22. Hukuk Dairesi 2015/5627 E. , 2015/9320 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı iş sözleşmesinin işverence haksız olarak feshedildiğni iddia ederek feshin geçersizliğine, işe iadesine ve işe başlatmama durumuna ilişkin haklarının belirlenmesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece davalı işveren tarafından belirtilen fesih gerekçesinin dinlenen tanık beyanları karşısında yerinde olmadığı ve davacının herhangi bir eyleme katılmadığı, olayın gerçekleştiği gün gündüz vardiyasında çalışmasına devam ettiği, davacı işçinin iş akdinin işveren tarafından yazılı olarak ve fesih sebebinin açık ve kesin şekilde belirtildiği ve bu feshe göre işten çıkartıldığı işveren tarafından ispatlanamadığı belirtilip davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm Davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Taraflar arasında iş sözleşmesinin feshinin haklı veya geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18 ve devamı maddeleridir.
4857 sayılı Kanun’un 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
4857 sayılı Kanun’un 18. maddesi bakımından işçinin davranışlarından kaynaklanan sebepler, işçinin aynı Kanun"un 25/II. maddesinde öngörülen sebepler niteliğinde ve ağırlığında olmayan, işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen, sözleşmeye aykırı davranışlarıdır. İşçinin davranışı ancak işyerinde olumsuzluklara yol açması halinde geçerli sebep olabilir. İşçinin sosyal açıdan olumsuz bir davranışı, toplumsal ve etik açıdan onaylanmayacak bir tutumu işyerinde üretim ve iş ilişkisi sürecine herhangi bir olumsuz etki yapmıyorsa geçerli sebep sayılamaz.
4857 sayılı Kanun’un 20. maddesinin ikinci fıkrasına göre feshin geçerli ya da haklı nedene dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Davacının iş akdi "17.04.2014 tarihinde şirkette meydana gelen yasadışı olaylar ve eylemlere katıldığınız, işyeri kamera kayıtları, Cumhuriyet Savcılığı soruşturma dosyasından ve tanık ifadelerinden anlaşılmıştır, iş akdiniz 25/II gereği ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller nedeni ile son bulmuştur" denilmek suretiyle feshedilmiştir. Mahkeme tarafından dava sürecinde feshe konu olay ile ilgili olarak Kütahya Cumhuriyet Savcılığına müzekkere yazılmış, tutuklu iş olması nedeni ile dosyanın gönderilemediği ve sistemsel hata nedeniyle kamu davası açılamadığına dair cevap alınmıştır.
Hukuk hâkimi kural olarak ceza mahkemesinin beraat kararı ile bağlı değildir. Ancak; hukuk hâkimi aynı olay nedeniyle ceza yargılamasında hükme dayanak yapılan maddi olgular ile bağlı olduğu gibi, ceza mahkemesinin mahkûmiyet kararları da bağlayıcıdır. Bu nedenle, ceza mahkemeleri kararının sonucu beklenmelidir. Somut olayda ise soruşturma aşamasında olan fiil ile ilgili gelen yazı cevaplarına istinaden ayrıntılı inceleme yapılmaksızın ve soruşturma dosyası içeriği gerekirse bilirkişi marifetiyle incelenmeksizin temin edilemediğinden söz edilerek eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 09.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.