Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/4266
Karar No: 2020/8223
Karar Tarihi: 23.12.2020

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2020/4266 Esas 2020/8223 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı tüketicinin, davalı banka dahil birçok bankadan bilgisi dışında ve imzası taklit edilerek krediler kullandırıldığı ve borçlandırıldığı iddiasıyla açtığı tüketici kredisi davasında, mahkeme davacının lehine karar vermiştir. Dosya incelendiğinde, sözleşmedeki imzanın davacının eli mahsulü olmadığı anlaşılmıştır. Ancak, davalı banka tarafından temyiz edilen kararda, davalı bankanın savunmasının yeterince tartışılmaması ve eksik incelemeye dayalı olarak karar verilmesi nedeniyle karar bozulmuştur. Kanun maddeleri açıklanmadığından eklenememiştir.
3. Hukuk Dairesi         2020/4266 E.  ,  2020/8223 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ


    Taraflar arasındaki Tüketicinin açtığı tüketici kredisinden kaynaklanan davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacı asilin dava dışı kişi ve şirketlerce dolandırılmış olduğunu, davalı banka dahil bir çok bankadan davacı asilin bilgisi dışında ve imzası taklit edilmek suretiyle krediler kullandırılarak kendisinin bu bankalara borçlandırıldığını, davalı bankanın da davacı asilin kredi kullanan olarak göründüğü ödenmeyen kredi alacağı için icra takibinde bulunduğunu ileri sürerek davacı asilin borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı ödenmeyen kredi borcunun tahsili için sözleşme ve yasaya uygun olarak hareket edildiğini, hesabın kat edildiğini ve bunun için gerekli ihtarnamelerin davacı asile gönderildiğini, krediye ilişkin ilk dokuz aylık taksitlerin ödendiğini ve davacı tarafından kullanılmış olan kredi ile finanse edilen otomobilin de dört ay sonra teslim alındığının kabul edildiğini, kalan borcun ödenmesi için kendisine gönderilen ihtarnamelere ve takip işlemlerine itiraz etmeyen davacı asilin iki yıl sonra dava açma yoluna gitmesinin kötü niyet göstergesi olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini dilemiştir.
    Mahkemece, dosyada toplanan deliller ve yaptırılan imza incelemesi sonucunda sözleşmedeki imzanın davacının eli mahsulü olmadığı anlaşıldığından sözleşmenin feshi ile davacının davalıya Ankara 13. İcra Müdürlüğü"nün 2013/18598 ve 2013/18785 Esas sayılı takip dosyaları nedeniyle borçlu olmadığının tespitine, karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyanın incelenmesinde; ilk derece mahkemesince 14.09.2012 tarihli 76.000,00.-TL değerli Tüketici Kredisi Sözleşmesi ve eklerinde bulunan imzanın davacı asil ... eli mahsulü olmadığı mütalaasında bulunulan 31.08.2015 tarihli bilirkişi raporuna dayanılmak suretiyle davanın kabulü cihetine gidilmiş olduğu görülmüştür.
    Davalı tarafından dosyaya delil olarak kazandırılmış olan davacı asile ait krediye ilişkin açılmış olan banka hesabının incelenmesinde söz konusu kredi taksitlerine ilişkin olarak “kendisi” açıklaması ile 6 adet taksit ödemesi yapıldığı yine ... isimli şahıs tarafından da bir adet taksidin ödenmiş olduğu bunun yanında icra takip dosyasında bulunan ve imzası davacı asil tarafından da inkar edilmemiş olan itiraz dilekçesinde davacının söz konusu kredi ile satın alınmış olan otomobilin kredi kullanımından 4 ay sonra bulunduğunu ve teslim alındığını beyan etmiş olduğu ve banka tarafından ödenmeyen kredi borcunun tahsili için davacı asile gönderilen ihtarname ve takibe ilişkin tebligatlara karşı bir itiraz ileri sürmemiş olduğu görülmüştür.
    Kullanılan kredinin tarihi 14.09.2012 olup, davacı asilin kendi beyan ve kabulüne göre söz konusu kredi ile satın alınmış olunan otomobil de bu tarihten 4 ay sonra davacı asil tarafından teslim alınmış ve kredi taksitleri de davacı asil tarafından bir süre ödenmiş daha sonra kredi tarihinden iki yıl sonra menfi tespite ilişkin bu dava açılmıştır.
    Mahkemece, davalının davaya yanıt, itiraz ve temyiz dilekçelerinde ileri sürülen bu sebeplere dayalı olarak davacı asil tarafından uyuşmazlık konusu kredi ilişkisine icazet niteliğindeki davranışlarının bu ilişkiyi kabul anlamına gelip gelmediği savunması üzerine durulmadan ve dosyaya sunulan davacı asile ait hesap hareketleri ve aracın teslim alınmış olduğu kabulü karşısında bu konu hüküm gerekçesinde yeterince tartışılmadan yazılı şekilde eksik incelemeye dayalı olarak hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nın 440.maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 23/12/2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.














    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi