Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/16164
Karar No: 2012/110
Karar Tarihi: 09.01.2012

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2011/16164 Esas 2012/110 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Taraflar arasında görülen nafaka davasında mahkeme, davacı anne ve müşterek çocuğu için ayrı ayrı 75 TL nafaka ödenmesine hükmetmiştir. Ancak, nafakanın miktarı belirlenirken davalının ödeme gücü yanında çocuğun yaşı, okul durumu ve genel ihtiyaçları da dikkate alınmalıdır. Ayrıca, davacının ev hanımı olduğu ve herhangi bir gelirinin olmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sebeplerle mahkeme, daha yüksek bir nafaka miktarının belirlenmesi gerektiği kararına varmıştır. Kararın dayandığı kanun maddeleri ise HUMK.nun 428. maddesidir.
3. Hukuk Dairesi         2011/16164 E.  ,  2012/110 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.Dava dilekçesinde; tarafların 1998 yılında evlendikleri müşterek çocuklarının 11 yaşında olup davacı anne ile yaşadığı, davalı eşin uzun süre önce davacıyı terkedip başka bir kadınla yaşadığı, bu arada davacı aleyhine açtığı boşanma davasının reddedilip kesinleştiği, müşterek hayatın yeniden kurulamadığı, davacı ve ortak çocuğun ise nafakaya ihtiyacı olduğu ileri sürülerek, aylık 300"er TL tedbir nafakasına hükmedilmesi istenilmiştir.Mahkemece davanın kısmen kabulüyle davacı ve çocuk için ayrı ayrı 75"er TL nafakaya hükmedilmiş, verilen karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.Ancak, nafakanın miktarı tayin edilirken davalının ödeme gücü yanında ortak çocuğun yaşı, okul durumu ve genel ihtiyaçlarının da nazara alınması gerekir. Ayrıca davacının ev hanımı olup, herhangi bir gelirinin olmadığı da dikkate alınmalıdır. Bu hususlar gözetildiğinde takdir edilen nafaka miktarları az olup, hakkaniyet ilkesine uygun bulunmamıştır.Mahkemece, davalının ödeme gücü ile orantılı olmak üzere davacı ve müşterek çocuk için daha yüksek bir miktarda nafakaya hükmedilmelidir.Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 09.01.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi