Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/15087
Karar No: 2013/18345
Karar Tarihi: ......2013

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2013/15087 Esas 2013/18345 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı, hasta hakları sorumlusu olarak görev yaparken ek ödemelerinin yanlış hesaplandığını ve tuttuğu nöbetlerin dikkate alınmadığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemiştir. Ancak mahkeme, davacı kurumun talebine uyarak davalıdan ....520,65 TL asıl alacak ve 477,66 TL işlemiş faiz olmak üzere toplam ....998,31 TL tahsil etmeye karar vermiştir.
Karar, temyiz edilmiş ve Yargıtay tarafından incelenmiştir. Yargıtay, mahkemenin davalının temerrüde düşürülmesi gerektiğine ilişkin tespitini doğru bulmuş, ancak hesaplanan faizlerin dava tarihinden itibaren değil, temerrüt tarihinden itibaren işletilmesi gerektiğine karar vermiştir.
Kanun maddeleri olarak; davacının fazla ödeme talebine ilişkin olarak, hakimlerin talep edilen miktardan fazlasına ya da başka bir şeye karar veremeyeceği, 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (HMK) 26. maddesi (eski Halindeki adı 74/II HUMK'dan aktarılmıştır) hatırlatılmıştır. Ayrıca, sebepsiz zenginleşmede gecikme faizinin işlemesi için borçlunun bir ihtar ya da dava açılmak suretiyle temerrüde düşürülmesi gerektiği 818 Sayılı Borçlar Kanunu'nun 101/.... maddesi (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 117. maddesi) ile belirtilmiştir.
3. Hukuk Dairesi         2013/15087 E.  ,  2013/18345 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH ... MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen alacak davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde; davalının hasta hakları sorumlusu olarak görev yaptığını, kendi isteği ile acil serviste nöbet de tuttuğunu, acil serviste nöbet tuttuğu süreler için 0.... çarpan katsayısı ile, hasta hakları sorumluluğu görevini yaptığı süreler için 0.... çarpan katsayısı ile ödeme yapılması gerekirken döner sermaye ödemelerinin hep 0.... çarpan katsayısı ile hesaplandığı ileri sürülerek, fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak ....520,65 TL fazla ödemenin ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    Davalı cevap dilekçesinde; tarafına çıkarılan borç bilgilerinin yanlış olduğunu, tuttuğu nöbetlerin dikkate alınmadığını, tam süre çalıştığını, davacının dava açma ve geri isteme hakkının çoktan sona erdiğini belirterek, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece; davanın kabulü cihetine gidilerek ....520,65 TL asıl alacak ve 477,66 TL işlemiş faiz olmak üzere toplam ....998,31 TL davacı kurum alacağının dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmiş; hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıda belirtilen sebepler dışındaki sair temyiz itirazları yerinde görülmeyerek reddedilmiştir.
    Ancak; 6100 sayılı HMK 26. maddesi (HUMK 74. Madde) gereğince; hakim iki tarafın iddia ve savunmaları ile bağlı olup, talepten fazlasına veya başka bir şeye karar veremez.
    Somut olayda davacı vekili dava dilekçesinde; fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak ....520,65TL fazla ödemenin ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizi ile davalıdan tahsilini talep etmiştir. Mahkemece, ....520,65 TL asıl alacak ve 477,66 TL işlemiş faiz olmak üzere toplam ....998,31TL davacı kurum alacağının dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle davalıdan tahsiline karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    .
    818 sayılı BK.nun 101/.... maddesi(6098 sayılı TBK."nun 117. maddesi) gereğince, muaccel bir borcun borçlusu, alacaklının ihtarı ile mütemerrit olur. Zenginleşen kimseden (iyiniyetli ya da kötüniyetli olsun) iade talep edilmeden önce temerrüde düşmüş sayılmasının yasal dayanağı bulunmamaktadır.
    Sebepsiz zenginleşmede gecikme faizinin işlemesi için borçlunun bir ihtar ya da dava açılmak suretiyle temerrüde düşürülmesi gerekir.
    Mahkemece, davacı kurum tarafından davalının hangi tarihte temerrüde düşürüldüğü tespit edilip, asıl alacağa bu tarihten itibaren faiz yürütülmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, ........2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
    .





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi