Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/15428
Karar No: 2013/18338
Karar Tarihi: ......2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/15428 Esas 2013/18338 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı ile müvekkili Fransız uyruklu bir kişi, ülkemizden ev satın almak için anlaşmışlar. 65.000 Euro bedelli taşınmaz satışı yapılmış, ancak müvekkil tarafından taşınmazda imara aykırılıklar bulunduğu ve Belediye tarafından oturma ruhsatı verilmediği tespit edilmiş. Davacı, sözleşmenin hata ve hile nedeniyle feshine ve davalıya ödenen 3.500 Euro'nun fazlaya dair hakları saklı kalmak kaydıyla sebepsiz zenginleşme sebebiyle ödeme tarihinden itibaren işlemiş faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep etmiş. Ancak, davalı ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek kişi olmadığından satıcı sıfatı taşımadığı için sözleşme Tüketici Yasası kapsamında kalmamaktadır. Bu nedenle, taraflar arasındaki davanın tüketici mahkemesinde görülmesi doğru değildir. Kararda geçen kanun maddeleri ise şöyledir: 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, 4822 sayılı yasa.
3. Hukuk Dairesi         2013/15428 E.  ,  2013/18338 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE ... (TÜKETİCİ) MAHKEMESİ
    .

    Taraflar arasında görülen alacak-sebepsiz zenginleşme davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili; müvekkilinin Fransız uyruklu olduğunu, ülkemizden ev almak istediğini, taşınmazın maliki ........"un temsilcisi olduğunu söyleyen davalı ile tanıştığını, müvekkili ile davalının satış koşullarında anlaştıklarını ve .../09/2011 tarihinde 65.000-Euro bedelli taşınmaz satış sözleşmesi imzalandığını, bu sözleşme ile müvekkili tarafından davalıya ....500,00-Euro depozito ödenmesine karar verildiğini, müvekkilinin taşınmazı bir harita ve kadastro mühendisine incelettirdiğini, taşınmazda imara aykırılıklar bulunduğunu ve ... Belediyesi tarafından oturma ruhsatı verilmediğini, müvekkilinin davalı tarafından bu konuda bilgilendirilmediğini ve sözleşme imzalanırken bu durumun gizlendiğini öne sürerek, sözleşmenin hata ve hile nedeni ile feshine ve davalıya ödenen ....500-Euro"nun fazlaya dair hakları saklı kalmak kaydıyla sebepsiz zenginleşme sebebi ile ödeme tarihinden itibaren işlemiş faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili; davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş, kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç başlıklı ....maddesinde yasanın amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı ....maddesinde “Bu kanun, birinci maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar” hükmüne yer verilmiştir. Yasanın .... maddesinde mal; alışverişe konu olan taşınır eşyayı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz malları ve elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi malları ifade eder. Satıcı; kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri kapsar. Tüketici ise bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
    .
    Bir hukuki işlemin 4077 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir.
    Somut olayda; davalı, ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek kişi olmadığından satıcı sıfatı taşımamaktadır. Bu nedenle, sözleşme Tüketici Yasası kapsamında kalmamaktadır. Bu haliyle taraflar arasındaki davanın tüketici mahkemesinde görülmesi doğru olmayıp, genel mahkemenin görevli olduğu kuşkusuzudur.
    Hal böyle olunca, mahkemece Genel Mahkeme sıfatıyla ve genel hükümlere göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırıdır.
    Bozma nedenine göre davalının sair temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, ........2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi