Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/3561
Karar No: 2014/26493
Karar Tarihi: 24.12.2014

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2014/3561 Esas 2014/26493 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Sanık, 185 promil alkollü bir şekilde araç kullanarak yoldan çıkmış ve trafik güvenliğini tehlikeye atmıştır. Mahkeme, suçun işleniş biçimi, sanığın kastı ve tehlikenin ağırlığına göre alt ve üst sınırlar arasında hüküm verilmesi gerektiğini belirtmiştir. Ancak sanığın keskin virajlı bir yolda 185 promil alkollü olarak araç kullanarak yoldan çıkması ve tehlikeye sebep olması nedeniyle alt sınırın aşılarak hak ve adalet uygun bir ceza verildiği belirtilmiştir. Mahkeme kararında TCK'nın 179/3-2, 62, 50/1-a. maddelerine atıfta bulunulmuştur. TCK'nın 179/3-2 maddesi trafik güvenliğini tehlikeye sokanlara ceza verilmesini, 62. maddesi failin kastı, suçun işleniş biçimi ile meydana gelen tehlikenin ağırlığı gibi unsurların dikkate alınarak ceza belirlenmesi gerektiğini, 50/1-a. maddesi ise kasten hareket edenlerin cezalandırılmasını düzenlemektedir.
12. Ceza Dairesi         2014/3561 E.  ,  2014/26493 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Sulh Ceza Mahkemesi
    Suç : Trafik güvenliğini tehlikeye sokma
    Hüküm : TCK"nın 179/3-2, 62, 50/1-a. maddeleri gereğince mahkûmiyet


    Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan sanığın mahkûmiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Kasıtlı suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde TCK’nın 61/1. maddesinde yer alan ölçütlerden olan failin kastı, suçun işleniş biçimi ile meydana gelen tehlikenin ağırlığı nazara alınmak suretiyle TCK’nın 3/1. maddesi uyarınca işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde maddede öngörülen alt ve üst sınırlar arasında hakkaniyete uygun bir cezaya hükmolunması gerekirken, sanığın olaydan yaklaşık iki saat sonraki ölçüme göre 185 promil alkollü olarak kullandığı araçla seyir halindeyken direksiyon hakimiyetini kaybederek yol dışına çıkması ile sonuçlanan olayda, sanığın kastının yoğunluğu, almış olduğu alkolün miktarı ve meydana gelen tehlikenin ağırlığı gözetilerek, alt sınır aşılarak hak ve nasafete uygun bir ceza yerine alt sınırdan ceza tayini aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Olay gecesi daha önce alkollü araç kullandığından bahisle sürücü belgesi geri alınmış olan sanığın, olaydan yaklaşık 2 saat sonraki ölçüme göre 1,85 promil alkollü halde, idaresindeki otomobil ile, meskun mahalde, 7 metre genişliğindeki asfalt kaplı buzlu yolda seyir halindeyken, keskin virajlı bölümden geçtiği sırada, direksiyon hakimiyetini kaybederek soldan yol dışına çıkması şeklinde gerçekleşen olayla ilgili, kovuşturma evresinde aracı kendisinin kullanmadığını ve buna dair tanıklarının bulunduğunu beyan etmesi üzerine mahkeme tarafından tanıklarının açık kimlik bilgileri ve adreslerinin bildirmesini istendiği ancak bir sonraki celse sanığın bu hususa ilişkin bir dilekçe sunmadığı gibi duruşmaya da gelmemesi üzerine yokluğunda karar verildiği, sanığın her türlü tesirden uzak samimi ilk ifadesinde aracının hızlı olduğu için virajı alamadığını ve yoldan çıkarak soldaki tarlaya doğru savrulduğunu, yola çıkmadan önce alkol aldığını, olayın viraja hızlı
    girmesinden kaynaklandığını ifade etmesi ve bu ikrarı doğrulayan alkol raporu karşısında temyiz dilekçesine eklediği tanıkların imzalı beyanlarına itibar edilemeyeceği ve ekli şikayet dilekçeleri konusunda gereğinin mahallinde yerine getirileceği anlaşılmakla; yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın eksik incelemeye ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA, 24.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi