Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/6333
Karar No: 2019/3018

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2018/6333 Esas 2019/3018 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, miras kalan taşınmazların paylaşılmasında anlaşmazlık olduğu için satış yoluyla parasının paylaştırılması istemiyle açılmıştır. Mahkeme, dava konusu taşınmazlardan sadece bazılarıyla ilgili ortaklığın satış yoluyla giderilmesine karar vermiştir. Ancak, Yargıtay'a yapılan temyizde, taşınmazların kat mülkiyeti kanunu hükümlerine gör oban uygunluğu konusunda eksiklikler bulunduğu ve ortaklığın kat mülkiyeti kurularak giderilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu sebeple, mahkeme kararı bozulmuş ve ortaklığın kat mülkiyeti kurularak giderilmesi yolunda inceleme yapılması gerektiği belirtilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri: Kat Mülkiyeti Kanunu 10, 12, 50/2.
20. Hukuk Dairesi         2018/6333 E.  ,  2019/3018 K.

    "İçtihat Metni"

    .....

    Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılardan ... ve ... vekilleri tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R

    Dava dilekçesinde, ....., 1714 ada 5 parsel...., 1861 ada 7 sayılı parsel ve .....ada 9 sayılı parsel 6 nolu kat irtifaklı dairenin muris ......tarafından miras olarak kaldığını, mirasçıların dava konusu taşınmazların paylaşmasında anlaşamadıklarını bu nedenle dava konusu taşınmazların satılarak parasının paylaştırılması istenilmiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne, davaya konu ...... ada, 5 sayılı parselde kayıtlı 157,42 m² yüzölçümlü, dükkanı olan kargir apartman vasıflı taşınmazın taraflar arasındaki ortaklığının satış yolu ile giderilmesine, taşınmazın üzerindeki tüm şerhleri ile birlikte satışına, satış bedellerinin taraflara tapu kaydında belirtili payları oranında ödenmesine, davaya konu ......sayılı parselde kayıtlı 438,90 m² yüzölçümlü bahçeli ev vasıflı taşınmazın taraflar arasındaki ortaklığının satış yolu ile giderilmesine,
    Satış bedellerinin taraflara tapu kaydında belirtili payları oranında ödenmesine, davaya konu.....sayılı parselde kayıtlı 408,80 m² yüzölçümlü, kargir apartman vasıflı taşınmazın taraflar arasındaki ortaklığının satış yolu ile giderilmesine, taşınmazın üzerindeki tüm şerhleri ile birlikte satışına, satış bedellerinin taraflara tapu kaydında belirtili payları oranında ödenmesine, davaya konu........sayılı parselde kayıtlı, 2. kat bağımsız bölüm No:6 sayılı taşınmazın satıldığı anlaşıldığından bu taşınmaz yönünden konusu kalmayan davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiş, hüküm davalılardan ... ve ... vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Dosyada toplanan belge ve bilgilere göre, dava konusu taşınmazların Kat Mülkiyeti Kanununun 50/2. maddesi hükmüne uygun nitelikte olduğu anlaşılmaktadır.
    Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine uygun olarak üzerinde kat mülkiyetine elverişli yapı bulunan ortak taşınmazda kat mülkiyetine geçilebilmesi için, üzerindeki yapının mimari projesine uygun biçimde tamamlanmış ya da projesi olmamakla birlikte fiilî durumuna göre çizdirilmiş imara ve fenne uygunluğu ilgili makamca onaylanmış projesinin olması, bağımsız bölümlerin başlı başına kullanmaya elverişli bulunması (M.1), yapının tümünün kargir olması (M.50/2) ve her bir paydaşa en az bir bağımsız bölüm düşmesi, ayrıca 12. maddede yazılı belgelerin (belediyeden onaylı proje, yapı kullanma izin belgesi ve yönetim planı) tamamlattırılması gerekmektedir. Bu koşulların gerçekleşmesi durumunda anılan Kanunun 10. maddesinin son fıkrası hükmünce taşınmazda kat mülkiyetine geçilebilecek ve açılan davada ortaklığın bu yolda giderilmesine karar verilebilecektir.
    ......

    Kat mülkiyetine geçiş suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verilebilmesi için anataşınmazın tümüyle (ortak yerler, eklentiler vs. dahil) projesine uygun halde yapılmış olması veya mevcut haliyle çizdirilecek projesinin belediye tarafından onaylanması gerekir.
    Yargıtayın yerleşmiş uygulamalarında, tamamlanmış yapının fiilî durumu ile onaylı projesi arasında aykırılıkların bulunması ya da yapının imara uygun ancak projesiz inşa edilmiş olması gibi kat mülkiyeti kurulmasına engel oluşturan eksikliklerin mevcut olduğu durumlarda hemen kat mülkiyeti kurulamayacağı sonucuna varılmayarak, bu eksikliklerin giderilip yasal koşullara uygun hale getirilmesi mümkün ise bunun isteyen tarafa tamamlattırılması yoluna gidilmesi gerektiği kabul edilmektedir.
    Somut olayda; 1861 ada 1 sayılı parsel üzerinde kaç bağımsız bölüm bulunduğunun belirlenmediği ancak 1861 ada 7 sayılı parselde 6 bağımsız bölüm ile 1714 ada 5 parsel sayılı taşınmazda ise 10 bağımsız bölüm bulunduğu pay ve paydaş sayısının kat mülkiyeti kurmak sureti ile ortaklığın giderilmesine yeterli olduğu anlaşılmakla, öncelikle 1861 ada 1 sayılı parseldeki anataşınmazdaki bağımsız bölüm sayısı belirlenmeli, pay ve paydaş sayısına yettiğinin anlaşılması halinde tüm parseller açısından paydaşlardan kat mülkiyeti kurularak ortaklığın giderilmesini isteyen tarafa ilgili belgelerin tamamlattırılması için süre verilmelidir. Mahkemece önce ortaklığın kat mülkiyeti kurularak giderilmesi yolunda yargılama yapılması gerekirken eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı olduğu şekilde satış sureti ile ortaklığın giderilmesine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davalılardan ... ve ... vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde iadesine 02/05/2019 günü oy birliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi