Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/20928
Karar No: 2012/26329
Karar Tarihi: 20.12.2012

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2012/20928 Esas 2012/26329 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı tarafından bankadan çekilen krediye kefil olan dışı kişinin alacakları temlik edilerek bankaya verilmiş ancak idare bankaya ödeme yapması gerekirken davalıya ödeme yapmıştır. Kefilin ödenen paralar için açtığı menfi tespit ve istirdat davası reddedilmiştir. İdare, kefil ve davalıdan tahsil etmek için dava açmıştır. Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir ancak Yargıtay, temlik edilen alacağı tahsile devam eden davalının iyiniyetli sayılmayacağına ve sebepsiz zenginleştiğine hükmetmiştir. Hüküm bozulmuş ve Borçlar Kanunu 61. maddesi (TBK. 77. md) ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.
3. Hukuk Dairesi         2012/20928 E.  ,  2012/26329 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Dava dilekçesinde 252.139,29 TL alacağın (rücuan) ödeme tarihlerinden itibaren faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.Davacı vekili dilekçesinde; davalı ..."ın bankadan çektiği krediye dava dışı ..."ün kefil olduğunu, davalının; davacı ... Müdürlüğünden olan yeşil kart alacaklarını bankaya temlik ettiğini ancak, müvekkil idarenin bankaya ödeme yapması gerekirken davalı ..."a ödeme yaptığını, davalının parayı almasına rağmen bankaya yatırmadığını, bu noktada bankanın sözkonusu alacağı kefil ..."ten tahsil ettiğini, ... "ün ödediği bu paralar için icra takibi başlattığını, bu takiplere ilişkin açtıkları menfi tespit ve istirdat davasının reddedilerek kesinleştiğini, bu durumda idarenin hem kefil ..."e hem de davalı ..."a ödeme yaptığını belirterek, icra dosyalarında ödenen meblağın asıl borçlu davalıdan tahsili için bu davayı açtıklarını belirterek, 252.139,29 TL"nin davalıdan tahsilini talep etmiştir.Davalı cevabında; eczacılık yaptığını ve gayrıresmi ortağının dava dışı ... olduğunu, krediyi Birol"un aldığını böylelikle hem krediyi hem de kendisinin davacı ... Müdürlüğündeki alacaklarını tahsil ettiğini, davacının bu duruma kendi kusuruyla yol açtığını belirterek davanın reddini dilemiştir.Mahkemece; Sağlık Bakanlığının geçerli bir temlikname bulunmasına karşılık kendi kusuru ile bankaya yapması gereken ödemeleri sehven davalıya yapması sonucu gelişen olaylar zinciri sonucunda dava dışı ..."e temlikname kapsamında ödediği miktarları davalı ..."dan talep etmesinin hukuken mümkün olmadığı yönündeki bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre davanın reddine karar verilmiştir.Hükmü davacı vekili temyiz etmektedir.Borçlar Kanunu 61.maddesi (TBK. 77.md) uyarınca; başkası zararına haklı bir sebep olmaksızın zenginleşen zenginleştiği miktarı iade ile yükümlüdür.Somut olayda; her ne kadar davacı idare temliknameye rağmen kötü ödemişse de, sebepsiz zenginleşmede ödeyenin değil zenginleşenin kötüniyeti önemli olup, temlik ettiği alacağı tahsile devam eden davalı iyiniyetli sayılmaz. Davacı, hem temliknameye rağmen davalıya hem de icra takipleri esnasında kefil Birol"a ödeme yapmış olup, bu durumda davalı ... sebepsiz zenginleştiği halde, mahkemece yanılgılı değerlendirme ile davanın reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 20.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi