Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/2080
Karar No: 2019/3642
Karar Tarihi: 13.05.2019

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2018/2080 Esas 2019/3642 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


ING Bankası ve müşterisi arasındaki davalı olan bir vaka çözümleniyor. Davacı, 8.000,13 ABD Dolarını vadeli olarak Yurtbank A.Ş. Avcılar Şubesi'ne yatırdığını ve BDDK tarafından el koyulduğunu ve bankanın en son olarak davalıya devredildiğini iddia ederek davalıdan faiziyle birlikte geri talep ediyor. Mahkeme, Yurtbank A.Ş'nin yönetiminin Yurtbank Securıty Off-Shore Ltd gibi bir paravan banka olduğunu bildiği halde davacının zararına off-shore hesaplarına para transferi yaparak zarara neden olduğunu tespit ediyor ve davacıya haklı bulunarak davalıdan 8.000,13 ABD Dolarının 3095 sayılı kanunun 4/a maddesi uygun olarak devlet bankalarının o yabancı para ile açılmış USD cinsinden 1 yıl vadeli mevduda uygulanan en yüksek faiz oranı ile birlikte değişen oranlarda işleyecek faizi ile birlikte ödenmesine karar veriyor. Temyiz incelemesinde, fer’i müdahil OYAK vekilinin temyiz istemi reddedilirken, davalı ING Bank A.Ş. vekili ile fer’i müdahil TMSF vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde görülmüyor ve karar onanıyor. 3095 sayılı kanunun 4/a maddesi, vadeli işlemlerde kullanılan para birimi cinsinden hesaplanan faiz oranları hakkında düzenlemeler içermektedir.
11. Hukuk Dairesi         2018/2080 E.  ,  2019/3642 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TÜKETİCİ MAHKEMESİ


    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Taraflar arasında görülen davada İstanbul 12. Tüketici Mahkemesince verilen 09/02/2018 tarih ve 2016/804-2018/135 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesinin davalı ING Bank A.Ş vekili fer"i müdahil TMSF vekili ve OYAK vekili tarafından istenildiği ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili, davacının 8.000,13 USD parasını vadeli olarak Yurtbank A.Ş. Avcılar Şubesi’ne yatırdığını, Yurtbank A.Ş’ye BDDK tarafından el konulduğunu ve bankanın en son davalıya devredildiğini, paraların off shore hesaba aktarılmış gibi gösterilerek banka ortaklarınca kullanıldığını ileri sürerek 8.000,13 USD"nin 06.12.1999 tarihinden vade tarihi olan 12.01.2000 tarihine kadar %20 akdi faizi ile birlikte vade tarihinden itibaren ise 3095 sayılı Yasa"nın 4/a maddesi uyarınca hesaplanacak faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili ve fer"i müdahiller TMSF ve OYAK vekilleri ayrı ayrı davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davacının parasının off-shore hesabına aktarıldığı, taraflar arasında ihtilaf konusu olan olayın hukuki tanımının havale görünümlü mevduat toplamak olarak değerlendirilmesi gerektiği, Yurtbank A.Ş. yönetiminin Yurtbank Securıty Off-Shore Ltd adlı bankanın paravan bir banka olduğunu bildiği, buna rağmen bu banka adına mavduat toplamak suretiyle davacının zararına sebep olduğu, dava konusu işlemi yapan davalı aracı banka ile dava dışı off shore bankası arasında organik bir bağ bulunduğu, her iki bankanın da birbirlerinin uzantısı durumunda oldukları gerekçesiyle davanın kabulü ile 8.000,13 USD"nin 06/12/1999 tarihinden itibaren 3095 sayılı kanunun 4/a maddesi uygun olarak devlet bankalarının o yabancı para ile açılmış, USD cinsinden 1 yıl vadeli mevduda uygulanan en yüksek faiz oranı ile birlikte değişen oranlarda işleyecek faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir.
    Kararı davalı ING BANK A.Ş. vekili, fer"i müdahil TMSF ve OYAK vekilleri temyiz etmiştir.
    1-Fer’i müdahil OYAK vekili temyize cevap dilekçesi içerisinde her ne kadar mahkeme hükmünün temyizen incelenerek bozulmasını talep etmişse de, temyiz dilekçesinin temyiz defterine kaydedilmediği, temyiz harcının yatırılmadığı ve dolayısıyla usulünce yapılmış temyiz istemi bulunmadığı anlaşıldığından fer’i müdahil OYAK vekilinin temyiz isteminin reddine karar vermek gerekmiştir.
    2- Davalı ING Bank A.Ş. vekili ile fer’i müdahil TMSF vekilinin temyiz itirazlarına gelince, dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre davalı ING Bank A.Ş. vekili ile fer’i müdahil TMSF vekilinin bütün temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle fer’i müdahil OYAK vekilinin temyiz isteminin REDDİNE, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ING Bank A.Ş. vekili ile fer’i müdahil TMSF vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA, ödediği peşin temyiz harcının isteği halinde temyiz eden davalı ING Bank"a iadesine, fer"i müdahil TMSF"den harç alınmasına yer olmadığına, 13/05/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi