Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/20441
Karar No: 2010/1413
Karar Tarihi: 04.02.2010

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2009/20441 Esas 2010/1413 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı tarafından kiralanan mülkün bir kısmı için davalı tarafından ödenmeyen kira, su ve elektrik bedellerinin tahsil edilmesi istenilmiştir. Mahkeme, davacının kira sözleşmesinin tarafı olmadığı gerekçesiyle istemi reddetmiştir. Ancak, davada ayrı ayrı kira alacağı ve sebepsiz zenginleşme hükümleri doğrultusunda su ve elektrik bedellerinin tahsil edilmesi de talep edildiğinden, davacının aktif husumet ehliyetinin bulunduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, mahkemece kira alacağı yönünden davanın reddi, su ve elektrik bedellerinin tahsili yönünden ise deliller doğrultusunda hüküm kurulması gerektiği kararına varılmıştır.
Kanun Maddeleri:
- Borçlar Kanunu Madde 256 ve devamı maddeler - kira alacağı talep hakkı ve kiracının borcu
- Borçlar Kanunu Madde 61 ve devamı maddeler - sebepsiz zenginleşme hükümleri
3. Hukuk Dairesi         2009/20441 E.  ,  2010/1413 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

    Dava dilekçesinde toplam 2087 TL kira, elektrik, su parasının faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın aktif husumet yokluğundan reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davada, davacı tarafından (vekaleten) kiraya verilen mecurun bir kısım kira parasının davalı tarafça ödenmediği, davalı kiracının tükettiği elektrik ve suyun parasını (ilgili kuruma) davacının ödediği ileri sürülerek1350 TL kira alacağı, 694 TL. su ve 43 TL elektrik parasının kiracıdan tahsili istenilmiş; mahkemece, davacının taşınmazın maliki olmadığı gibi kira sözleşmesini de kiralayan 3.şahıs adına vekaleten yaptığı böylece sözleşmeye dayalı olarak alacak isteminde bulunamayacağı gerekçesiyle aktif husumet yokluğundan istemin reddine karar verilmiştir.
    Oysa davada iki ayrı hukuki sebebe dayalı alacak istemi yer almış olup; kira sözleşmesine dayanan kiralayanın talep hakkı ve kiracının borcu (BK.256 ve devamı maddeler) kapsamındaki kira alacağı ile sebepsiz zenginleşmeye dayanan, (BK.md.61) kiracı davalının tükettiği elektrik, su parasının davacı tarafından ilgili idari birimlere ödenmesinden kaynaklanan alacak istemi aynı davada uyuşmazlık konusudur.
    Mahkeme gerekçesinde de doğru olarak saptandığı üzere kira sözleşmesinin doğrudan tarafı olmayan aynı zamanda mülkiyet hakkı da bulunmayan davacının vekaleten imzaladığı kira sözleşmesine dayalı olarak kira parasının tahsili için dava açabilme sıfatı bulunmamaktadır. Diğer talepler ise; sebepsiz zenginleşme hükümleri (BK.61 ve devamı maddeler) doğrultusunda aleyhine zenginleşilen (davacı) ve lehine sebepsiz zenginleşme gerçekleşen davalı kiracı arasındaki alacak istemine konu olup davacının aktif husumet ehliyetinin bulunduğu kuşkusuzdur.
    Bu durumda mahkemece kira alacağı yönünden davanın şimdiki gibi reddine, elektrik, su parasına ilişkin davada ise toplanan deliller doğrultusunda uyuşmazlığın esasına yönelik hüküm kurulmalıdır.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 04.02.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi