Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/1800
Karar No: 2019/3615

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2018/1800 Esas 2019/3615 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi, müvekkilinin \"TAÇ\" markasını korumak istediği dava sonucunda, davalıların istinaf başvurusunun esastan reddedilmesi kararını onamıştır. İlk derece mahkemesi, davacının markasının itibarının zarar göreceği ve haksız yarar sağlanabileceği gerekçesiyle dava konusu başvurunun hükümsüzlüğüne karar vermiştir. Bölge Adliye Mahkemesi, yapılan yargılama sonucunda isabetsizlik görülmediği için, davalıların temyiz istemlerinin reddedilmesi ve kararın onanması kararına varmıştır. Davalılar, ayrı ayrı 8,50 TL temyiz ilam harcı ödeyecektir. Kararın dayanağı olan 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 8/1-b ve 8/4 maddeleri, marka tesciliyle ilgili usulleri ve hükümleri düzenlemektedir.
11. Hukuk Dairesi         2018/1800 E.  ,  2019/3615 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada Ankara 4. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince verilen 05/07/2017 tarih ve 2016/156 E. - 2017/253 K. sayılı kararın davalılar vekilleri tarafından istinaf edilmesi üzerine, istinaf isteminin esastan reddine dair Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi’nce verilen 18/01/2018 tarih ve 2017/1224-2018/59 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davalılar vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, müvekkili şirketin tanınmış "TAÇ" asıl unsurlu seri markaların sahibi olduğunu, davalı gerçek kişinin "TAÇ SOLAR" ibaresinin tescili için diğer davalı kuruma başvurduğunu, bu başvuruya müvekkilince yapılan itirazın davalı kurum tarafından nihai olarak reddedildiğini, söz konusu kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu, oysa dava konusu başvurunun müvekkilinin seri markalarından biri olarak algılanacağını, öte yandan başvurunun tescili halinde müvekkilinin tanınmış markalarının itibarının zarar göreceği gibi ayırt edici niteliklerinin de zedeleneceğini, davalı gerçek kişinin müvekkili markalarının tanınmışlığından haksız yarar sağlayacağını ileri sürerek, YİDK"in 2016-M-2149 sayılı kararının iptaline, dava konusu markanın hükümsüzlüğüne karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı TPMK vekili, iptali istenen kararın usul ve yasaya uygun olduğunu, başvuru konusu ibare ile itiraza mesnet markalar arasında iltibasa yol açacak bir benzerliğin bulunmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... vekili, müvekkilinin başvurusuna konu ibare ile davacı markaları arasında benzerlik bulunmadığını, marka kapsamlarındaki mal ve hizmetlerin de farklı olduklarını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    İlk derece mahkemesince, tescilli bir marka ile başvuru konusu işaret arasında iltibasa sebebiyet verebilecek derecede görsel, sescil ve anlamsal benzerlik olup olmadığının, her ikisinin ayırt edici ve baskın unsurları ve münferit unsurlardan ziyade bütünü itibariyle bıraktığı izlenimin nazara alınarak belirlenmesinin gerektiği, davalının "Taç Solar+Şekil" ibareli başvurusuyla davacının "TAÇ" asıl unsurlu markaları arasında görsel ve sescil olarak ortalama düzeydeki tüketicileri iltibasa düşürecek derecede benzerlik olduğu, markaların birbirleriyle ilişkilendirilebileceği, 556 sayılı KHK"nın 8/1-b maddesindeki koşulların oluştuğu, diğer yönden taraf markalarının kapsamlarındaki mal ve hizmelerin farklı olduğu kabul edilse dahi başvurunun tescili halinde davacı tarafın ev tekstili, perde ve döşemelik mallar sektöründe tanınmış markasından haksız yararlanabileceği, onun markasının itibarına zarar verilebileceği, dolayısıyla 556 sayılı KHK"nın 8/4 maddesindeki koşulların da gerçekleştiği gerekçesiyle davanın kabulüne, YİDK"in 2016-M-2149 sayılı kararının iptaline, dava konusu markanın hükümsüzlüğüne karar verilmiştir.
    İlk derece mahkemesinin kararına karşı, davalı ... vekili ile davalı kurum vekili tarafından istinaf yoluna başvurulmuştur.
    Ankara Bölge Adliye Mahkemesince, tüm dosya kapsamına göre, istinaf talebinin esastan reddine karar verilmiştir.
    Bölge Adliye Mahkemesi kararı, davalı ... vekili ile davalı kurum vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Yapılan yargılama ve saptanan somut uyuşmazlık bakımından uygulanması gereken hukuk kuralları gözetildiğinde İlk Derece Mahkemesince verilen kararda bir isabetsizlik olmadığının anlaşılmasına göre yapılan istinaf başvurusunun HMK"nın 353/b-1 maddesi uyarınca Bölge Adliye Mahkemesince esastan reddine ilişkin kararın usul ve yasaya uygun olduğu kanısına varıldığından Bölge Adliye Mahkemesi kararının onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarda açıklanan nedenlerle, davalılar vekillerinin temyiz istemlerinin reddi ile Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın HMK"nın 370/1. maddesi uyarınca ONANMASINA, HMK"nın 372. maddesi uyarınca işlem yapılmak üzere dava dosyasının Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, aşağıda yazılı bakiye 8,50 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalılardan ayrı ayrı alınmasına, 09/05/2019 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi