16. Hukuk Dairesi 2014/9804 E. , 2014/12460 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ : FETHİYE 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 14/03/2013
NUMARASI : 2007/83-2013/215
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
Davacılar, ...Köyü çalışma alanında bulunan ve 1979 yılında yapılan kadastro çalışmaları sırasında tespit harici bırakılan taşınmazın bir bölümü hakkında irsen intikal ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak tescil istemiyle dava açmıştır. Yargılama sırasında M.. K.. ve arkadaşları, miras yoluyla gelen hakka dayanarak davaya katılmışlardır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda davacı A.. K.. yönünden davanın açılmamış sayılmasına, diğer davacılar yönünden davanın kısmen kabulüne, fen bilirkişi raporunda (A) harfi ile gösterilen 902,68 metrekare, (C) ile gösterilen 2034 metrekare ve (E) ile gösterilen 311,14 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz bölümlerinin miras payları oranında davacılar adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davalılar Hazine vekili ile DSİ vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece; davacılar yararına zilyetlikle taşınmaz edinme koşullarının gerçekleştiği kabul edilerek hüküm kurulmuş ise de yapılan inceleme ve araştırma karar vermek için yeterli değildir. Davacı taraf dava konusu taşınmazın bitişiğinde bulunan 93 parselle bütün halde kullandıklarını öne sürerek bu parselin paydaşları adına tescil istemiyle dava açmışlardır. 93 parsel sayılı taşınmaz kadastro sırasında davacıların ortak miras bırakanı Ü... K.. adına tespit ve tescil edilmiştir. Yapılan keşifte de taşınmazın davacılara murisleri Ü..’dan kaldığı bildirilmiştir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 640. maddesi uyarınca, mirasçılar arasında elbirliğiyle mülkiyet hükümleri geçerli olup ortaklar arasında zorunlu dava arkadaşlığı vardır. Bu nedenle, miras yoluyla gelen hakka dayanılarak genel mahkemelerde açılacak davalarda, tüm mirasçıların birlikte dava açmaları veya diğer mirasçıların muvafakatlarını almaları ya da miras şirketine temsilci tayin ettirmeleri gereklidir. Öncelikle Ü...mirasçılarından G.. G.. ve N.. K..’nın muvafakati sağlanmalı veya terekeye temsilci tayin ettirilmelidir. Dava koşulu sağlandıktan sonra dava tarihinden geriye doğru 20-30 yıl öncesine ait üç ayrı zamanda çekilmiş (1977, 1987 ve 1997 yılları) stereoskopik hava fotoğraflarının dosya arasına konulması ve bu fotoğrafların jeodezi ve fotogrametri uzmanı fen bilirkişilerince stereoskopla incelenmesi gerekir. Mahkemece uyuşmazlığın çözüme kavuşturulabilmesi için dava konusu yere ait uydu ve hava fotoğrafları
getirtilerek açıklandığı şekilde inceleme ve değerlendirme yapılmamış; bilirkişi ve tanık sözleri hava fotoğrafları ve komşu taşınmaz kayıtlarıyla denetlenmemiştir. Hal böyle olunca, dava konusu taşınmazın hava fotoğrafları Harita Genel Komutanlığından tarihleri açıkça yazılmak suretiyle istenilerek dosya arasına konulmalı, çekişmeli taşınmaz bölümlerinin neden tescil harici bırakıldığı kadastro müdürlüğünden sorulmalı, taşınmaz bölümlerinin sınırındaki kanala ilişkin kamulaştırma evrakları getirtilmelidir. Bundan sonra, 3 kişilik ziraat mühendisleri kurulu ile jeodezi veya fotogrametri uzmanından oluşacak bilirkişi heyetleri aracılığıyla yapılacak keşifte, belirtilen tarihlerde çekilmiş stereoskopik çift hava fotoğraflarının stereoskop aletiyle inceleme yaptırılmalı, temin edilebilen en eski tarihli uydu fotoğrafları değerlendirilmeli, çekişmeli taşınmaz bölümlerinin önceki ve şimdiki niteliğinin, imar-ihyaya en erken ne zaman başlanıldığının ve tamamlandığının, arazinin ekonomik amacına uygun olarak tarım arazisi niteliğiyle zilyetliğine ne zaman başlanıldığının belirlenmesine çalışılmalı, tanık ve yerel bilirkişi ifadeleri de bilimsel esaslara ve maddi bulgulara dayanılarak hazırlanan söz konusu bilirkişi raporlarıyla denetlenmeli, taşınmazın kadastro paftasındaki konumu bilgisayar programı aracılığıyla uydu ve hava fotoğraflarına aktarılmalı, 3 kişilik ziraatçi bilirkişi kurulundan taşınmazın öncesi ve zirai faaliyete konu olup olmadığı, hangi tarihte imar-ihyaya başlandığı, tamamlandığı ve zilyetliğin hangi tasarruflar ile sürdürüldüğü, taşınmazlar üzerindeki zeytin ağaçlarının ne zaman aşılandığı, ağaçların konumu ve adedini de belirtir fotoğraflarla desteklenmiş bilimsel rapor alınmalı, bundan sonra iddia ve savunma çerçevesinde toplanan tüm deliller birlikte değerlendirilerek karar verilmelidir. Mahkemece bu hususlar göz ardı edilerek yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz eden DSİ"ye iadesine, 06.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.