Esas No: 2021/8949
Karar No: 2022/298
Karar Tarihi: 24.01.2022
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2021/8949 Esas 2022/298 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davalı ile davacı arasındaki alacak davası mahkemece kısmen kabul edilmiş ve kısmen konusuz kaldığı gerekçesiyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmiştir. Ancak davalı tarafından temyiz edilen kararda, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne uyulmaması sebebiyle vekalet ücreti konusunda düzeltme yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Bu nedenle, sair temyiz itirazları reddedilmiş, hüküm kısmından davacıya ödenmesi gereken vekalet ücreti düzeltme yolu ile belirlenerek kararın düzeltilerek onanması gerektiği karara bağlanmıştır.
Detaylı Kanun Maddeleri:
- Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 6. maddesinde belirtilen hükümler dikkate alınmalıdır.
- Davacı lehine hesaplanacak vekalet ücreti, davacının da talebi doğrultusunda yarısına veya tamamına hükmedilir.
- Konusuz kalan kısım için hesaplanacak vekalet ücretinde, yapılan ödeme miktarı da dikkate alınmalıdır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne, kısmen konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmadığına yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı; davalı ile aralarında 06.11.2012 tarihli ...Üniversitesi Kurumsal İtibar Araştırması Hizmet Alımı Sözleşmesi imzalandığını, sözleşme kapsamında itibar yönetim araştırmasını uygulamak, araştırma çıktılarıyla kurumsal itibar yönetim modeli kurmak amacıyla itibar yönetiminde iyileştirme çalışmalarına yönelik raporlama hizmeti sunduklarını, bu kapsamda hazırlanan raporun teslim edildiğini, ancak davalının KDV dahil olmak üzere 144.550,00 TL olan sözleşme bedelini ödemediğini ileri sürerek, 144.550,00 TL’nin temerrüt tarih olan 12.11.2014 tarihinden itibaren işleyecek temerrüt faiziyle birlikte davalı taraftan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalı; davacının KDV hariç olmak üzere talep ettiği alacağı kabul ettiklerini, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesine göre KDV’den sorumlu olmadıklarını savunarak, davacının KDV talebinin reddine karar verilmesini dilemiştir.
Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama neticesinde, 144.550,00 TL dava açıldıktan sonra ödendiğinden konusuz kalan bu kısım yönünden karar verilmesine yer olmadığına, 9.730,39 TL'nin temerrüt tarihi olan 12.11.2014 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı taraftan tahsiline, karar verilmiş; hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
1- Dosyadaki yazılara, mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına ve bozmanın kapsamı dışında kalarak kesinleşmiş olan yönlere ilişkin temyiz itirazlarının incelenmesinin artık mümkün olmamasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-Mahkemece, davanın 144.550,00 TL dava açıldıktan sonra ödendiğinden konusuz kalan bu kısım yönünden karar verilmesine yer olmadığına, 9.730,39 TL'nin temerrüt tarihi olan 12.11.2014 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalı taraftan tahsiline karar verilmiş, kendisini vekil ile temsil ettiren davacı lehine 18.606,64 TL vekalet ücretine hükmedilmiştir. Oysa ki, karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 6. maddesinde “(1) Anlaşmazlık, davanın konusuz kalması, feragat, kabul, sulh veya herhangi bir nedenle; ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse, bu Tarife hükümleriyle belirlenen ücretlerin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra giderilirse tamamına hükmolunur. Bu madde yargı mercileri tarafından hesaplanan akdi avukatlık ücreti sözleşmelerinde uygulanmaz.” düzenlemesi bulunmaktadır. Davalı dava tarihinde sonra, 13.01.2016 tarihli ön inceleme duruşmasından önce, 12.08.2015 tarihinde davacıya 144.500 TL ödeme yapmıştır. Buna göre mahkemece, yapılan ödeme sebebiyle konusuz kalan 144.500 TL yönünden Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanacak vekalet ücretinin yarısına hükmedilmesi gerekirken, yukarıda yazılı şekilde fazla vekalet ücretine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
Ne var ki yapılan bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden kararın düzeltilerek onanması usulün 438/7. maddesi gereğidir.
SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci bentte açıklanan nedenle, hüküm kısmının beşinci bendinde yer alan “Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden, karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca hesaplanan 18.606,64-TL avukatlık ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,” cümlesinin hüküm fıkrasından çıkarılmasına ve yerine “Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden hüküm tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT gereğince 10.298,31 TL (konusuz kalan kısım yönünden 8.838,75 TL, kabul edilen kısım yönünden 1.459,56 TL olmak üzere) vekalet ücretinin davalı taraftan alınarak davacıya verilmesine,” fıkrasının yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 6100 sayılı HMK'nın geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK'nın 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 24/01/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.