Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/18011
Karar No: 2013/20899
Karar Tarihi: 09.09.2013

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2013/18011 Esas 2013/20899 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, ölen kardeşinin banka kredi borcunu 59.600 TL olarak ödediğini ve davalının hissesine düşen 29.800 TL'nin tahsili için icra takibi başlattığını, davalının ise itiraz ettiğini belirterek itirazın iptaline ve %40 tazminatın tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı, kendisinin de aynı konuda menfi tespit davası açtığını savunarak derdestlik itirazında bulunmuş, mahkeme ise derdestlik nedeniyle davayı reddetmiştir. Ancak, derdestlik itirazında bulunabilmek için tarafların, dava konusunun ve dava sebebinin aynı olması gerektiği ve her iki davanın taraflarının aynı olmadığı belirtilmiştir. Mahkeme kararı usul ve yasaya aykırıdır ve davacı yararına bozulmuştur. Mahkemenin, derdestlik itirazının varlığı halinde de davanın reddine değil, HUMK 194. madde uyarınca ikinci davanın açılmamış sayılmasına karar vermesi gerektiği belirtilmiştir. HUMK'nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olması istenmiştir.
Kanun Maddeleri:
- HUMK 194. madde: İki veya daha çok dava, ayırt etmeyecek kadar ortak nitelikli olup, aynı mahkemeye aitse, ilk dava öncelikle görülür ve diğerleri bekletilir.
- HUMK 440/1 madde: Kararın kesinleşmesinden itibaren 15 gün içinde düzeltme isteyebilirsiniz.
13. Hukuk Dairesi         2013/18011 E.  ,  2013/20899 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR
    Davacı, davalının 31.11.2009 tarihinde vefat eden kardeşi ..."ın eşi olduğunu, kardeşi ..."in sağlığında dava dışı ... Katılım Bankası"ndan çektiği kredi borcunu 59.600,00TL olarak kendisinin ödediğini, ödenen bu paradan davalının hissesine düşen 29.800,00TL tutarındaki miktar ve işlemiş faizi yönünden davalıya karşı icra takibinde bulunduğunu, davalının takibe itiraz ettiğini ileri sürerek itirazın iptaline ve %40 tazminatın tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, kendisinin de aynı konuda davacıya karşı ... 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde (2011/493 esas) menfi tespit davası açtığını ileri sürerek derdestlik itirazında bulunmuş esastanda davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, derdestlik nedeniyle davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı, davalının murisi eşinin banka kredi borcunu ödediğini, ödediği paradan davalının miras hissesine düşen kısmının tahsili için davalıya karşı takip başlattığını, davalının itiraz ettiğini ileri sürerek itirazın iptalini istemiş; davalı ise aynı konuda kendisininde menfi tespit davası açtığını savunarak davanın reddini dilemiştir. Mahkemece ise derdestlik nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir. Oysaki usul hükümlerine göre açılan bir yeni davaya karşı derdestlik itirazında bulunabilmek için a)tarafların b)dava konusunun (müddeabihin) c)dava sebebinin aynı olması gerekir. Her iki davada dava konusu ve dava sebebi aynı isede her iki davanın tarafları aynı değildir.
    Başka bir anlatımla ilk davanın davacısı ikinci davanın davalısı durumundadır. Hal böyle olunca derdestliğinde varlığından söz edilemez. Bu durumda mahkemece, ilk açılan menfi tespit davasının kesinleşmesi beklenmeli, sonucuna göre karar verilmelidir. Bu yönün gözetilmemiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir. Kaldı ki, kabul şekli bakımından da derdestlik itirazının varlığının tespit edilmesi halinde de mahkemece davanın reddine değil, HUMK 194.maddesi hükmünce ikinci davanın açılmamış sayılmasına karar verilir. Mahkeme kararı bu yönüyle de doğru değildir.
    SONUÇ: Açıklanan nedenle mahkeme kararının davacı yararına BOZULMASINA, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/1 maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09.09.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi