Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/19952
Karar No: 2013/18300
Karar Tarihi: 19.12.2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/19952 Esas 2013/18300 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalılarla işyeri devri konusunda anlaşıldığı ancak resmi olarak üzerlerine alamadıkları için fiilen işletildiği, bu süreçte işletmeden kaynaklanan borçların birkısmının davalılarca ödenmeyip, davacının ödemek zorunda kaldığı belirtilen davanın kısmen kabulü ile 4.447,60 TL alacağın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline hükmedildiği, ancak faiz talebi hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmediği için hüküm fıkrasında fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmesinin fer'i hak niteliğinde olan faiz talebinin reddi anlamına gelmeyeceği ve talep edilen faiz yönünden olumlu-olumsuz bir karar verilmesi gerektiği belirtilerek, hüküm tesisi isabetsiz bulunmuştur. Kararda HUMK'nun 428. maddesi de yer almaktadır.
Detaylı açıklama:
HUMK'nun 428. maddesi: Temyiz veya karar düzeltme olayları sonucunda yapılan inceleme neticesinde ve HUMK'nun diğer hükümleri uyarınca hükümlerden birinin bozulmasının yasal sonucunu gerektiren hallerde, bozulan hüküm yerine yeni bir karar verilir.
3. Hukuk Dairesi         2013/19952 E.  ,  2013/18300 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    VEK.AV. ...
    DAVALILAR : 1- ..., 2- ...

    Taraflar arasında görülen alacak davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dilekçesinde; davalılarla işyeri devri konusunda anlaştıkları, ancak resmi olarak üzerlerine alamadıkları için fiilen işletildiği, bu süreçte işletmeden kaynaklanan borçların birkısmının davalılarca ödenmeyip, davacının ödemek zorunda kaldığını belirterek şimdilik 10.000 TL alacağın dava tarihinden itibaren reeskont faiziyle birlikte davalılardan tahsilini istemiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulü ile 4.447,60 TL alacağın davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline hükmedilmiştir.
    Hükmü davacı vekili temyiz etmektedir.
    Mahkemenin, hüküm fıkrasında asıl ve yardımcı taleplerin hepsi hakkında karar vermesi gerekir. Buna rağmen, mahkemenin asıl veya yardımcı taleplerden biri hakkından olumlu veya olumsuz bir karar verilmemiş olması mümkündür. Mahkemece, hükümde fazlaya ilişkin istemin reddine karar verilmiş olması, fer"i hak niteliğinde olan faiz talebinin reddi anlamında yorumlanamaz. Çünkü bu talep hakkında olumlu veya olumsuz bir karar yoktur.
    O halde yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, mahkemece; talep edilen faiz yönünden olumlu-olumsuz bir karar verilmesi gerekirken, bir karar verilmemesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.12.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi