22. Hukuk Dairesi 2015/9868 E. , 2015/13257 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla çalışma, yıllık izin tatil ücretleri, sosyal haklar ve manevi tazminatı alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkilinin Kasım 1993 tarihinden itibaren Ocak 2008 yılına tarihine kadar davalı şirkette güvenlik görevlisi olarak çalıştığını, en son net ücretinin 950,00 TL olduğunu, müvekkilinin iş sözleşmesinin herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin haksız olarak feshedildiğini belirterek, kıdem ve ihbar tazminatı, fazla çalışma alacağı, yıllık ücretli izin, sosyal yardım ve manevi tazminat alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, davacının işine özen göstermeyerek iş sözleşmesinin haklı sebeple feshine sebebiyet verdiğini, 05.02.2008 tarihinde davacının tüm alacaklarının ödendiğini, davacının ibraname verdiğini, davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmadığını, yıllık izinlerini kullandığını, bayramlarda çalışma yapıldığı takdirde ücretinin ödendiğini, davacının manevi zarara uğradığı iddiasının yerinde olmadığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece davacının kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin alacaklarının kabulüne fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, sosyal yardım alacağı ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verilmiştir.
Davacı ve davalı taraflarca temyiz edilmesi üzerine Dairemizce yapılan incelemede hüküm, genel tatil alacağının reddinin ve yıllık ücretli izin alacağının hesabının hatalı olduğu gerekçesi ile bozulmuştur.
Mahkemece bozmaya uyulmuş ve bozma ilamı doğrultusunda alınan bilirkişi raporu doğrultusunda davacının kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin alacaklarının kabulüne fazla mesai, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, sosyal yardım alacağı ve manevi tazminat taleplerinin reddine karar verilmiştir.
Karar davalı vekilince süresinde temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
2-Taraflar arasında,yıllık izin alacağının zamanaşımına uğrayıp uğramadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
Dava konusunun ıslah yoluyla arttırılması durumunda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01.10.2011 tarihinden sonraki uygulamada, 317/2 ve 319. maddeler uyarınca ıslah dilekçesinin davalı tarafa tebliği üzerine iki haftalık süre içinde ıslaha konu kısımlar için zamanaşımı definde bulunulabileceği kabul edilmelidir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"na göre süre geçtikten sonra yapılan zamanaşımı definin geçerli sayılabilmesi için davacının açıkça muvafakat etmesi gerekir. Süre geçtikten sonra ileri sürülen zamanaşımı define davacı taraf muvafakat etmez ise zamanaşımı defi dikkate alınmaz.
Somut olayda taraflar arasındaki iş sözleşmesinin 06.02.2008 tarihinde feshedildiği, davacının 18.12.2014 tarihli ıslah dilekçesi ile yıllık izin alacağını bilirkişi raporunda hesaplanan miktara yükselttiği, davalının ıslaha karşı 29.12.2014 tarihinde süresinde zamanaşımı definde bulunduğu, ıslah tarihi itibari ile yıllık izin alacağının dava dilekçesinde talep edilen kısmını aşan miktarın zamanaşımına uğradığının anlaşılmasına göre mahkemece ıslaha karşı ileri sürülen zamanaşımı defi değerlendirilerek karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.