Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/19963
Karar No: 2019/2536
Karar Tarihi: 29.01.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/19963 Esas 2019/2536 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirkette çalışan davacı, iş sözleşmesinin fesih edilmesi sonrası tazminat haklarının ödenmediği gerekçesiyle dava açmıştır. Yerel mahkeme, yapılan ödemelerin mahsubuyla kıdem tazminatı alacağının kalmadığı ancak ihbar tazminatı, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ve aylık ücret alacaklarının olduğu gerekçesiyle kısmen kabul etmiştir. Temyiz eden davalı avukatı, mahkemenin hesaplama yönteminin hatalı olduğunu ve davacının ikinci çalışma dönemince hesaplanan ihbar tazminatının hatalı olduğunu savunmuştur. Yargıtay da davacının ilk çalışma dönemi tarafların anlaşması ve yapılan ödeme ile tasfiye edildiği, sonraki dönemin ise ikinci bir iş sözleşmesine dayandığına karar vermiştir. Bu nedenle, ihbar tazminatının ikinci çalışma dönemindeki kıdemine göre hesaplanması gerektiği belirtilerek yerel mahkemenin kararı bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu
9. Hukuk Dairesi         2016/19963 E.  ,  2019/2536 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen davanın yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hükmün süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 29/01/2019 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat ... geldi. Karşı taraf adına kimse gelmedi. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:
    YARGITAY KARARI
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalıya ait işyerinde 12/09/1995 - 20/12/2010 tarihleri arasında en son bilgi işlem koordinatörü olarak çalıştığını, 2009 yılında emekli olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğini, davalı şirketin içinde olduğu tüm grup şirketlere hizmet verdiğini, iş sözleşmesinin fesih üzerine haklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, bir kısım aylık ücret ve yıllık izin ücreti alacaklarının tahsilini, istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının 31/08/2009 tarihinden sonra 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışması olmadığını, davacı tarafından imzalanan 31/8/2009 tarihli protokolün 4. maddesinde kıdem ve diğer işçilik hakları adı altında 33.976,00 TL +15000,00 Amerikan Doları ödemesinin kararlaştırıldığını, 3. maddesinde ödeme için çekler verildiğini, davacının 2009 yılında emekli olup, 31/08/2009 tarihli protokolle tüm haklarının ödendiği için ihbar tazminatının reddi gerektiğini, 01/09/2009-31/03/2010 arasında ise haricen 7 ay çalışmasının kararlaştırıldığını, bilgi işlem koordinatörü olarak idareci sıfatı taşıdığını, emrinde çalışanlar olduğu için fazla çalışma ücreti talep edemeyeceğini, ayrıca taleplerinin zamanaşımına uğradığını, savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, 31.08.2009 tarihinde emeklilik sebebi davacıya kıdem tazminatı ödendiği görülmüşse de, taraflar arasında protokol başlıklı belge düzenlenerek davacının işyerindeki çalışmasına hiç ara vermeden aynı görev tanımı aynı iş yerinde çalışmaya devam ettiği, yapılan işin niteliği, davacının çalışmasında kesintinin olmaması, aynı görevine aynı yerde devam etmesi dikkate alındığında taraflar arasında aslında bir hizmet akdinin devam ettiği, bu hizmet akdinin tanık anlatımıyla da ve davacının beyanı ile de görüldüğü üzere 20.12.2010 tarihinde sonra erdiği, iş sözleşmesinin işverence haklı neden olmadan bitirildiği, davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı ancak yapılan ödemenin mahsubu ile kıdem tazminatı alacağı kalmadığı, ihbar tazminatı alacağı olduğu ayrıca fazla çalışma, yıllık izin ve bir kısım aylık ücret alacakları da olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasında, davacının ilk dönem çalışmasının tasfiye edilip edilmediği hususunda uyuşmazlık vardır.
    Davacı, 2009 yılında emekli olmasına rağmen çalışmaya devam ettiğini ve iş sözleşmesinin 20/12/2010 tarihinde sona erdiğini iddia ederken davalı davacının 2009 yılında emekliliğe hak kazandığını 31/08/2009 tarihli prokokol ile kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarına mahsuben ödeme yapıldığını bundan sonra protokole göre yeni bir çalışması olduğunu savunmuştur.
    Dosyada mevcut davacı imzası taşıyan ve itiraza uğramayan protokolün incelenmesinde davalı savunmasında olduğu gibi davacıya geçmiş çalışmalarına ilişkin 33.976 TL kıdem tazminatı ödeneceğinin yazılı olduğu ve bu miktarın da davacıya ödendiği anlaşılmaktadır. Buna göre davacının ilk çalışma dönemi tarafların anlaşması ve yapılan ödeme ile tasfiye edilmiş olup, sonraki dönem yeni bir iş sözleşmesine dayanan ikinci bir dönemdir. Buna göre Mahkemece ihbar tazminatının ikinci çalışma dönemindeki kıdemine göre hesaplanıp hüküm altına alınması gerekirken alacağın iki dönem çalışmasının toplamına göre belirlenmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, davalı yararına takdir edilen 2.037,00 TL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 29/01/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi