Esas No: 2021/7736
Karar No: 2022/2958
Karar Tarihi: 30.03.2022
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2021/7736 Esas 2022/2958 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davalı ve davacı arasındaki tazminat davasına dair mahkemede verilen kararın onanması hakkında Dairece verilen karar, davacı tarafından düzeltilmesi istendi. Yapılan ön incelemede, davacının beyan dilekçesi içerisinde kullanılan ifadelerin sınırları aşarak saldırgan ve gereksiz olduğu tespit edildi. Bu sebeple davacıya kararının düzeltilmesi için uygun bir süre verilip, yeniden düzenlenmesi hakkında karar verildi. Kararın dayandığı kanun maddesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 32. maddesidir. Bu madde, hâkimin yargılamayı sevk ve idare etmesi, düzenin bozulmaması için aldığı tedbirleri, uygun olmayan dilekçelerin yeniden düzenlenmesi için verilen süreleri ve bu süreyi kaçırmanın sonuçlarını düzenler.
"İçtihat Metni"
Davacı ... ile davalı ...-...arasındaki tazminat davasına dair Tavas Asliye Hukuk Mahkemesinden verilen 03/04/2019 tarihli ve 2018/388 Esas 2019/122 Karar sayılı hükmün onanması hakkında Dairece verilen 14/06/2021 tarihli ve 2020/6089 Esas 2021/6461 Karar sayılı ilama karşı davacı tarafından kararın düzeltilmesi istenilmesi üzerine, dosyadaki bütün kâğıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK)’nun 32 nci maddesi; “Yargılamayı, hâkim sevk ve idare eder; yargılama düzeninin bozulmaması için gerekli her türlü tedbiri alır.
Okunamayan veya uygunsuz yahut ilgisiz olan dilekçenin yeniden düzenlenmesi için uygun bir süre verilir ve bu dilekçe dosyada kalır. Verilen süre içinde yeni bir dilekçe düzenlenmezse, tekrar süre verilemez” hükmünü içermektedir.
Yapılan ön incelemede; davacı tarafından verilen 10/08/2021 havale tarihli karar düzeltme dilekçesi ile 28/12/2021 tarihli beyan dilekçesinde yer alan sözlerin, adli yazışmalarda ve özellikle Yargıtaya verilen dilekçelerde yazılması alışılmış olmayan, itiraz sınırlarını aşan, davanın aydınlığa kavuşması, hakkın ortaya çıkarılması yönünden etkisi ve yazılmasında zorunluluk bulunmayan ve HMK’nın 32 nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca uygunsuz nitelikte ifadeler olduğu sonucuna varılmıştır.
Bu itibarla, davacıya karar düzeltme dilekçesini; nezaket ve saygı kuralları içerisinde kalarak, gereksiz sözlere yer vermeden ve hukuk kuralları dışına çıkmadan, sadece hukuki nedenleri açıklamak suretiyle yeniden düzenlenmesi için uygun bir süre verilip işlem yapılmak üzere dosyanın mahkemesine geri çevrilmesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı tarafından verilen karar düzeltme dilekçesinin HMK’nın 32 nci maddesinin ikinci fıkrası gereğince yeniden düzenlenmesi için uygun bir süre verilip işlem yapılmak üzere dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 30/03/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.