Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/8275
Karar No: 2015/11962
Karar Tarihi: 30.03.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/8275 Esas 2015/11962 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2015/8275 E.  ,  2015/11962 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; müvekkilinin iş sözleşmesinin haksız olarak işveren tarafından feshedildiğini belirterek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı .... vekili; husumet itirazında bulunmuş, süresinde açılmayan davanın reddini savunmuştur.
    Dahili davalı vekili; husumet itirazında bulunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, dahili davalı şirket yönünden davanın husumetten reddine, davalı yönünden feshin geçersizliğine ve davacının ...."taki işine iadesine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı .... vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Somut olayda; boru hattının gözetim ve korunması işi ile görevli davacının iş sözleşmesi, ".... mukaveleyi dilediği anda ve hiçbir sebep göstermeksizin 15 gün önceden haber vermek şartı ile fesih edebilir." düzenlemesini öngören .... . ile imzalanan mukavelenin 7. maddesi gereğince, bu belgenin tebliği tarihi itibariyle feshedilmiştir.
    İşverenin fesih bildiriminde yer alan sebebin, fesih için geçerli sebep oluşturmayacağı kuşkusuzdur. Bu sebeple davalı işveren feshinin geçerli sebebe dayanmadığı kanaati ile mahkemece feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiş olması dosya içeriğine görülmektedir. Ancak, Dairemizin emsal nitelikteki kararlarında davalılar arasındaki hukuki ilişki muvazaalı kabul edilmediğinden, davacı işçinin dahili davalı ... Tic. Ltd. Şti. iş yerindeki işe iadesine karar verilmesi gerekmekte olup yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.

    Sonuç: Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davanın kabulü ile FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının dahili davalı ... Tic. Ltd. Şti. iş yerindeki İŞE İADESİNE,
    3-Davacının kanuni süresi içerisinde başvurmasına rağmen davalı işverence süresi içerisinde işe başlatmaması halinde ödemesi gereken tazminat miktarının, takdiren davacının beş aylık brüt ücreti tutarında belirlenmesine ve davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili gerektiğinin tespitine,
    4-Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içerisinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aya kadar ücret ve diğer haklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili gerektiğinin tespitine,
    5-Harç peşin alındığından, alınmasına yer olmadığına,
    6-Davacı tarafından yapılan 48,60 TL yargılama giderinin davalılardan müştereken ve müteselsilen alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    7-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL vekâlet ücretinin müştereken ve müteselsilen davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
    8-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 30.03.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi