Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/15107
Karar No: 2013/18234
Karar Tarihi: ......2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/15107 Esas 2013/18234 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, işyerindeki elektrik sayacının kontrolünde R ve S fazı kablolarının izoleli olarak montajlı olduğunu ve sayacın bu nedenle R ve S fazına ait enerji tüketimlerinin kaydedilmediğini iddia ederek davalı şirkete borçlu olunmadığının tespitini ve fazladan ödenen miktarda iade talep etmiştir. Mahkeme bilirkişi raporlarını esas alarak davanın reddine karar vermiştir. Ancak, mahkeme tarafından alınan bilirkişi raporları arasında çelişki olduğu iddiasıyla karar temyiz edilmiştir. Yargıtay ise bilirkişilik müessesesi ile ilgili kanun maddelerine değinerek, raporlardaki çelişkinin giderilmeden hüküm tesisi yapılamayacağına karar vermiştir. Bu nedenle, mahkeme kararı bozulmuştur.
283. madde: Birden çok bilirkişilik yapılırken çıkan raporlar arasında çelişki olursa hakim bilirkişilere açıklama isteyebilir veya bir başka bilirkişi heyeti oluşturarak bir rapor daha alabilir.
284. madde: Hakim dosyanın sağlıklı yönetimi açısından gerekli gördüğü hallerde iki veya daha çok bilirkişi heyeti tarafından verilen raporların sonuçları ile ilgili bir rapor daha aldırabilir.
275. madde: Bilirkişi, hükmün verilmesi için gerekli olan teknik bilgi sahibi bir kişi veya kuruluş tarafından verilen görüşü ifade eder.
286. madde: Bilirkişinin oy ve görüşü hâkimi bağlamaz.
3. Hukuk Dairesi         2013/15107 E.  ,  2013/18234 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ
    .

    Taraflar arasında görülen menfi tespit davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.
    Davacı vekili dilekçesinde; müvekkilinin işyerinde bulunan elektrik sayacının kontrolünde, sayaca ait R ve S fazı kablolarının sayaç klemensinde izoleli olarak montajlı olduğu bu nedenle R ve S fazına ait enerji tüketimlerinin mevcut sayaçta kaydedilmediği yönünde tutanak tutularak, müvekkili aleyhine 50.408 TL kullanım ücreti tahakkuk ettirildiğini, müvekkilinin elektrik sayacına herhangi bir müdahalesi bulunmadığını, olayda müvekkilinden kaynaklanan bir hata olmadığını, ayrıca davalı tarafından hesaplanan miktarın da fazla olduğunu belirterek, davalı kuruma borçlu olunmadığının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiş, ıslah ile davalı kuruma fazladan ödenen 27.352,... TL"nin iadesinin gerektiğini belirterek, talebini 58.133,59 TL"ye yükseltilmiş ve söz konusu miktar üzerinden yapılacak faiz hesabı ile birlikte ortaya çıkacak tutarın davalı taraftan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili dilekçesinde; davacının ....01.2007 tarihinde abone olmasına rağmen 24.....2006 tarihinden itibaren enerji kullandığı, sayacın ilk okuma tarihinin abonelik tarihi değil sayaç mühürleme tutanağı tarihi olan 24.....2006 olduğunu, bu tarihten ....01.2007 tarihine kadar dava konusu aboneliğin olduğu yerde enerji kullanıldığı ve bu tüketime ait tahakkukun çıkarıldığını, yapılan kontrolde sayacın R ve S fazının tüketim kaydetmediği bu nedenle sayacın .../... oranında eksik tüketim kaydettiğinin tespit edilerek buna göre hesaplamanın yapıldığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, benimsenen ....01.2012 tarihli bilirkişi (.........) raporu ve ek raporu ile ....06.2012 tarihli bilirkişi (......... .......) raporu doğrultusunda davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    .
    Mahkemece, görüşüne başvurulan bilirkişi elektrik elektronik mühendisi ......."in ....02.2010 tarihli raporunda ve ek raporlarında, davacının koruması altındaki sayaca müdahale etmesi sebebiyle kaçak elektrik kullandığı, davacının kaçak ve ek kullanım bedelleri toplamı 30.781,47 TL borçlu olduğu 27.352,... TL fazla ödeme yaptığı, ....07.2011 tarihli ek raporunda davacının 24.03.2008 tarihinde dava konusu borcunu faizi ile birlikte ödediği, bu tarihten sonra ....744,... TL fazla ödeme yaptığı, fazla ödemelerin ....06.2008 tarihine kadar işlemiş faizinin 384,96 TL olduğu belirtilmiş, söz konusu raporun mahkemece hüküm kurmaya yeterli olmadığı sonucuna varılması nedeniyle görüşüne başvurulan bilirkişi elektrik mühendisi ......"in ....01.2012 tarihli bilirkişi raporunda ve ek raporunda ise E.P..... Hizmetleri Yönetmeliğinin ... ve .... maddeleri gereğince olayda kaçak elektrik kullanımı olmayıp usulsüz kullanım olduğu ve 622 sayılı Kurul kararı çerçevesinde toplam enerji bedelinin 50.432,81 TL olduğu, davalı kurum tarafından yapılan tahakkukun 400,... TL fazla olduğu belirtilmiş, mahkemece alınan iki bilirkişi raporu arasındaki çelişkinin giderilmesi için görüşüne başvurulan elektrik mühendisi ......nin ....06.2012 tarihli bilirkişi raporunda, daha evvel hazırlanan bilirkişi raporundaki değerlendirmelere katılmamakla birlikte bilirkişinin ............................... ve davalı şirketin hesaplamalarına katıldığı kanaatinin belirtildiği görülmüştür.
    Mahkemece anılan bilirkişi raporlarından ....01.2012 ve ....06.2012 tarihli bilirkişi raporları hükme esas alınmıştır.
    HUMK.nun 275. ve devamı maddelerinde "bilirkişilik" müessesesi düzenlenmiş olup, anılan maddede mahkemenin çözümü özel veya teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar vereceği düzenlendikten sonra 286.maddede de bilirkişinin oy ve görüşünün hakimi bağlamayacağı düzenlenmiş ise de işin çözümünde teknik bilgi ve birikimin gerekliliğine inanılarak bilirkişi incelemesi yaptırıldığına göre verilen raporlar çelişkili ise mahkeme HUMK.nun 283.maddesi hükmüne dayalı olarak, bilirkişiden açıklama ya da ek rapor isteyebileceği gibi 284.maddesi hükmüne dayalı olarak yeni bir bilirkişi heyeti oluşturularak yeni bir rapor alabilir.
    Aynı ilkeler 6100 sayılı HMK beşinci bölümünde "bilirkişi incelemesi" ismi altında ve 266-287.maddeleri arasında düzenlenmiştir.
    Bilirkişi raporu kural olarak hâkimi bağlamaz. Hakim raporu serbestçe takdir eder. Hakim, raporu yeterli görmezse, bilirkişiden ek rapor isteyebileceği gibi gerçeğin ortaya çıkması için önceki bilirkişi veya yeniden seçeceği bilirkişi vasıtasıyla yeniden inceleme de yaptırabilir. Bilirkişi raporları arasındaki çelişki varsa hakim çelişkiyi gidermeden karar veremez.
    Mahkemece her ne kadar alınan bilirkişi raporları arasındaki çelişkinin giderilmesi için, bir başka bilirkişiden rapor alınmış ise de, söz konusu raporda daha önce alınan bilirkişi raporları arasındaki çelişkinin giderilmediği anlaşılmaktadır.
    Bu durumda, mahkemece, önceki bilirkişiler dışında oluşturulacak üç kişilik konusunda uzman bilirkişi kurulu marifeti ile alınan raporlardaki çelişkileri de giderecek biçimde rapor alınarak, hasıl olacak sonuç dairesinde hüküm tesis edilmesi gerekirken, birbiriyle çelişen raporlar arasındaki çelişki giderilmeden eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı görülmüş, bu husus bozmayı gerektirmiştir.
    .
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, ........2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
    .



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi