
Esas No: 2019/1159
Karar No: 2021/347
Karar Tarihi: 24.03.2021
Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu 2019/1159 Esas 2021/347 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
VERGİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2019/1159
Karar No : 2021/347
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : ... İnşaat Turizm Elektronik Bilgisayar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi
İSTEMİN KONUSU :.... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı ısrar kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı adına, bir kısım emtia ve hizmet alımlarını gerçeği yansıtmayan faturalarla belgelendirdiği yolundaki tespitleri içeren vergi inceleme raporuna dayanılarak, sözü edilen faturalara dayalı katma değer vergisi indirimleri reddedilerek ve 2009 yılının Nisan döneminden Mayıs dönemine devreden katma değer vergisinin hatalı olarak kaydedildiği gözetilerek yeniden oluşturulan beyan tablosu uyarınca 2009 yılının Ağustos ve Aralık dönemlerine ilişkin re'sen salınan katma değer vergisi ve verginin bir katı tutarında kesilen vergi ziyaı cezasının kaldırılması istemiyle dava açılmıştır.
.... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararı:
... Malzemeleri Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında düzenlenen vergi tekniği raporundaki saptamalar, .... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:… sayılı kararında değerlendirilerek davacı adına salınan vergi ve kesilen cezalar kaldırılmıştır.
Bu itibarla, adı geçen şirket tarafından davacı adına düzenlenen faturaların, şirketin ortaklık yapısının değiştiği 15/09/2009 tarihinden önceki 2009 yılının Ocak, Şubat, Mart ve Temmuz dönemlerine ilişkin olduğu dikkate alındığında değinilen faturalara dayalı katma değer vergisi indirimlerinin reddi suretiyle salınan vergi ve kesilen cezalarda hukuki isabet görülmemiştir.
... Dekorasyon İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkındaki tespitler incelenerek, anılan şirketin düzenlediği faturaların gerçek bir emtia teslimine veya hizmet ifasına dayalı olmadığı sonucuna varılan .... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:…, K:… sayılı davanın reddine ilişkin kararı, Danıştay Dördüncü Dairesinin 23/11/2017 tarih ve E:2013/2643, K:2017/7706 sayılı kararı ile onanarak kesinleşmiştir.
Bu nedenle adı geçen şirket tarafından düzenlenen faturalar nedeniyle yapılan vergi ziyaı cezalı tarhiyatta hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Mahkeme, bu gerekçeyle dava konusu vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin, ... Malzemeleri Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nden alınan faturalardan kaynaklanan kısmını kaldırmış, ... Dekorasyon İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nden alınan faturalardan kaynaklanan kısmı yönünden davayı reddetmiştir.
Davalının temyiz istemini inceleyen Danıştay Dördüncü Dairesinin 24/12/2018 tarih ve E:2018/9023, K:2018/14599 sayılı kararı:
Davacıya fatura düzenleyen ... Malzemeleri Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkında düzenlenen vergi tekniği raporunda yer verilen tespitler şu şekildedir:
- Mükellef hakkında 02/07/2007 tarihinde yapılan yoklamada; iş yerinin 56 m² konteyner ofis ve 900 m² açık alandan ibaret olduğu, tespit anında çalışan olmadığı, şirketin faaliyet konusunun inşaat malzemeleri toptan satışı olduğu, iş yerinde muhtelif demirbaş ve 5.000,00 TL'lik emtia bulunduğu hususları tespit edilmiştir.
- 20/11/2007 tarihinde yapılan yoklamada, şirketin faaliyetine devam ettiği, faaliyet konusunun inşaat malzemeleri toptan satışı olduğu, tespit anında bir çalışan bulunduğu, iş yerinde 12.000,00 TL'lik kereste, 7.000,00 TL'lik Ytong, 10.000,00 TL'lik kum, 3.000,00 TL'lik çimento bulunduğu, şirketin adına kayıtlı araç bulunmadığı hususları tespit edilmiştir.
-25/03/2010 tarihinde yapılan yoklamada ise, şirketin yaklaşık bir yıl önce adresten ayrıldığı, adreste ... Taşımacılık Limited Şirketinin 09/03/2010 tarihi itibarıyla şube olarak faaliyette bulunduğu tespit edilmiştir.
-10/12/2010 tarihinde yapılan yoklamada da, söz konusu şirketin 2009 yılının Aralık dönemi itibarıyla adresi terk ettiği tespit edilmiş, bunun üzerine şirketin mükellefiyeti 09/03/2010 tarihi itibarıyla re’sen terkin edilmiştir.
-Mükellefin 2007 ilâ 2010 yıllarına ilişkin olarak bildirmiş olduğu alımlarının yıllar itibarıyla sırasıyla %96'sı, %89'u, %98’i, %80'i hakkında olumsuz tespitler bulunan mükelleflerden temin edildiği tespit edilmiştir.
-Şirket, mükellefiyeti 09/03/2010 tarihinde sona ermesine rağmen, matrahlı katma değer vergisi beyannamesi vermeye ve fatura düzenlemeye devam etmiştir.
-Şirket müdürünün MERNİS adresine defter ve belge isteme yazısı gönderilmiş ve tebliğ edilmiştir. Bunun üzerine şirket müdürü, “Benim gerçekte şirketle herhangi bir ilgim yoktur. ..., iş verme vaadi ile şirket kuruluşunda, benden birkaç yere imza atmamı istedi. Atacağım imzanın tarafıma herhangi bir sorumluluk getirmeyeceğini söyledi. Ben de inandım. Daha sonra 2011 yılında ... Hisse devir sözleşmesi ile şirkette mevcut hissemi şirket ortaklarından ...’ün ağabeyi ...’e devrettim.” şeklinde beyanda bulunmuştur.
-Mükellef kurumun brüt satış kârlılığının %39, faaliyet giderlerinin ciroya oranının ise %38 olduğu görülmüş, her iki oranın da faaliyeti inşaat malzemesi toptan satışı olan bir işletme için iktisadi ve teknik icaplara uygun olmadığı tespit edilmiştir. Yine, 2008 yılında brüt satış kârlılığının %39’dan %3’e düştüğü, faaliyet giderlerinin ciroya oranının ise %38’den %’1’e düştüğü görülmüş, gerek brüt satış kârlılık oranı gerek cirosu 983.357,87 TL'den, 2.347.248,36 TL'ye yükselen bir işletmenin faaliyet giderlerinin, 375.947,39 TL'den 59.939,11 TL'ye düşmesinin ticari ve teknik icaplara uymadığı saptanılmıştır.
-Tahakkuk eden 44.864,14 TL vergi aslı için sadece 442,24 TL ödeme yapılmıştır.
-Şirketin ortağı ve müdürü olan ...’ün ortak olduğu şirketler hakkında olumsuz tespitler yapılmıştır.
-Şirketin kuruluşundan 2009 yılının Aralık dönemine kadar beyannamelerini düzenleyen serbest muhasebeci mali müşavir ...’a bilgi isteme yazısı ile şirkette hangi kişilerle muhattap olduğu, defter tutma hizmetini neden bıraktığı sorulmuş, cevaben “Şirketin muhasebe işlerini yaptığım zaman şirketin kurucu ortağı ve müdürü olan ... ile muhattap oluyordum. Daha sonra şirket ortakları hisse devri yaptı. Eski ortaklar ve yeni ortaklar şirketle hiçbir şekilde ilgilenmediler. Muhasebe ... ücretimi de vermediklerinden sözleşmelerini iptal ettim.” şeklinde beyanda bulunulmuştur.
-Bu tespitlerden hareketle şirketin kurulduğu tarihten itibaren düzenlemiş olduğu tüm faturaların sahte olduğu sonucuna varılmıştır.
... Malzemeleri Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi hakkındaki vergi tekniği raporunda yer alan tespitlerin değerlendirilmesinden, şirketin düzenlediği faturaların gerçek bir emtia teslimi ve hizmet ifasına dayanmadığı sonucuna ulaşıldığından dava konusu tarhiyatın anılan şirketten alınan faturalardan kaynaklanan kısmını kaldıran mahkeme kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Daire, bu gerekçeyle kararın davanın kısmen kabulüne ilişkin hüküm fıkrasını bozmuştur.
.... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı ısrar kararı:
Mahkeme, bozulan hüküm fıkrası yönünden ilk kararında yer alan hukuksal nedenler ve gerekçeyle ısrar etmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Faturaların düzenleyicisi firma hakkındaki vergi tekniği raporunda yer alan saptamaların, anılan firmanın düzenlediği faturaların sahte olduğunu kanıtlayıcı mahiyette olduğu dolayısıyla davacı adına salınan vergi ve kesilen cezalarda hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek ısrar kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Cevap verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ: Vergi Mahkemesince, vergi ziyaı cezalı tarhiyatın, 2009 yılının Nisan döneminden Mayıs dönemine devreden katma değer vergisinin azaltılmasından kaynaklanan kısmı yönünden de değerlendirme yapılmak üzere, ısrar kararının, Danıştay Dördüncü Dairesinin kararında yer alan hukuksal nedenler ve gerekçe uyarınca bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
Danıştay Dördüncü Dairesinin yukarıda yer verilen kararının dayandığı aynı hukuksal nedenler ve gerekçeyle ısrar kararının bozulması gerekmektedir.
Öte yandan, bozma kararı üzerine yeniden verilecek kararda, Mahkemece, vergi ziyaı cezalı tarhiyatın, 2009 yılının Nisan döneminden Mayıs dönemine devreden katma değer vergisinin hatalı olarak kaydedildiği gözetilerek azaltılmasından kaynaklanan kısmı hakkında değerlendirme yapılmak suretiyle hüküm kurulması gerekmektedir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1- Davalının temyiz isteminin KABULÜNE,
2-.... Vergi Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı ısrar kararının BOZULMASINA,
3-Yeniden verilecek kararda karşılanacağından, yargılama giderleri hakkında hüküm kurulmasına gerek bulunmadığına,
2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren on beş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24/03/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
X - KARŞI OY:
Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, dayandığı hukuksal nedenler ve gerekçe karşısında ısrar kararının bozulmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından, istemin reddi gerektiği oyu ile karara katılmıyoruz.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.