22. Hukuk Dairesi 2015/6059 E. , 2015/9339 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı işçi, iş sözleşmesinin haklı sebep olmadan davalı işveren şirket tarafından feshedildiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini beyanla, kıdem ve ihbar tazminatı alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı şirket vekili, davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Davalı Başkanlığı vekili, müvekkilinin taraf sıfatı bulunmadığını beyanla davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kabulüne karar verilmiştir. Kararın, davalılar vekillerince süresinde temyiz edilmesi üzerine Dairemizce; ""....Somut olayda, davalı , davada kanuni hasım konumunda olmayıp, dava konusu hak bakımından davacı veya diğer davalıyla herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Aksi yönde bir iddia da yoktur. Hal böyleyken davalı kurum bakımından taraf sıfatı yokluğundan davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kurumun sorumlu tutulması hatalıdır. Davalı şirket vekilinin ise ihbar tazminatı alacağı bakımından dava tarihinden itibaren faiz uygulanmasına karar verilmesi gerekirken, fesih tarihinin faiz başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi hatalı olmuştur"" gerekçesi ile bozulmuştur.
Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Yargılama giderlerinden sayılan ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 323, Avukatlık Kanunu’nun 169 ve Avukatlık Ücret Tarifesinin 1. maddelerinde düzenlenen, ancak müstakil bir varlığı olmayan ve ait olduğu davanın konusunu teşkil eden hak ve alacağa sıkı sıkıya bağlı bulunan avukatlık ücretinin; haksız çıkan tarafa yükletilmesi gerekir. Zira, haksız davranışta bulunan bir kimsenin, bu haksız davranışının bütün sonuçlarından sorumlu tutulması hukukun genel kurallarındandır. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun, yargılama giderlerinin haksız çıkan tarafa yükletilmesine ilişkin 326. maddesi bu ilkeye dayanmaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297, 298. maddeleri uyarınca hükmün, taraflara yönelik olarak kurulması gerekir. Kural olarak, davada haklı çıkan taraf kendisini vekil ile temsil ettirmiş ise, vekalet ücreti diğer yargılama giderleri gibi haksız çıkan taraftan alınarak haklı çıkan tarafa verilir. Her iki tarafın kısmen haklı kısmen haksız çıkması durumunda, her iki tarafta vekalet ücretinden sorumlu tutulacak, vekalet ücreti kabul edilen miktara göre davacı yararına, reddedilen miktara göre ise davalı yararına hüküm altına alınacaktır.
Vekalet ücretinin, her yıl Aralık ayında Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan ve tarafından onaylanan Avukatlık Ücret Tarifesindeki hükümlere ve oranlara göre belirlenmesi gerekir.
Somut olayda kendisini vekille temsil ettiren davacı yararına kabul edilen kısım üzerinden 6100 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 323/ğ. maddesi ve karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 12. maddesine göre vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken mahkemece davacı yararına vekalet ücretine hükmedilmemesi hatalı ise de bu husus yeniden yargılamayı hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
SONUÇ:Temyiz olunan kararın hüküm fıkrasında 3. bendinden sonra gelmek üzere “Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden Asgari Avukatlık Ücret Tarifesi gereğince hesaplanan 1.500.00 TL vekalet ücretinin davalı den tahsili ile davacıya verilmesine” cümlesinin hüküm fıkrasına eklenmesi suretiyle hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine 09.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.
HARÇ TL
27,70 TL Onama
25,20 TL Peşin
--------------------------
02,50 TL Kalan-Davacıya
ÖK