Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/15439
Karar No: 2013/18238
Karar Tarihi: ......2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/15439 Esas 2013/18238 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalının ödenmeyen faturalar nedeniyle icra takibi başlattığı ancak davalının takibe itiraz ettiği ve %40 icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep etmiştir. Davalı, dışarıdan su satın aldıklarını belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkeme, davalının atık suyu şebekeye göndermemek için dinlendirme tankları kullandığı ve kullandığı suyu tekrar kullandığı şebekeye atık su göndermediği dosya kapsamı ile sabit olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak mahkeme, bilirkişi raporlarına itibar edilmediğinden ve eksik inceleme yapıldığından bahisle hüküm tesisi doğru görülmemiştir. Bu nedenle Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 275 ve devamı maddeleri gereğince davacının talep edebileceği atık su bedeli tutarının belirlenmesi için üç kişilik konusunda uzman bir bilirkişi kurulundan (gerekirse yeniden keşif yapılarak) rapor alınarak yeniden karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 275 ve devamı maddeleri bilirkişilik müessesesini düzenlemektedir. Mahkeme, teknik bilgi ve birikimin gerekliliğine inanıldığı durumlarda bilirkişi incelemesi yaptırabilir ve bilirkişi raporu kural olarak hâkimi bağlamaz. Hâkim, raporu yeterli görmezse, bilirkişiden ek rapor isteyebileceği gibi gerçeğin ortaya çıkması için önceki bilirkişi veya yeniden seçeceği bilirkişi vasıtasıyla yeniden inceleme de yaptırabilir.
3. Hukuk Dairesi         2013/15439 E.  ,  2013/18238 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :TİCARET MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen itirazın iptali davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dilekçesinde; davalıya gönderilen 2008 yılının .... ve .... ayları ile 2009 yılının ... ila .... aylarına ait ödenmeyen faturalar nedeniyle davalı aleyhine icra takibi başlattıklarını ancak davalının haksız olarak takibe itiraz ettiğini belirterek, davalının takibe itirazının iptali ile %40 icra inkar tazminatına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili dilekçesinde; dava konusu yerde dışarıdan satın alınan su kullanıldığını belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece; ""...davalının atık suyu şebekeye göndermemek için ... adet dinlendirme tankı kurduğu, dinlendirdiği suyu tekrar kullandığı şebekeye atık su göndermediği dosya kapsamı ile sabit olduğu..."" gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece, görüşüne başvurulan iki kişilik bilirkişi heyetinin 03.08.2012 tarihli raporunda, davaya konu faturaların atık su kullanımı ile ilgili olduğu ve davacı tarafından düzenlenen faturalardan, gecikme faizi hariç fatura tutarlarının KDV dahil 38.787,90 TL olduğu, davalının takibe itirazının haksız olduğu belirtilmiş, raporun itiraza uğraması ile (önceki bilirkişiler ile birlikte hukukçu bilirkişinin de bulunduğu) üç kişilik bilirkişi heyeti ile keşif yapılarak alınan 05.....2012 tarihli bilirkişi raporunda; ... Tarifeler Yönetmeliğinin ....,.... ve 55. maddeleri gereği kaçak atık su kullanıldığının görülmüş olduğu belirtilerek, davalının icra takibi için yaptığı itirazın yerinde olmadığı kanaatine varıldığı belirtilmiştir.
    HUMK.nun 275. ve devamı maddelerinde; "bilirkişilik" müessesesi düzenlenmiş olup, anılan maddede mahkemenin çözümü özel veya teknik bir bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişinin oy ve görüşünün alınmasına karar vereceği düzenlendikten sonra 286.maddede de bilirkişinin oy ve görüşünün hakimi bağlamayacağı düzenlenmiş ise de işin çözümünde teknik bilgi ve birikimin gerekliliğine inanılarak bilirkişi incelemesi yaptırıldığına göre verilen raporlar çelişkili ise mahkeme HUMK.nun 283.maddesi hükmüne dayalı olarak, bilirkişiden açıklama ya da ek rapor isteyebileceği gibi 284.maddesi hükmüne dayalı olarak yeni bir bilirkişi heyeti oluşturularak yeni bir rapor alabilir.


    Aynı ilkeler 6100 sayılı HMK beşinci bölümünde "bilirkişi incelemesi" ismi altında ve 266-287.maddeleri arasında düzenlenmiştir.
    Bilirkişi raporu kural olarak hâkimi bağlamaz. Hâkim raporu serbestçe takdir eder. Hâkim, raporu yeterli görmezse, bilirkişiden ek rapor isteyebileceği gibi gerçeğin ortaya çıkması için önceki bilirkişi veya yeniden seçeceği bilirkişi vasıtasıyla yeniden inceleme de yaptırabilir.
    Mahkemece anılan bilirkişi raporlarına itibar edilmeyerek ve aksine gerekçelerle karar verilmiştir.
    Hal böyle olunca; mahkemece alınan bilirkişi raporuna itibar edilmediğinden iddia, savunma, toplanan deliller, ihtilaf konusu dönemlerde yürürlükte bulunan ... Tarifeler Yönetmeliği hükümleri gözetilerek, davacı kurumun talep edebileceği atık su bedeli tutarının, denetime elverişli, ayrıntılı hesaplama yapılarak tayin ve tespiti yönünden, önceki bilirkişiler dışında oluşturulacak üç kişilik konusunda uzman bilirkişi kurulundan (gerekirse yeniden keşif yapılarak) rapor alınarak, hasıl olacak sonuç dairesinde hüküm tesis edilmesi gerekirken, eksik inceleme-soruşturma ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı gerekçe ile hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, ........2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
    .






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi