Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/20429
Karar No: 2010/1426

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2009/20429 Esas 2010/1426 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı taraftan, kira sözleşmesindeki %30'luk kira artışının geçersiz olduğunun tespiti ile fazla tahsil edilen 1827 TL'nin geri alınması istenmiştir. Ancak mahkeme, önceki dönemde yapılan ödemelerin geri istenemeyeceği gerekçesiyle istemi reddetmiştir. Ancak, davada görevli mahkemenin Sulh Hukuk Mahkemesi olmadığı, Asliye Hukuk Mahkemesi'nin görevli olması gerektiği belirtilerek karar bozulmuştur. Görev hususu kamu düzenine ilişkin olduğundan mahkemece re'sen gözetilmesi gerekmektedir. HUMK'nun 8/1 ve II-1 maddelerine göre, mamelek hukukundan doğan davaların değeri ve miktarı 5910 TL'yi geçmeyen davalar Sulh Hukuk Mahkemeleri'nde görülür ve Asliye Hukuk Mahkemeleri, kira sözleşmesine dayanan tahliye, aktin feshi veya tesbit davaları, kira alacağı ve tazminat davaları ile bunlara karşılık açılan davaları sonuçlandırmakla görevlidir.
HUMK'nun 428. maddesi gereği karar bozulmuş ve peşin alınan temyiz harcı isteyen tarafa iade edilmiştir.
3. Hukuk Dairesi         2009/20429 E.  ,  2010/1426 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

    Dava dilekçesinde kira sözleşmesindeki artış şartının geçersiz olduğunun tespiti ile 1827 Tl ödemenin faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan geri tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davada, taraflar arasında aktedilen kira sözleşmesindeki kira parasının %30 artırılacağına dair artış şartının günün koşullarında fahiş olduğu, takip eden dönemler itibariyle kiracıyı bağlayıcı olmayayacağı bu nedenle geçersiz olduğununu tespiti ile bu doğrultuda fazla tahsil edilen 1827 TL"nin geri tahsili istenilmiş; mahkemece kira sözleşmesine dayalı olarak yapılan tahsilatın sebepsiz zenginleşme oluşturmayacağı bu nedenle dönem bittikten sonra önceki dönemde yapılan ödemenin geri istenemeyeceği, gerekirse kira tespiti ya da uyarlama istenebileceği gerekçeleriyle istemin reddine karar verilmiştir.
    HUMK"md.8/1"e göre mamelek hukukundan doğan dava tarihindeki (2007) değer ve miktarı 5910 YTL"yi geçmeyen davalar Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülür. Aynı maddenin II-1"e fıkrasına göre ise "kira sözleşmesine dayanan her türlü tahliye, aktin feshi yahut tesbit davaları, bu davalarla birlikte açılmış kira alacağı ve tazminat davaları ve bunlara karşılık olarak açılan davaları" Sulh Hukuk Mahkemeleri sonuçlandırmakla görevlidir.
    Görev hususu kamu düzenine ilişkin olup taraflarca ileri sürülmese bile mahkemece re"sen gözetilmesi gerekir (HUMK"md.7).
    Somut olayda uyuşmazlık, kira sözleşmesindeki artış şartının geçersizliğinin tespiti ve buna göre fazladan ödenen bedelin geri tahsili istemine ilişkin olup; davacı, tahliye, kira sözleşmesinin feshi veya kira parasının tesbiti yönünde bir talepte bulunmadığına göre, görevli mahkemenin; uyuşmazlığın dayanağını oluşturan kira sözleşmesine göre halen ödenen bir yıllık kira miktarının değeri esas alınarak belirlenmesi gerekir. Yıllık kira tutarı 5910 TL"nin çok üzerinde ödenmektedir. Bu durumda uyuşmazlığın çözümünde Asliye Hukuk Mahkemesi görevli olduğu halde mahkemece davaya bakılarak davanın esası hakkında hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 4.2.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi