
Esas No: 2018/4400
Karar No: 2021/1855
Karar Tarihi: 01.04.2021
Danıştay 12. Daire 2018/4400 Esas 2021/1855 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/4400
Karar No : 2021/1855
DAVACI : ...
VEKİLİ : Av. ...
(...) UETS
DAVALILAR : 1- ... Bakanlığı
(...) UETS
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri ...
2- ... Komutanlığı - ...
VEKİLİ : Av. ...
DAVANIN KONUSU : Dava konusu işlem tarihinde Jandarma Genel Komutanlığında ... Dairesi Başkanı olarak görev yapan davacı tarafından,
1. 26/05/2005 tarih ve 25826 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 294 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliği'nin “Yakıt Giderleri” başlığı altında düzenlenen 2. maddesinin 2.1, 2.2, 2.3, 2.5 ve 2.7 sayılı fıkralarının iptaline,
2. Kendisine tahsis edilen eşyalı görev tahsisli kamu konutunun yakıt bedelinin Kurum tarafından karşılanması talebiyle 19/06/2018 tarihinde yapılan başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı Jandarma Genel Komutanlığı işleminin iptaline,
karar verilmesi istenilmektedir.
DAVACININ İDDİALARI : 23/09/1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Konutları Yönetmeliği ekinde yer alan eşyalı görev tahsisli konutlara ilişkin (3) sayılı Cetvel'de, bu konutlardan yararlanacak rütbe ve makamların yanı sıra, ikamet eden personelin ödeyeceği konut giderlerinin de belirtildiği, anılan Yönetmelik'te, kendisine tahsis edilen konutun ısınma giderlerinin tamamının, aydınlatma, elektrik, su, gaz ve sair giderlerin ise konutun 120 metrekaresine isabet eden kısmından fazlasının ilgili kurum ve kuruluşlarca karşılanacağının düzenlendiği, dava konusu 294 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliğinin 2. maddesinin 2.1. sayılı fıkrasında ise, Kamu Konutları Yönetmeliğine aykırı şekilde yakıtın tedarikinin ve yakıt bedelinin konutlarda oturanlarca karşılanmasının esas olduğu yolunda düzenleme yapıldığı, aynı maddenin 2.2 sayılı fıkrasında, Yönetmelik ekindeki (1) sayılı Cetvel'in (A) bölümünde yer alan konutlar ile (B) - (C) bölümünde yer alan bazı konutlar yönünden, konutun tahsis edildiği makam ve rütbe sahiplerinden yakıt bedeli alınmayacağı hususunun düzenlendiği, oysa ki, Yönetmelik ekindeki (3) sayılı Cetvel'de yer alan, "Eşyalı görev tahsisli konutlar" başlıklı maddenin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca ısınma giderlerinin tamamının Kurum tarafından karşılanması gerektiği, dava konusu Tebliğin 2. maddesinin 2.3, 2.5 ve 2.7. sayılı fıkralarında yer alan düzenlemelerin üst norm olan Kamu Konutları Yönetmeliğine açıkça aykırı olduğu, Kanun ve Yönetmeliğe aykırı hükümler içerecek şekilde Tebliğ hazırlanmasına imkân bulunmadığı, bu nedenle dava konusu Tebliğin ilgili kısımlarının iptaline karar verilmesi gerektiği ileri sürülmüştür.
DAVALILARIN SAVUNMALARI :
... Bakanlığının savunması: Usul yönünden; 10/07/2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca Milli Emlak Genel Müdürlüğünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlandığı, dolayısıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın husumetten çıkartılarak, Bakanlıklarının hasım mevkiine alınması gerektiği, öte yandan süreaşımı itirazında bulundukları, esas yönünden ise; Kamu Konutları Yönetmeliğinin Eşyalı Görev Tahsisli Konutlara ilişkin (3) sayılı Cetvel'inde, eşyalı görev tahsisli konutların ısınma giderlerinin ilgili kurum ve kuruluşlarca karşılanacağının belirtildiği, dava konusu 294 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliğinin dava konusu 2. maddesinin 2.1. sayılı fıkrasında yakıt bedellerinin konutlarda oturanlarca karşılanmasının esas olduğu belirtildikten sonra, 2.2. sayılı fıkrasında, 2.1. sayılı fıkrasında belirtilen esasın istisnalarına yer verildiği, buna göre; Yönetmeliğe ekli (1) sayılı Cetvel'in (A) bölümünde yer alan ve temsil özelliği nedeniyle kira bedeli alınmayanların ve söz konusu Cetvel'in (B-C) bölümünde belirtilen ve Yönetmelik gereği kira bedeli alınan makam ve rütbe sahiplerinin yakıtının kurumlarınca tedarik edileceği ve anılan rütbe makam sahiplerinden yakıt bedeli tahsil edilmeyeceğinin açıkça düzenlendiği, bu kapsamda üst norm olan Kamu Konutları Yönetmeliği ile dava konusu Tebliğde yer alan düzenlemeler arasında çelişki bulunmadığı savunulmuştur.
2- ... Komutanlığının savunması: Usul yönünden; davanın süresinde açılmadığı, bu nedenle süreaşımı itirazında bulundukları, esas yönünden; 3946 sayılı Kamu Konutları Kanunu’nun 6. maddesinin yürürlükten kaldırılmasıyla Kamu Konutları Yönetmeliğinin; kamu konutlarının işletme, bakım ve onarım giderlerinin karşılanmasına ilişkin kısımlarının dayanaksız kaldığı, kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarına ilişkin olarak yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 13. maddesinin (e) bendi kapsamında yayımlanan 294 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliğinin uygulanmasının hukuka uygun olduğunun değerlendirildiği, dava konusu düzenlemede ve tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : Daire kararında belirtilen gerekçelerle, davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
DANIŞTAY SAVCISI : ...
DÜŞÜNCESİ : Dava; Jandarma Genel Komutanlığı ... Dairesi Başkanı olarak görev yapan davacı tarafından; ikamet ettiği eşyalı görev tahsisli konutun yakıt bedelinin karşılanması talebiyle Jandarma Genel Komutanlığı'na yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin ve bu işlemin dayanağı olan 26/05/2005 tarihli ve 25826 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan 294 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliğinin "Yakıt Giderleri" başlığı altında düzenlenen 2.1, 2.2, 2.3, 2.5 ve 2.7 maddelerinin, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan Kamu Konutları Yönetmeliği'ne aykırı olduğu, anılan Yönetmeliğin dava konusu Tebliğden daha üst norm olduğu; dolayısıyla normlar hiyerarşisine aykırı olduğu ileri sürülerek iptaline karar verilmesi istemiyle açılmıştır.
Davalı idarelerin süre aşımına ilişkin itirazları yerinde görülmemiştir.
2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu'na dayanılarak hazırlanan ve 23/09/1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan Kamu Konutları Yönetmeliği'nin 5. maddesinde, kamu konutları; temsil özelliği olan makam ve rütbe sahipleri ile görevlerinin önemi, yetki ve sorumlulukları dikkate alınarak "özel, görev, sıra ve hizmet" tahsisli olarak dört grup halinde düzenlenmiş, söz konusu tahsis türlerinden yararlanacak rütbe ve makamlar ise, Yönetmeliğe ekli Cetvellerde belirtilmiştir.
Yönetmeliğe ekli, "EŞYALI GÖREV TAHSİSLİ KONUTLAR" başlıklı (3) sayılı Cetvel'in (a) bendinde de, ısınma giderlerinin ilgili kurum ve kuruluşlarca karşılanacağı kurala bağlanmıştır. Dava konusu işlem tarihinde yürürlükte bulunan Maliye Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 13 (e) maddesinde; Devlete ait konutları yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarına ait konutların yönetimi konusundaki politikaları belirlemek ve her yıl yurt içindeki konutların kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını tespit etmek görevi Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne verilmiş olup, anılan Genel Müdürlük de, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu'nun 2. maddesi kapsamına giren, yurt içinde inşa etme, satın alma veya kiralama yoluyla temin edilen, kamu personelinin yararlanması için kamu konutlarının kira veya yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını genel tebliğlerle belirlemektedir.
Bu bağlamda; 26/05/2005 tarihli ve 25826 sayılı Resmi Gazete'de 294 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği yayımlanmış, Tebliğin 2. maddesinde de, kamu konutlarının yakıt giderlerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; davacının, özel tahsisli konutta oturmakta iken, Eşyalı Görev Tahsisli konut tahsis edilmesi gereken bir makam olan Genel Komutanlığı ... Dairesi Başkanlığı görevine atanması nedeniyle, konut tahsis türünün 04/08/2017 tarihi itibarıyla Eşyalı Görev Tahsisli konut olarak değiştirildiği, yakıt giderlerinin karşılanması talebiyle yaptığı başvurunun, dava konusu işlemle, yukarıda belirtilen 294 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği uyarınca söz konusu giderlerinin kurum tarafından karşılanmasının mümkün olmadığından bahisle reddedilmesi üzerine görülmekte olan davanın açıldığı anlaşılmıştır.
Dava konusu düzenlemenin Yakıt Giderlerine İlişkin hükümleri incelendiğinde, Eşyalı Görev Tahsisli konutlarının yakıt giderlerinin oturanlarca karşılanmasını gerektiren her hangi bir düzenlemeye yer verilmemiş olduğu anlaşıldığından, üst hukuk normu olan Yönetmeliğe aykırılığından söz edilmesi mümkün değildir. Bu bakımdan Tebliğin iptali istenen hükümlerinde hukuka aykırılık görülmemiştir.
Bireysel işlem yönünden ise;
Davacının oturduğu Eşyalı Görev Tahsisli konutun yakıt giderlerinin Kamu Konutları Yönetmeliği'ne ekli (3) Sayılı Cetvelde yer alan hüküm gereğince, Kurumu tarafından karşılanması gerektiğinden, anılan Tebliğe dayanılarak davacının başvurusunun reddedilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle; düzenleyici işlemin iptali istemi yönünden davanın reddine, davacının ikamet ettiği eşyalı görev tahsisli konutunun yakıt bedelinin karşılanması talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemin ise iptaline karar verilmesi gerektiği, düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
MADDİ OLAY VE HUKUKİ SÜREÇ :
Tuğgeneral rütbesinde olan davacıya, Kamu Konutları Yönetmeliği'ne ekli (1) sayılı Cetvel'de özel tahsisli konut tahsis edilmesi gereken makamlar arasında sayılan Jandarma Okullar Komutanlığı (Akademi Komutanı) görevine atanması nedeniyle 15/08/2016 tarihinde özel tahsisli lojman tahsis edilmiş, davacının 2017 yılında Jandarma Genel Komutanlığı, Strateji ... Başkanı olarak atanması sonrasında adına tahsisli konutun türü 04/08/2017 tarihi itibarıyla “eşyalı görev tahsisli” olarak değiştirilmiştir.
Davacı tarafından, Kamu Konutları Yönetmeliğinin eşyalı görev tahsisli konutlara ilişkin (3) sayılı Cetvel'inde yer alan düzenleme uyarınca, kendisine tahsis edilen konutun yakıt giderinin Jandarma Genel Komutanlığınca karşılanması talebiyle 19/06/2018 tarihinde yapılan başvuru, davalı idarenin ... tarih ve ... sayılı işlemiyle, "294 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliği ile Maliye Bakanlığının "Kamu konutları" konulu ... tarih ve ... sayılı yazısı doğrultusunda, eşyalı görev tahsisli konutta oturanların ısınma giderlerinin konutta oturanlarca karşılanması gerektiği” hususu belirtilmek suretiyle reddedilmiştir.
Bunun üzerine dayanak Tebliğin ilgili kısımları ve bireysel işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan dava açılmıştır.
İNCELEME VE GEREKÇE:
USUL YÖNÜNDEN:
Davalı idarelerce davanın süresinde açılmadığı ileri sürülmüştür.
Uyuşmazlık konusu olayda, uyuşmazlığın dava konusu bireysel işlem ile söz konusu işlemin dayanağı olarak gösterilen 294 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinin maddelerinin iptali istemiyle 04/07/2018 tarihinde açılan davanın işlemin tebliğ edildiği tarih itibarıyla süresinde olduğu görüldüğünden, davalı idarelerin süre itirazları yerinde görülmemiştir.
Davalı idarelerden Çevre ve Şehircilik Bakanlığının husumete yönelik itirazı yerinde görüdüğünden, Dairemizin 23/10/2018 tarih ve E:2018/4400 sayılı ara kararıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı hasım mevkiinden çıkartılarak, yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı husumete alınmıştır.
ESAS YÖNÜNDEN:
İLGİLİ MEVZUAT:
14/12/1983 tarih ve 18251 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 13/12/1983 tarih ve 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin "Görev" başlıklı 2. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde; "(Değişik bent: 20/08/1993 - KHK 516/1 md.; İptal: Anayasa Mahkemesi‘nin 25/11/1993 tarih E.1993/47, K.1993/49 Say ılı Kararı ile; Yeniden Düzenleme: 19/06/1994 KHK 543/1.md.) Devlete ait malları yönetmek, kamu malları ile kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmaz malları konusundaki yönetim esaslarını belirlemek ve bunlara ilişkin diğer işlemleri yapmak," Bakanlığın görevleri arasında sayılmış, "Milli Emlak Genel Müdürlüğü" başlıklı 13. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde ise; "Devlete ait konutları yönetmek ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait konutların yönetimi konusundaki politikaları belirlemek, her yıl yurt içi ve yurtdışındaki kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını tespit etmek," görevi Milli Emlak Genel Müdürlüğüne verilmiştir.
26/05/2005 tarih ve 25826 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 294 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliğinin 2. maddesinde;
"2 - YAKIT GİDERLERİ
2.1. Kamu konutlarının yakıtının konutlarda oturanlar tarafından tedariki ve bedellerinin konutlarda oturanlarca karşılanması esastır.
Ancak, tamamı kamu kurum ve kuruluşlarının (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olanlar hariç) mülkiyetinde bulunan veya tamamı kiralanan konutların tahsisli olduğu idarenin gerek görmesi halinde, idarece yakıt temin edilebilir. İdarece temin edilecek yakıt, Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliğine göre hesaplanan kontenjan için geçerlidir. Bu halde, bütçe imkânları ve tasarruf tedbirleri göz önünde bulundurulur. Doğal gazla ısıtılan kamu konutlarında yakıtın tedarikinde bir güçlük söz konusu olmadığından (Devlet mahalleleri ve hizmet binası gibi aynı kazandan ısıtılan konutlar hariç) bu konutların yakıt giderleri idarelerce kesinlikle karşılanmayacak ve oturanlarca karşılanmaya devam edilecektir.
2.2. Kamu Konutları Yönetmeliğine ekli (1) sayılı Cetvelin (A) bölümünde yer alan ve temsil özelliği nedeniyle kira bedeli alınmayanlar ile söz konusu cetvelin (B-C) bölümünde belirtilen, Kamu Konutları Yönetmeliği gereği kira bedeli alınan makam ve rütbe sahiplerinin oturmakta oldukları kamu konutlarının yakıtı kurumlarınca tedarik edilecek ve anılan makam ve rütbe sahiplerinden yakıt bedeli tahsil edilmemesi uygulamasına devam edilecektir.
2.3. Metrekare yakıt bedeli, Kamu Konutları Yönetmeliğinin 29 ve 30 uncu maddeleri ile bu Yönetmeliğe ekli yıllık yakıt miktarlarını gösteren 9 ve 10 sayılı cetvellere göre hesaplanan kontenjan yakıt miktarı için geçerlidir.
2.4. Kamu kurum ve kuruluşlarının tesisleri ile fabrika binalarından çıkan atık buhar, sıcak su gibi diğer enerji kaynakları ile ısıtılan konutlarda yeni tesis kurulmaması ve maliyet artırıcı herhangi bir harcama yapılmaması kaydıyla, bu konutlarda oturanlardan da kira bedeline ilave olarak yürürlükteki Genel Tebliğin ilgili bölümünde belirtilen yakıt bedeli %50 indirimli olarak tahsil edilir.
2.5. Yakıt bedellerinin hesaplanmasında konutlardan toplam brüt inşaat alanının 120 metrekareden fazla olan kısmı dikkate alınmaz.
2.6. Konutların boş kaldığı süreler için yakıt giderleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanır.
2.7. Tamamı kamu kurum ve kuruluşlarının (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olan konutları hariç) mülkiyetinde bulunan veya tamamı kiralanan konutların, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu uyarınca karşılanması zorunlu yakıt miktarı, Kamu Konutları Yönetmeliğine ekli (9) ve (10) sayılı cetvellerde gösterilen esaslara göre belirlenecek olup, bu miktar zorunlu nedenlerle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca azami % 100 arttırabilir. Arttırılan bu miktarın bedeli, gerçek miktarı üzerinden konutta oturanlardan, konut yüzölçümleri dikkate alınarak tahsil edilir. Bu tahsilat, yılı temmuz ayından itibaren yapılır." düzenlemesine yer verilmiştir.
11/11/1983 tarih ve 18218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu'nun "Amaç" başlıklı 1. maddesinde; "Bu Kanunun amacı; kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemektir." hükmüne yer verilmiş, "Kamu konut türleri ve konut tahsisi" başlıklı 3. maddesinde ise; kamu konutları, tahsis esasına göre "özel tahsisli konutlar, görev tahsisli konutlar, sıra tahsisli konutlar ve hizmet tahsisli konutlar" olmak üzere 4 gruba ayrılmış; anılan maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde, "Görev tahsisli konutlar; yönetmelikte belirlenecek makam ve rütbe sahiplerine, görevlerinin önemi ve özelliği, yetki ve sorumlulukları gereğince tahsis edilen konutlardır." şeklinde tanımlanmıştır.
Aynı Kanun'un; "İşletme, bakım ve onarım" başlıklı 6. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, kalorifersiz konutlar ile 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olan kaloriferli konutların ısınma giderleri tahsis edilenler tarafından karşılanacak giderler arasında sayılmış, aynı fıkranın kurum ve kuruluşlarca ısınma giderlerinin karşılanmasına ilişkin (c) bendinde ise, konutların yakıt ihtiyacının farklı iklim karakteri gösteren bölgelere ve kullanılan yakıt cinsine göre yönetmelikte belirlenecek bir metrekareye düşen senelik yakıt miktarının, konutların brüt inşaat alanı ile çarpımı suretiyle tespit olunacağı, tespit olunan ihtiyaç miktarı kadar yakıtın, kurum ve kuruluşları tarafından temin ve tedarik edilerek, aylık veya mevsimlik kontenjanlar halinde verileceği, gereğinden fazla yakılmasından dolayı ihtiyaç duyulan yakıtın konutlarda oturanlarca karşılanacağı, yakıt ihtiyacının tespiti, ödenek tahsisine yetkili makamlara isteğin yapılma şekil ve şartları, ödenek tahsisi, yakıtın temin, tedarik ve dağıtımı ile bu işlemleri yapmakla görevlendirilen birim ve elemanların görev ve sorumluluklarının yönetmelikte düzenleneceği hükmü yer almakta iken, anılan madde, 01/08/1996 tarih ve 4160 sayılı Kanun'un 5. maddesinin (d) fıkrası ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Öte yandan, anılan Kanun'un 11. maddesinde ise, bu Kanun hükümlerinin uygulanmasıyla ilgili usul ve esasların Maliye Bakanlığının koordinatörlüğünde, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Bayındırlık, Sanayi ve Teknoloji ve İmar ve İskan bakanlıklarıyla müştereken hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmış, anılan maddede yer alan; "Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş ay içinde, Maliye Bakanlığının koordinatörlüğünde, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri, Bayındırlık, Sanayi ve Teknoloji ve İmar ve İskan bakanlıklarıyla müştereken hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca” ibaresi, 07/07/2018 tarih ve 30471 (2. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 02/07/2018 tarih ve 700 sayılı KHK'nın 87. maddesi birinci fıkrası ile; “Cumhurbaşkanınca” şeklinde değiştirilmiştir.
Bu kural uyarınca 16/07/1984 tarih ve 84/8345 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile çıkarılan ve 23/09/1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Konutları Yönetmeliği'nin "Eşyalı görev tahsisli konutlar" başlıklı (3) sayılı Cetveli'nde;
"Kamu Konutları Kanunu uyarınca, eşyalı olarak tahsis edilecek görev tahsisli konutların;
a) Isınma, demirbaş eşya ve mefruşat giderleri,
b) Aydınlatma, elektrik, su, gaz ve benzeri giderlerin, konutun yüzyirmi metrekaresine isabet eden kısmından fazlası,
c) Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin (a) fıkrasının 2, 3 ve 4 numaralı bentlerinde belirtilen asansör, kalorifer, ana duvarlar, çatı, koridor gibi ortak yerlerin bakım korunması ve onarımı ile kalorifer, hidrofor gibi ortak tesislerin işletme ve konutun beş yılda bir boya ve üç yılda bir badana giderleri, ilgili kurum ve kuruluşça karşılanır." düzenlemesine yer verilmiş; aynı Cetvel'in, eşyalı görev tahsisli konut tahsis edilecek makam ve rütbe sahiplerinin belirtilmesine ilişkin üçüncü fıkrasının "B-Rütbe Sahipleri" bölümünde; General ve Amiral rütbeleri sayılmıştır.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava, 294 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinin 2. maddesinin 2.1, 2.2, 2.3, 2.5 ve 2.7. sayılı fıkralarının iptali istemi yönünden incelendiğinde;
Yukarıda açık metinlerine yer verilen mevzuat hükümlerinin incelenmesinden; 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 13. maddesinin (e) bendi uyarınca, Devlete ait konutları yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarına ait konutların yönetimi konusundaki politikaları belirlemek ve her yıl yurt içindeki konutların kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını tesbit etme görevinin Milli Emlak Genel Müdürlüğüne ait olduğu anlaşılmaktadır.
Verilen görev uyarınca, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu'nun 2. maddesi kapsamdaki kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esasları Milli Emlak Genel Müdürlüğünce hazırlanan genel tebliğlerle belirlenmektedir.
26/05/2005 tarih ve 25826 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 294 Sıra Nolu Milli Emlak Genel Tebliğinin "Yakıt Giderleri" başlığını taşıyan 2. maddesinin incelenmesinden; Tebliğin iptal istemine konu 2.1. sayılı fıkrasında; kamu konutlarının yakıtının konutlarda oturanlar tarafından tedariki ve bedellerinin konutlarda oturanlarca karşılanması esasının getirildiği, doğalgazla ısıtılan kamu konutlarında yakıtın tedarikinde bir güçlük söz konusu olmadığından (Devlet mahalleleri ve hizmet binası gibi aynı kazandan ısıtılan konutlar hariç) bu konutların yakıt giderlerinin idarelerce kesinlikle karşılanmayacağı ve oturanlarca karşılanmaya devam edileceği, 2.2. sayılı fıkrasında; Kamu Konutları Yönetmeliğine ekli (1) sayılı Cetvelin (A) bölümünde yer alan ve temsil özelliği nedeniyle kira bedeli alınmayanlar ile söz konusu cetvelin (B-C) bölümünde belirtilen, Kamu Konutları Yönetmeliği gereği kira bedeli alınan makam ve rütbe sahiplerinin oturmakta oldukları kamu konutlarının yakıtı kurumlarınca tedarik edileceği ve anılan makam ve rütbe sahiplerinden yakıt bedeli tahsil edilmemesi uygulamasına devam edileceği, 2.3. sayılı fıkrasında; metrekare yakıt bedelinin, Kamu Konutları Yönetmeliğinin 29. ve 30. maddeleri ile bu Yönetmeliğe ekli yıllık yakıt miktarlarını gösteren (9) ve (10) sayılı cetvellere göre hesaplanan kontenjan yakıt miktarı için geçerli olduğu, 2.5. sayılı fıkrasında; yakıt bedellerinin hesaplanmasında konutlardan toplam brüt inşaat alanının 120 metrekareden fazla olan kısmının dikkate alınmayacağı, 2.7. sayılı fıkrasında ise; tamamı kamu kurum ve kuruluşlarının (634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa tabi olan konutları hariç) mülkiyetinde bulunan veya tamamı kiralanan konutların, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu uyarınca karşılanması zorunlu yakıt miktarının, Kamu Konutları Yönetmeliğine ekli (9) ve (10) sayılı cetvellerde gösterilen esaslara göre belirleneceği, bu miktarın zorunlu nedenlerle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca azami % 100 arttırabileceği, arttırılan bu miktarın bedelinin, gerçek miktarı üzerinden konutta oturanlardan, konut yüzölçümleri dikkate alınarak tahsil edeceği, bu tahsilatın, Temmuz ayından itibaren yapılacağı yolunda düzenlemelere yer verilmiştir.
Uyuşmazlığın görüm ve çözümü için gerekli görüldüğünden Dairemizin 23/10/2018 tarih ve E:2018/4400 sayılı ara kararıyla; davacı adına tahsisli kamu konutunun doğalgazla ısıtılıp ısıtılmadığı, Devlet mahalleri ve hizmet binası gibi aynı kazandan ısıtılan konutlardan olup olmadığı, toplam brüt inşaat alanının kaç metrekare olduğu hususlarının sorulması üzerine davalı idarelerden Jandarma Genel Komutanlığı tarafından verilen cevapta; davacıya 15/08/2016 tarihinde özel tahsisli olarak tahsis edilen kamu konutunun tahsis şeklinin 04/08/2017 tarihi itibarıyla eşyalı görev tahsisli konut olarak değiştirildiği, ilgili konutun, davacının yurt dışı göreve atanması nedeniyle 20/09/2018 tarihinde tahliye edilmek suretiyle teslim alındığı, bahse konu kamu konutunun; doğalgazla ısıtıldığı, Devlet mahalleri ve hizmet binası gibi aynı kazandan ısıtılan konutlardan olduğu, toplam brüt inşaat alanının 220 metrekare olduğu hususlarının bildirilerek, konuya ilişkin bilgi ve belgelerin gönderildiği; Dairemizin 06/02/2019 tarih ve E:2018/4400 sayılı ara kararıyla davalı idarelerden davacının eşyalı görev tahsisli konutun yakıt bedelinin kurum tarafından karşılanması talebiyle yaptığı başvuruya ilişkin dilekçe örneğinin istenilmesi, dava konusu işlem tarihinde davacıya tahsis edilen kamu konutunun tahsis türünün sorulması üzerine davalı idarelerden Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilen dilekçe ekinde yer alan bilgi ve belgelerin incelenmesinden, Jandarma Genel Komutanlığının 04/08/2017 tarih ve 2017/14 sayılı konut tahsis tutanağında ... Başkanı olarak görev yapan davacıya eşyalı görev tahsisli konut tahsis edilmesinin uygun görüldüğü, davacı tarafından 19/06/2018 tarihinde yapılan başvuruda, ... Başkanlığına atandığı tarihten itibaren Kamu Konutları Yönetmeliğinin (3) sayılı Cetvelinde yer alan düzenleme uyarınca tarafına tahsis edilen kamu konutunun yakıt ücretinin Jandarma Genel Komutanlığınca karşılanmasının istenildiği, davalı idarelerden Jandarma Genel Komutanlığınca tesis edilen 28/06/2018 tarih ve 1630-2540398-18 sayılı işlemle, 294 sayılı Kamu Konutları Genel Tebliğinde yer alan düzenleme dayanak gösterilmek suretiyle davacının başvurusunun reddedildiği görülmektedir.
Bu durumda, yukarıda alıntısına yer verilen 294 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinin 2. maddesinin iptal istemine konu 2.1, 2.2, 2.3, 2.5 ve 2.7 sayılı fıkralarında davacıya tahsis edilen eşyalı görev tahsisli konutlar yönünden düzenleme bulunmadığı ve davacıya tahsis edilen kamu konutunun Devlet mahalleri ve hizmet binası gibi aynı kazandan ısıtılan konutlardan olması nedeniyle anılan Tebliğin 2. maddesinin 2.1. sayılı fıkrasında yakıt giderleri karşılanmayacak kamu konutları arasında sayılmadığı görüldüğünden, 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede verilen yetkiye dayanılarak yürürlüğe konulan 294 sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinin 2. maddesinin 2.1, 2.2, 2.3, 2.5 ve 2.7. sayılı fıkralarında, kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım giderleriyle ilgili esasları tespit etme konusunda 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 13. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca Maliye Bakanlığı'na tanınan takdir yetkisinin hukuka uygun olarak kullanıldığı sonuç ve kanaatine varıldığından, üst hukuk normuna, hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmemiştir.
Dava, eşyalı görev tahsisli kamu konutuna ait yakıt bedelinin Kurum tarafından karşılanması talebiyle Jandarma Genel Komutanlığına yapılan başvurunun reddine ilişkin bireysel işlem yönünden incelendiğinde ;
Yukarıda açık metinlerine yer verilen 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu'nun amacının, kamu konutlarının tahsis biçimi, oturma süresi, kira, bakım, onarım ve yönetimine ilişkin temel ilkeleri belirlemek olduğu, Kanun'un, sayma usulü ile belirlenen kurum ve kuruluşlarda görevli personelin yararlanması için ayrılan kamu konutlarını kapsadığı, anılan Kanun'un "İşletme, bakım ve onarım" başlıklı 6. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, kamu konutlarının ısınma giderlerinin kurum ve kuruluşlarca karşılanmasına ilişkin hükümlere yer verilerek; yakıt ihtiyacının tespiti, ödenek tahsisine yetkili makamlara isteğin yapılma şekil ve şartları, ödenek tahsisi, yakıtın temin, tedarik ve dağıtımı ile bu işlemleri yapmakla görevlendirilen birim ve elemanların görev ve sorumluluklarına ilişkin hususların yönetmelikle düzenlenmesinin öngörüldüğü anlaşılmaktadır.
2946 sayılı Kanun'un anılan maddesi gereği yürürlüğe konulan Kamu Konutları Yönetmeliğinin 26. maddesinde, bu Yönetmeliğe göre, kamu konutu olarak ayrılan konutların; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi olmayan kaloriferli konutların ısınma giderlerinin kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanacağı hükmüne yer verilmiş; 28. maddesinde; kalorifersiz konutlar ile 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi olan kaloriferli konutların ısınma giderlerinin ve Yönetmeliğin 29. maddesine göre, belirlenen yakıt gereksiniminden fazla kullanılan yakıt giderlerinin konut tahsis edilenler tarafından karşılanacağı kurala bağlanmış; "Yakıt İhtiyacının Tesbit Usulü" başlığını taşıyan 29. maddesinde ise, tamamı kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan veya tamamı kiralanan konutların, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu uyarınca karşılanması zorunlu yakıt miktarının, Yönetmeliğe ekli (9) ve (10) sayılı cetvellerde gösterilen esaslara göre, her konut blok veya grupları için ayrı ayrı olmak üzere, her yıl Mayıs ayının ilk onbeş günü içinde tesbit edileceği, gereğinden fazla yakılmasından dolayı, kamu kurum ve kuruluşlarınca karşılanması zorunlu yakıt miktarından fazla ihtiyaç duyulan yakıtın, konutlarda oturanlar tarafından karşılanacağı." hükmüne yer verilmiş, Yönetmeliğin "Eşyalı Görev Tahsisli Konutlar"a ilişkin (3) sayılı Cetvel'in birinci fıkrasının (a) bendinde ise, söz konusu konutların, ısınma, demirbaş ve mefruşat giderlerinin ilgili kurum ve kuruluşlarca karşılanacağı düzenlemesine yer verilmiştir.
Bu hükümlerle, eşyalı görev tahsisli kamu konutlarının ısınma giderlerinin ilgili kamu kurum ve kuruluşunca ödenmesi esası düzenlenmişken; Kamu Konutları Kanunu'nun 6. maddesinin 01/08/1996 tarih ve 4160 sayılı Kanun'un 5. maddesi ile yürürlükten kaldırılması sonucunda, Kamu Konutları Yönetmeliğinin ilgili hükümlerinin de hukuki dayanağı ve uygulanma olanağı kalmamıştır.
Bu durumda, davacının, yakıt giderlerinin ilgili kurum ve kuruluşlarca karşılanması talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacıya tahsis edilen eşyalı görev tahsisli kamu konutunun yakıt bedelinin Kurum tarafından karşılanması talebiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin ve bu işlemin dayanağı olarak gösterilen 26/05/2005 tarih ve 25826 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 294 sıra nolu Milli Emlak Genel Tebliği'nin “Yakıt Giderleri” başlığı altında düzenlenen 2. maddesinin 2.1, 2.2, 2.3, 2.5 ve 2.7 sayılı fıkralarının iptali istemleri yönünden DAVANIN REDDİNE,
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam ...-TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca takdir edilen ...-TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
4. Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 01/04/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.