Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/15046
Karar No: 2013/18211
Karar Tarihi: ......2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/15046 Esas 2013/18211 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Boşanma davası sırasında tarafların anlaşmalı olarak boşandığı ve davalı için aylık 500 TL yoksulluk nafakası takdir edildiği ancak her yıl enflasyon oranında artırılarak aylık 700 TL'ye çıkarıldığı belirtilmiştir. Davacı vekili yoksulluk nafakasının kaldırılması talebiyle dava açmıştır, ancak mahkeme davanın reddine hükmetmiştir. Temyiz sonrasında Yargıtay kararı, davalının gelirinin yoksulluğu ortadan kaldırmadığı ve dava tarihi itibariyle emekli olduğu tespit edilirse hakkaniyete uygun indirim yapılması gerektiği yönünde olmuştur. Türk Medeni Kanunu'nun 176/.... maddesinde belirtilen durumlarda irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka kendiliğinden kalkar veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Ayrıca, Yerleşik Kararlar uyarınca asgari ücretin yoksulluğu ortadan kaldırmadığı kabul edilmiştir.
3. Hukuk Dairesi         2013/15046 E.  ,  2013/18211 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen yoksulluk nafakasının kaldırılması davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkem........ verilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde, tarafların ... ....Aile Mahkemesinin 2010/805 Esas 2010/765 Karar sayılı ilamı ile anlaşmalı olarak boşandığını, davalı için aylık ....500 TL yoksulluk nafakası takdir edildiğini, ancak her yıl enflasyon oranında arttırılarak aylık ....700 TL.na çıkarıldığını, tarafların ortak evi satılarak davalının ......... semtinde lüks bir daire aldığını, davalının daireyi 260.000 TL"ye satışa çıkardığını, ayrıca..... model ... aracının bulunduğunu, aylık ....100 TL emekli maaşının bağlandığını, ortak çocuk 1999 doğumlu ........"nin müvekkilinin yanında kaldığını, çocuğun da ihtiyaçlarını karşıladığını, davalının yurt dışı gemi seyahatleri yaptığını, sayrıca müvekkilinin konut kredisi çektiğini, ... yıl boyunca ....345 TL kredi ödey........ğini, müvekkilinin yeniden evlendiğini, davalının yoksul olmadığını ileri sürerek davalı için takdir edilen yoksulluk nafakasının kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkem........ davanın reddi cihetine gidilmiş; hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Mahkem........, boşanma davası sırasında yapılan sosyal ve ekonomik durum araştırılmasına göre davalı kadının kendisine ait evde oturduğu, aylık 780 TL maaş aldığı, ...... model ............ aracının bulunduğu, boşanma ilamından sonra sonra doğum borçlanması yatırılmak suretiyle emekliye ayrıldığı, davacının ise mühendis olduğu, aylık ....000 TL maaş aldığı, kira ödemediği ve yeniden evlendiği anlaşılmıştır .
    Türk Medeni Kanunun 176/....maddesine göre; irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır.


    Somut olayda, tarafların 26.07.2010 tarihinde kesinleşen karar ile boşandıkları sözkonusu boşanma ilamıyla davalı lehine aylık ....500 TL nafakaya hükmolunduğu ve nafakanın her yıl enflasyon oranında artırılması noktasında tarafların uzlaşı sağladıkları, bu doğrultuda davalının hali hazırda ....700, 00 TL yoksulluk nafakası ödediği ve davalı kadının boşandıktan sonra emekliye ayrıldığı anlaşılmıştır.
    ... Genel Kurulunun yerleşik kararlarında "asgari ücretle çalışılmakta bulunulması" yoksulluk nafakası bağlanmasını veya yoksulluk nafakasının ortadan kaldırılmasını gerektiren bir durum olarak kabul edilmemiştir.
    Ancak, Yerleşik ..."ın uygulamalarına göre asgari ücretin yoksulluğu ortadan kaldırmadığı ilke olarak kabul edilmiştir (HGK"nun ........2002 gün ...-397 E-339 K. Sayılı kararında olduğu gibi).
    Bu nedenle davalının geliri yoksulluğu ortadan kaldırmayıp, yoksulluk nafakasının kaldırılması talebi, azaltılması talebini de içermekte olup, bu durum nafakanın miktarını tayinde ve indirilmesinde etken olarak dikkate alınmalıdır.
    Mahkem........ yapılacak iş, dava tarihi itibariyle davalının emekliliğe hak kazanıp kazanmadığı hususunu araştırarak, davalı dava tarihi itibariyle emekliliğe hak kazanmışsa; tarafların sosyo-ekonomik durumları nazara alınarak yoksulluk nafakası miktarında hakkaniyete uygun bir indirim yapmaktan ibarettir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, ........2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi