Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15058
Karar No: 2020/4146
Karar Tarihi: 08.10.2020

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2016/15058 Esas 2020/4146 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, kadastro tespitine itiraza ilişkindir. Çekişmeli taşınmazın tespiti sırasında davacılar, irsen intikal ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak dava açmıştır. Mahkeme, davaları kısmen kabul etmiş ve payları oranında davalıların mirasçılarına tescil edilmiştir. Ancak, davada taraf teşkili sağlanmadığı için verilen karar usul ve yasaya uygun bulunmamaktadır. Kadastro tespitine itiraz davalarında husumetin tespit malikine yöneltilmesi ve tüm mirasçıların davada yer alması zorunludur. Karar başlığına tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile adresleri yazılmalıdır. İşin esasına girilmeden önce, davacılara süre tanınmalı ve taraf eksikleri giderilmelidir. Bu koşullar sağlanmadan verilen hüküm isabetsizdir. Kanun maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi.
16. Hukuk Dairesi         2016/15058 E.  ,  2020/4146 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :KADASTRO MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
    KANUN YOLU: TEMYİZ


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Kadastro sırasında, .... Köyü çalışma alanında bulunan 108 ada 1 parsel sayılı 15.417,78 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz, tapu kaydı, ifraz, irsen intikal, satın alma ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle, .... ve müşterekleri adına tespit edilmiştir. Davacılar .... ve ... ile ..., ayrı ayrı; irsen intikal ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine; ... ve ... ise miras yoluyla gelen hakka dayanarak dava açmış, yargılama sırasında ise müdahiller ... ve ...., miras yoluyla gelen hakka dayanarak davaya katılmışlardır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davacılar ..., ..., ..., ... ve ...’un davalarının ayrı ayrı reddine, davacılar ... ve ...’nun davalarının ise kısmen kabulüne, çekişmeli taşınmazın kadastro tespitinin iptali ile hüküm yerinde gösterilen payları oranında davacılar Mehmet ve ... mirasçıları ile bu kişilerin murisleri ... oğlu ... mirasçıları adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davacılar ... ve ... vekili ile davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece, işin esasına girilerek yazılı şekilde hüküm kurulmuş ise de, taraf teşkili sağlanmaksızın karar verilmiş olması nedeniyle verilen karar usul ve yasaya uygun bulunmamaktadır. Kadastro tespitine itiraz davalarında husumetin tespit malikine, tespit malikinin ölü olması halinde ise mirasçılarına yöneltilmesi ve tüm mirasçıların davada yer alması zorunludur. Ne var ki, çekişmeli taşınmazın tespit maliklerinden ... kızı ... (....) dava dilekçesinde davalı olarak gösterilmiş olmakla birlikte, ölü olduğu halde mirasçılarından ... ve ... yöntemince davaya dahil edilmemiştir. Bu haliyle davada taraf teşkilinin sağlandığından söz edilemez. Oysaki, taraf teşkilinin sağlanması dava şartlarından olup, yargılamanın her aşamasında re’sen göz önünde bulundurulmalıdır. Bu koşul yerine getirilmeden davanın esasına girilmesi doğru değildir. Diğer taraftan 6100 sayılı HMK"nın, "hükmün kapsamı" başlığını taşıyan 297. maddesinin (b) bendinde tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile T.C. kimlik numarası, varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad soyadları ile adresleri ile tarafların ve davaya katılanların kimlikleri ile varsa kanuni temsilci ve vekillerinin ad ve soyadları ile adreslerinin karar başlığında gösterilmesi zorunlu olduğu halde, davacılardan ... mirasçılarından .... ile davacı ... karar başlığında “davalı” olarak gösterildikleri gibi, davacı ... mirasçılarından ... kızları ... ile davacılardan ... ve Fatma Karakuş karar başlığında gösterilmemiştir.
    Hal böyle olunca; Mahkemece öncelikle, davacı tarafa, davasını... ve ...’na (ölü olmaları halinde mirasçılarına) da yöneltmesi için süre ve imkan tanınmalı, taraf eksikliğinin yöntemince tamamlanması halinde, bu kişilerden savunma ve delilleri sorulup saptanmalı, bildirmeleri halinde delilleri toplanmalı, bundan sonra işin esasına girilerek toplanan ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilmek suretiyle bir karar verilmelidir. Mahkemece, taraf teşkili sağlanmadan işin esasına girilerek hüküm kurulması isabetsiz olduğu gibi, usulüne uygun şekilde karar başlığı oluşturulmaması dahi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde bulunduğundan kabulüyle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre şimdilik sair yönlerin incelenmesine yer olmadığına, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz edenlere ayrı ayrı iadesine, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 08.10.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi