ani çatlama ve çökmeler meydana geldiğini, davalının bu ayıpla ilgilenmemesi üzerine değişik iş sayılı dosya üzerinden tespit yaptırıp, güvenlik tehlikesi olduğundan imalat hatasından kaynaklı hasarları 17.032,00 TL bedelle giderdiğini ileri sürerek; delil tespiti masrafı dahil toplam 17.946,65 TL’nin avans faizi ile tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, taşınmazın müteahhitliğini yapmadığını, davacının süresinde ayıp ihbarında bulunmadığını ve davanın zamanaşımına uğradığını bildirerek; davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, aldırılan bilirkişi raporuna itibar edilerek, davanın kısmen kabulü ile 12.195,00 TL’nin 15.11.2013 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre tarafların aşağıdaki bent dışındaki sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Dava, konut satışından kaynaklı ortaya çıkan ayıpların tazmini isteğine ilişkindir. Mahkemece, aldırılan rapora bağlı kalınarak ve 5 yıllık zamanaşımı süresi aşılmış olduğu halde, davalının süresi içerisinde zamanaşımı itirazında bulunmadığı tespiti yapılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Dosya kapsamına göre, dava dilekçesinin davalıya 10.12.2013 tarihinde tebliğ edildiği, davalının 20.12.2013 tarihli dilekçesi ile süre uzatım talebinde bulunduğu, mahkemece aynı tarihte süre uzatım talebinin kabul edilerek cevap süresinin 2 hafta uzatıldığı,
    davalının bu süre içerisinde uyap üzerinden havale ettiği 03.01.2014 tarihli dilekçesi ile zamanaşımı itirazında bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda, davalının zamanaşımı itirazının süresinde yapılmadığına ilişkin mahkeme gerekçesinin yerinde olduğu söylenemez ise de; hem değişik iş sayılı dosyada aldırılan heyet raporu hem de eldeki bu davada aldırılan bilirkişi roporu dikkate alındığında, dava konusu daire içinde ve teras balkonunda meydana gelen çökme ve ayrılmalar TBK 244/3 maddesi kapsamında satıcının ağır kusuru kapsamında değerlendirilebilecek nitelikte olduğunun ve buna göre de davanın zamanaşımına uğramadığının kabulü gerekir. Mahkeme kararı bu yön itibariyle usul ve yasaya aykırı olmakla birlikte, sonucu itibari ile karar doğru olduğundan mahkeme gerekçesinin belirtildiği şekilde düzeltilerek kararın onanması gerekmiştir.
    3- Davacı, dava dilekçesinde talep ettiği miktarın avans faizi ile birlikte tahsilini istemiş, mahkemece davalıdan tahsiline karar verilen miktara yasal faiz işletilerek hüküm kurulmuştur. Oysa ki, eldeki davada davalı, tacir olduğu için yapılan iş ticari olup, davacı hüküm altına alınan miktara avans faizi isteme hakkına sahiptir. Mahkemece değinilen bu yön gözetilerek davacı alacağına avans faizi uygulanması gerekirken, yasal faiz uygulanmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, kararın bu nedenle bozulması gerekir.
    Ne var ki, değinilen bu yanlışlıkların düzeltilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün düzeltilerek onanması usulün 438/7. maddesi gereğidir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle tarafların sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bent uyarınca mahkeme gerekçesinin yukarıda belirtildiği şekilde düzeltilmesine, üçüncü bent uyarınca hükmün birinci bendinde yazılı “ ... 15/11/2013 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlaya yönelik talebin reddine, “ şeklindeki cümleden “ yasal faiziyle “ kısmının çıkarılarak yerine “ avans faiziyle” ibaresinin yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz eden taraflara iadesine, 6100 sayılı HMK"nın geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nın 440.maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 21/12/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi