Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/13286
Karar No: 2018/19468
Karar Tarihi: 29.11.2018

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2018/13286 Esas 2018/19468 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacılar, bir vakfın mülhakı olan bir mülkün gelir fazlasına müstehak olduklarını iddia etmişlerdir. Davanın konusu, vakfeden veya galleden yararlanma hakkı olan diğer kişiler tarafından açılabilecek olan davaların incelenmesini kapsamaktadır. Bu tür davaların incelenmesinde, öncelikle davacılar ile vakfeden arasındaki kan bağına dair delillerin sunulması gerekmektedir. Eğer kan bağı varsa, ikinci olarak vakfiyede öngörülen şartların gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılması gerekmektedir. Vakfiyeler, galle davalarında birinci derecede delil olup, ancak vakfiyelerin ifade ettikleri maddelerin sabit ve meşhur olması durumunda yazılı delil olarak kullanılabilmektedir. Kararda bahsedilen kanun maddeleri ise HMK'nın Geçici 3.maddesi ile 1086 sayılı HUMK'nın 428. maddesidir.
8. Hukuk Dairesi         2018/13286 E.  ,  2018/19468 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi



    Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonucunda Mahkemece verilen davanın kabulüne dair kararın davalı...... Müdürlüğü vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizin 02/05/2018 tarihli ve 20175865 Esas, 2018/11959 Karar sayılı ilamı ile düzelterek onanmasına karar verilmişti. Davalı ...... Müdürlüğü vekili tarafından süresinde kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:

    K A R A R


    Davacılar vekili dava dilekçesinde, davacıların ..."da kurulu mülhak ...... olan ............ ......"nın galle fazlasına müstehak ...... evladı olduklarının tespitini istemiş, mahkemece davanın kabulüne dair verilen kararın davalı ...... Müdürlüğü vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine Dairemizce verilen düzelterek onama kararının davalı vekili tarafından düzeltilmesi istenildiğinden dosya yeniden incelenmiştir.
    Dava, ......n gelir fazlasından faydalanma amacına yönelik galle fazlasına müstehak ...... evladı olduğunun tespiti istemine ilişkindir.
    Dava konusu ......, Mülga 743 Sayılı Türk Kanunu Medenisi’nin yürürlük tarihinden önce kurulmuş ve yönetimi vakfedenlerin soyundan gelenlere şart edilmiş ...... yani “mülhak ......" olup, son mütevelli ...... Çiftçi"nin 27.10.2012 tarihinde vefat etmesi üzerine ......... ...... Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir.
    ......n geliri üzerinde hak sahibi olduğuna ilişkin davayı, vakfiye uyarınca galleden yararlanma hakkı olan, yani vakfeden ile......olan ya da......olmasa bile galleden kendisine pay özgülenen diğer kişiler açabilir.
    Bir ......tan galle fazlasının alınabilmesi için öncelikle vakfeden ile ......nın ispatlanması, sonra da vakfiyede öngörülen şartların gerçekleşmesi gerekir. Yani bu tür davalarda incelenecek ilk husus; davacılar ile vakfeden arasında iddia edildiği üzere kan bağı yolu ile ...... mevcut olup olmadığı, eğer ...... kurulabiliyorsa ikinci aşamada vakfiyede galle fazlası için öngörülen şartların somut olayda davacılar yönünden gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılması olacaktır.
    Vakfiyeler, ...... davalarında birinci derecede delil olup (............... ...... Müessesesi, 1996, Sh. 428), kadimden beri uygulandığı bilinmedikçe ...... davalarında yazılı delil olarak kullanılamazlar. (...... md.1739) Vakfiyelerin uygulanma şartı, bunların ifade ettikleri maddelerin sabit ve meşhur olmasıdır.
    Veled kelimesinin çoğulu olan "evlad" ifadesi veled tabirinden farkı bulunan bir ifadedir. Evlad tabiri Türkçe"de tekil olarak kullanılır. Bu sebeple de "evlad" lafzı bir defa zikredilirse, sadece vâkıfın çocukları anlaşılmalıdır. (...... çocuklarına) dediğinde, "veledime ve veledimin veledine" tabirinden farklı olarak, bu ifade bütün batınları içine alacaktır. Yani evlat kelimesi iki defa zikredilirse bütün çocukları kapsayacaktır. (............ Dersyılı Takrirleri, ...,153. )
    ...... olmaz (kapsamaz).
    Meselâ vâkıf -somut olayda olduğu üzere- ......mın gallesini evlâdıma şart eyledim deyü evlâd lâfzını bir def"a ...... tekrâr itmese meşrûtünleh yalnız vâkıfın evlâd-ı sulbiyyesine mahsûs olub ahfâda şâmil olmaz. (...... Mesele 140 )
    Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden; davacılar ile vakfeden arasında usulüne uygun ......nın kurulduğu, galle fazlası için ise dava konusu ............ ......"nın 23 ......vakfiyesinde; "...sonra bâkî kalan fazla-i ...... ...... ola..." denilerek galle fazlası evlad-ı sulbiyyeye yani ......ın öz evlatlarına şart kılındığı, bu tabirin ......ın torunlarını kapsamadığı anlaşılmakla davacıların galle fazlasına müstehak ...... evladı oldukları yönündeki istemin reddi ile sadece ...... evladı olduklarının tespitine karar verilmesi gerekirken, hatalı değerledirme sonucu davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerektiği anlaşıldığından düzelterek onama kararının kaldırılarak hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin karar düzeltme itirazlarının kabulü ile Dairemizin 02.05.2018 tarihli ve 2017/5865 Esas, 2018/11959 Karar sayılı düzelterek onama ilamının KALDIRILMASINA, yerel mahkeme hükmünün açıklanan nedenlerle 6100 sayılı HMK"nın Geçici 3.maddesi yollamasıyla 1086 sayılı HUMK"nın 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde karar düzeltme isteyene iadesine, 29.11.2018 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi