Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/35271
Karar No: 2015/13805
Karar Tarihi: 15.04.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/35271 Esas 2015/13805 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/35271 E.  ,  2015/13805 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, fazla mesai ile yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkette yönetici asistanı olarak çalıştığını, iş sözleşmesini çalışma koşullarının ağırlığı ve ücretlerinin tam ve zamanında ödenmemesi sebebiyle haklı sebeple feshettiğini iddia ederek bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili davacının iddialarının yerinde olmadığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesinin haklı sebep yokken feshettiği, sadece fazla çalışma alacağı olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davacı ve davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacının fazla çalışma alacağı olup olmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Öncelikle fazla çalışmayı ispat yükü davacı işçide olup, davacının yönetici asistanı olması ve yaptığı iş ve tanık beyanları göz önünde bulundurularak davacının haftanın 5 günü 08:30-19:30 saatleri arasında ve Cumartesi günü 08:30-19:00 saatleri arasında çalıştığının kabul edilmesi gerekmektedir. Bundan sonra hükme esas alınan bilirkişi raporunda göz önünde bulundurulmasa da dosyada 09/2009 dönemi bordrosu olması ve bunun da fazla çalışma tahakkukunu içerip imzalı olması sebebiyle bu dönem dışlanarak hesaplama yapılması gerekmektedir. Öte yandan aynen hükme esas alınan bilirkişi raporunda olduğu gibi 11/2006-03/2007 dönemi ise zamanaşımı itirazı sebebiyle sadece dava edilen tutar olan 100,00 TL olarak dikkate alınmalıdır. Bu esaslara aykırı olacak şekilde davacının fazla çalışma ücretinin hesaplanması hatalıdır.
    3-Davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedilip feshedilmediği konusu uyuşmazlık konusudur.
    Davacının fazla çalışma ücretinin ödenmemesi de 4857 sayılı İş Kanunu"nun 24. maddenin 2. bendi gereğince davacı işçiye haklı fesih imkanı vermektedir. Öncelikle iş sözleşmesi davacı tarafından 21.06.2011 tarihinde feshedildiğinden bu tarihten sonraki fesih işlemi hukuki sonuç doğurmaz. Bu sebeple iş sözleşmesinin davacı tarafından feshedildiği açıktır. Bundan sonra davacının 21.06.2011 tarihli ihtarnamesi ile dava dilekçesi ve tanık beyanları dikkate alındığında davacının fazla çalışma ücreti alacaklarının ödenmemesini de fesih sebebi yaptığı anlaşıldığından davacının kıdem tazminatı talebinin hüküm altına alınması gerekirken reddedilmesi yerinde değildir.
    4-Son olarak hüküm altına alınan alacakların net mi brüt mü olduğunun belirtilmemesi suretiyle hükmün icrasında tereddüt oluşturulması da isabetsizdir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.04.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi