Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/5009
Karar No: 2020/4171
Karar Tarihi: 09.10.2020

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2017/5009 Esas 2020/4171 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


16. Hukuk Dairesi'nin verdiği kararda, davacı tarafın itirazı sonucu Kadastro Mahkemesi'nde açılan davada çekişmeli iki taşınmazın tesciliyle ilgili tartışmaların yasal usullere uygun şekilde sonuçlanamadığı belirtilmiştir. Yargıtay'ın bozma ilamında, yerel bilirkişi kurulu ve tanıkların keşif yaparak taşınmazların taksime tabi tutulup tutulmadığı, taksime tabi tutulduysa kime isabet ettiğinin sorularak, maddi olayların açıklattırılması gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme bu doğrultuda tescil iptali hüküm verirken, davalı vekilinin yasal süresinden sonra temyiz başvurusunda bulunduğu ve Yargıtay'ın bu başvuruyu reddettiği belirtilmiştir.
Kararda geçen kanun maddeleri şunlardır:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 104. maddesi: Adli tatilde bakılmayan davalarla ilgili temyiz süresinin sonu adli tatil dönemine rastlarsa, süre, tatilin bitiminden itibaren 7 gün daha uzatılmış sayılır.
- 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 29/son maddesi: Kadastro Mahkemelerinin adli tatile tabi olmadığı belirtilir.
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 432/1. maddesi: Temyiz süresinin 15 gün olduğu belirtilir.
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun
16. Hukuk Dairesi         2017/5009 E.  ,  2020/4171 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :KADASTRO MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
    KANUN YOLU: TEMYİZ



    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Yargıtay bozma ilamında özetle; “keşfe ilişkin verilen kesin süre ile ilgili ara kararın usulüne uygun olmaması, taksim olgusunun ispat yükünün davalı tarafa ait olması nedeniyle davacıya verilen kesin sürenin isabetsiz olduğu belirtilerek, davalı taraftan delil ve savunmalarının sorulup saptanması, bundan sonra mahallinde yaşlı, tarafsız ve yöreyi iyi bilen yaşlı 3 kişilik yerel bilirkişi kurulu ile keşif icra edilmesi, keşifte yerel bilirkişi ve tanıklardan murisin ölümünden sonra çekişmeli taşınmazın taksime tabi tutulup tutulmadığı, taksime tabi tutulmuş ise kime isabet ettiği, davalı tarafa isabet etmiş ise diğer mirasçılara ne verildiği, taşınmaz verilmiş ise nereden verildiği ve diğer mirasçılara verilen taşınmazların akıbetlerinin ne olduğu, taşınmazın kim tarafından ne zamandan beri ne suretle kullanıldığı hususlarının etraflıca sorulup maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılması, bundan sonra toplanmış ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir hüküm kurulması” gereğine değinilmiştir. Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne, çekişmeli 101 ada 401 parsel ve 101 ada 854 parsel sayılı taşınmazların tespitinin iptali ile müteveffalar ..., ..., ..., ..., ..., ... mirasçıları ve davacı ... adına muhtelif hisse oranları ile tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    6100 sayılı HMK"nın 104. maddesi uyarınca, adli tatilde bakılmayan davalarla ilgili temyiz süresinin sonu adli tatil dönemine rastlarsa, süre, tatilin bitiminden itibaren 7 gün daha uzatılmış sayılır. Ancak, 3402 sayılı Kadastro Kanunu"nun 29/son maddesinde, Kadastro Mahkemelerinin adli tatile tabi olmadığı belirtilmiş olup, somut olayda, hükmü temyiz eden davalı vekiline gerekçeli kararın tebliğ edildiği 01.08.2017 tarihi ile kararın temyiz edildiği 06.09.2017 tarihi arasında Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 432/1. maddesinde öngörülen temyiz süresinin geçtiği anlaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca, davalı ... vekilinin yasal süresinden sonra yapmış olduğu temyiz başvurusunun Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu"nun 01.06.1990 tarih, 1989/3 Esas ve 1990/4 sayılı kararı ile Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 432/4. maddesi gereğince süre yönünden REDDİNE, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz edene iadesine, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09.10.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi