Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/32862
Karar No: 2019/2744
Karar Tarihi: 05.02.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/32862 Esas 2019/2744 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı şirkette gümrük memuru olarak çalışan davacının, fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinin ödenmediği iddiasıyla açtığı davada mahkeme kısmi olarak karar vermiştir. İmza çizelgeleri ve tanık beyanlarına dayanarak fazla çalışmanın hesaplanıp takdiri indirim yapılarak kabul edilmesine karar verilirken, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri reddedilmiştir. Ancak bu karar hatalı bulunmuştur ve ek bilirkişi raporuyla hesaplamalar bir değerlendirmeye tabi tutularak ulusal bayram ve genel tatil ücretleri kabul edilmelidir. İş sözleşmelerinde fazla çalışma ücreti sınırlı olarak aylık ücrete dahil kabul edilmelidir ve Dairemiz yıllık 270 saatle sınırlı olarak bu hükmü geçerli kabul etmektedir. Taraflar arasında yapılan sözleşmede fazla çalışmanın ücrete dahil olduğu belirtilmesine rağmen hesaplanan fazla çalışmadan düşülmemesi hatalıdır ve karar bozulmuştur. Kanun maddeleri: İş Kanunu madde 30, 41, 63, 64, 65.
9. Hukuk Dairesi         2015/32862 E.  ,  2019/2744 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 16/07/2008-02/08/2012 tarihleri arasında davalı şirket nezdinde gümrük memuru olarak çalıştığını, en son net 3.559,31-TL ücret aldığını, davalı tarafça iş akdinin feshedildiğini, çalıştığı ofisin merkez dışında olması nedeniyle imza föyleri tutularak merkeze fakslandığını, müvekkilinin çalışmaya başladığı tarihten itibaren fazla çalışma yapmasına ve genel tatillerde çalışmasına rağmen ücretinin ödenmediğini ileri sürerek, fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil ücretinin davalıdan tahsilini istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, müvekkili şirkette kural olarak ulusal bayram ve genel tatillerde çalışma yapılmadığını, davacının fazla çalışma ücreti alacağı olmadığını, kabul anlamına gelmemekle birlikte davacının talep ettiği tutarı nasıl hesaplandığının anlaşılamadığını, 02.08.2012 tarihli ibraname ile müvekkili şirketi ibra ettiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davalı işveren, davacının düzenleyip elektronik ortamda gönderdiği devam ve imza çizelgelerine itiraz etmemiştir.
    Mahkemece, imza çizelgeleri ve bunları destekleyen tanık beyanlarına dayanılarak fazla çalışmanın hesaplanıp, takdiri indirim yapılarak hüküm altına alınması yerindedir. Ancak aynı delillerle ispatlanan ulusal bayram ve genel tatil ücretinin reddine karar verilmesi hatalıdır.
    Mahkemece yapılacak iş, ulusal bayram ve genel tatil ücreti açısından ek bilirkişi raporundaki hesaplamalar bir değerlendirmeye tabi tutularak ulusal bayram ve genel tatil ücretinin kabulüne karar vermektir..
    3-Taraflar arasında fazla çalışma ücretinin hesabı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İş sözleşmelerinde fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil olduğu yönünde kurallara sınırlı olarak değer verilmelidir. Dairemiz, 270 saatle sınırlı olarak söz konusu hükümlerin geçerli olduğunu kabul etmektedir. Bu durumda yıllık 270, aylık 22,5, haftalık 5,2 saat fazla çalışma karşılığının ücretin içinde olduğunun kabulü gerekir.
    Taraflar arasında yapılan 11/07/2008 tarihli sözleşmede fazla çalışmanın ücrete dahil olduğunun belirtildiği anlaşılmakla, yıllık 270 saat, haftalık 5,2 saat fazla çalışmanın hesaplanan fazla çalışmadan düşülmesi gerektiğinin gözetilmemeside hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 05.02.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi