
Esas No: 2015/3953
Karar No: 2015/13222
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/3953 Esas 2015/13222 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
...
DAVA : Davacı, feshen geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, davayı görev yönünden reddetmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin haklı bir sebep olmaksızın sona erdirildiğini beyanla müvekkilinin işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, feshin geçerli sebeple yapıldığını beyanla davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece, davacının atamasının, terfiinin ve sicilinin statü hukukuna tabii olduğu, bu bağlamda uyuşmazlığın çözüm yerinin iş mahkemesi olmayıp, idare mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Kararı süresi içinde davalı vekili temyiz etmiştir.
Uyuşmazlık taraflar arasındaki ilişkinin İş Kanunu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve bu bağlamda iş mahkemesinin görevi noktasında toplanmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 8/1 maddesi uyarınca “İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Ücret, iş görme (emek) ve bağımlılık iş sözleşmesinin belirleyici unsurlarıdır.
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanununun 1. maddesinde iş mahkemelerinin görevi, “İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya iş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesi” olarak belirlenmiş olmakla, işçi sıfatını taşımayan kişinin talepleriyle ilgili davanın, iş mahkemesi yerine genel görevli mahkemelerde görülmesi gerekir.
Somut olayda, davacının davalı işyerinde belirsiz süreli iş sözleşmesi ile işyerinde çalıştığı anlaşılmaktadır. Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacı adına verilmiş işe giriş bildirgelerinin bulunduğu, davacının çalışması konusunda Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunulduğu anlaşılmakla, davaya bakmakla iş mahkemesi görevlidir. Mahkemece, yazılı şekilde görevsizlik kararı verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Hükmün yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, 09.04.2015 günü oybirliği ile karar verildi.