Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/5909
Karar No: 2019/3285
Karar Tarihi: 14.02.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/5909 Esas 2019/3285 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2016/5909 E.  ,  2019/3285 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle ;davacının davalı iş yerinde 13.11.2004-22.08.2014 tarihleri arasında işçi olarak çalıştığını,iş aktine haksız olarak son verildiğini belirterek kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı talebinde bulunmuştur.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili süresi içerisinde sunduğu cevap dilekçesinde özetle; davacının çalıştığı ekmek büfesinde kestiği bir kısım fatura suretlerini zamanında muhasebe departmanına bildirmemesi ve söz konusu olan bu faturaların davacının çalıştığı büfede sonradan ele geçirildiğinden bahisle iş aktine İş Kanunu 25/II-e maddesi gereğince son verildiğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 25. maddesinin II. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin II. bendinin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkanı tanımaktadır.
    Somut olayda; davacının davalı bünyesinde ihtiyaç sahiplerine ekmek dağıtımı ve ekmek satışı yapılan büfede satış elemanı olarak çalıştığı anlaşılmış olup, büfedeki iş aktine davalı tarafından 4857 sayılı Yasanın 25/II-e maddesi gereğince haklı sebep gösterilerek son verilmiş ise de, davaya konu olan olayda davacının hayır severler tarafından fatura karşılığı aldığı ekmeklere ilişkin faturaların iş verene süresi içerisinde teslim edilmemesinde kasıtlı olarak hareket ederek iş verenin güvenini sarstığı ve iş verenin güvenini kötüye kullandığı hususu dosya kapsamında duraksamaya ve tereddüte mahal vermeyecek şekilde ispat edilememiştir. Ayrıca bilirkişi raporunda belirtilen davacının eylemi sebebi ile davalının uğrayabileceği vergi cezası da henüz gerçekleşmediği gibi uğranılan zarar ve miktarı da davalı tarafından dosya kapsamındaki deliller ile ortaya konulamamıştır. Bu durumda davalının ileri sürdüğü haklı sebebin varlığı hususunda kanaat oluşturacak mahiyette delil bulunmadığından iş verenin iş aktine haklı sebeple son verdiği gerekçesi ile davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmesi de hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 14.02.2019 gününde oybirliği ile karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi