22. Hukuk Dairesi 2015/3403 E. , 2015/8272 K.
"İçtihat Metni"...
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı ...avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, iş sözleşmesinin haklı ve geçerli bir sebep olmaksızın feshedildiği kanaatiyle davanın kabulü ile feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine dair verilen karar, Dairemize ait ilam ile taraf teşkili ve fesih konusu olayda işçinin kusur oranının araştırılması yönlerinden bozulmuştur. Bozma ilamına uyan mahkeme tarafından iş yerinde keşif icrasıyla bilirkişi raporu alınmış, feshin haklı sebebe dayanmadığı gerekçesiyle işe iadeye karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davalı.... vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
İşçinin geçerli bir feshe neden olabilecek davranışları 4857 sayılı İş Kanunu"nun 25. maddesinde öngörülen ve işverene derhal fesih yetkisi tanıyan haklı sebeplerden farklıdır. Yargılama sırasında bu sebeplerin ağırlıkları her olayın özelliğine göre değerlendirilmelidir. İşçinin iyiniyet ve ahlak kurallarına uymayan davranışı sonucunda iş ilişkisine devam etmek işveren açısından çekilmez hale gelmişse, diğer bir anlatımla güven temeli çökmüşse işverenin haklı sebeple derhal fesih hakkı doğar. Buna karşılık işçinin davranışı taraflar arasında bulunması gereken güven temelini çökertecek ağırlıkta bulunmamakla, iş ilişkisine devamı tam anlamıyla çekilmez hale getirmemekle birlikte, işin normal işleyişini bozuyorsa, iş yerindeki uyumu olumsuz yönde etkiliyor ve işverenden bu nedenle iş ilişkisini yürütmesi normal olarak beklenemiyorsa 4857 sayılı Kanun"un 18/1. maddesi gereği geçerli fesih hakkı doğar.
./..
-2-
Dosya içeriğine göre, davacının devraldığı vardiyada gerçekleşen hatalı üretim sebebiyle iş sözleşmesi feshedilmiştir. Bozma sonrası uzman bilirkişiden alınan raporda, feshe sebep olan hatalı üretimin çıplak gözle fark edilemeyecek nitelikte bulunduğu, hatanın farklı elyaf karışımları kullanılması sebebiyle istenen ipliğin üretilememesi şeklinde gerçekleştiği, işverenin talimatları ve aldığı tedbirler doğrultusunda, işçinin de eğitim ve kıdem durumuna göre 149 kg. ipliğin hatalı üretilmesinde davacının tam kusurlu olduğu görüşü bildirilmiştir. Belirtilen miktardaki hatalı ipliğin maliyeti, asgari ücret seviyesinde ücret almakta olan işçinin 30 günlük ücretini aşar niteliktedir. Ancak hatalı ipliğin hurda değeri deliller mevcut olmadığından tespit edilemediğinden, davacının eylemi haklı feshi gerektirecek ağırlıkta olarak nitelendirilemez. Fesih geçerli sebebe dayanmaktadır, işe iade isteğinin reddi gereklidir.
Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda belirtilen sebeplerle;
1-)Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-)Davanın REDDİNE,
3-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 27,70 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 25,20 TL harcın mahsubu ile bakiye 02,50 TL karar ve ilam harcının davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
4-)Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 390,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-)Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.500,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-)Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak, 26.02.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
...