22. Hukuk Dairesi 2014/2879 E. , 2015/11512 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Taraflar arasındaki, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai, haftasonu tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı sebeplerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalılar avukatlarınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 24.03.2015 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalılar 1-. adına ... ile karşı taraf adına geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı işçi, iş sözleşmesinin davalı tarafça haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, ihbar ve kıdem tazminatı ile fazla çalışma ücreti, hafta tatili ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalılar vekilleri temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalıların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Dava konusu alacaklara uygulanması gereken faizin başlangıcı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
Ücret alacağı bakımından faize hak kazanmak için kural olarak işverenin temerrüde düşürülmelidir. Ancak, bireysel ya da toplu iş sözleşmesinde açıkça bir ödeme günü kararlaştırıldığında, belirlenen ödeme tarihi sonrasında faiz işlemeye başlar. Ücret kavramı geniş anlamda ücret olup, çalışma karşılığı ücretler ile ikramiye, prim, jestiyon ve benzeri ödemeler ve fazla çalışma, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil ücretleri de bu kapsama dahildir.
Somut olayda, davacı işçi, davalı işverene 21.10.2011 tarihinde noterden gönderdiği ihtarnamede, dava konusu alacakların ihtarnamenin tebliği tarihinden itibaren bir gün içerisinde ödenmesi hususunda talepte bulunmuştur. Söz konusu ihtarname, 25.10.2011 tarihinde davalıya tebliğ edilmiştir.
Mahkemece, hüküm altına alınan bir kısım alacaklara temerrüt tarihinden itibaren faiz işletilmesine karar verilmiş ise de, hüküm fıkrasında ve gerekçede temerrüt tarihinin hangi tarih olduğu belirtilmemiştir. Bu durumda, gerekçeli kararın hüküm fıkrası, faiz başlangıcı açısından infazda tereddüde yol açacak niteliktedir. Oysa, 6100 sayılı Hukuk Muhameleri Kanunu"nun 297. maddesi gereğince, hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden herbiri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Kanun"un geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan sebeplerle hüküm fıkrasında yer alan,
“14.626,18 TL brüt fazla mesai ücreti alacağının (sadece 1000,00 TL"lik kısmının temerrüt tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte olmak üzere)
4.212,06 TL brüt hafta tatili ücreti alacağının (sadece 1000,00 TL"lik kısmının temerrüt tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte olmak üzere)
875,55 TL brüt ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağının temerrüt tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine” rakam ve sözcüklerinin silinmesine, yerlerine,
“14.626,18 TL brüt fazla mesai ücreti alacağının (sadece 1000,00 TL"lik kısmının temerrüt tarihi olan 27.10.2011 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte olmak üzere)
4.212,06 TL brüt hafta tatili ücreti alacağının (sadece 1000,00 TL"lik kısmının temerrüt tarihi olan 27.10.2011 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte olmak üzere)
875,55 TL brüt ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağının temerrüt tarihi olan 27.10.2011 tarihinden itibaren işleyecek bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine,” rakam ve sözcüklerinin yazılmasına ve hükmün bu düzeltilmiş şekli ile ONANMASINA, davalı yararına takdir edilen 1.100,00 TL duruşma avukatlık ücretinin karşı tarafa yükletilmesine, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenlere yükletilmesine 24.03.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.