
Esas No: 2019/2768
Karar No: 2021/503
Karar Tarihi: 15.03.2021
Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu 2019/2768 Esas 2021/503 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
İDARİ DAVA DAİRELERİ KURULU
Esas No : 2019/2768
Karar No : 2021/503
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : … Sendikası
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU :Danıştay Sekizinci Dairesinin 08/04/2019 tarih ve E:2015/15221, K:2019/2755 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün "Dünya Arapça Günü" konulu 11/12/2015 tarihli genel düzenleyici işleminin iptali istenilmiştir.
Daire kararının özeti: Danıştay Sekizinci Dairesinin 08/04/2019 tarih ve E:2015/15221, K:2019/2755 sayılı kararıyla;
İşlem tarihinde yürürlükte olan 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi, 10. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi ve 36. maddesi; 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 2., 17. ve 32. maddeleri ile 13/01/2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'nin "Belirli Gün ve Haftalar" başlıklı 32. maddesi ve Ek-2 sayılı Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi hükümlerine yer verilerek;
Davalı idarenin, teşkilat yapısı ve görevlerine ilişkin mevzuat hükümleri uyarınca; eğitim ve öğretimin bir parçası olan sosyal etkinlikler ile bunlara ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi olduğu; eğitim-öğretim programlarını tasarlayıp uygulama yetkisinin bulunduğu; sosyal etkinliklere ilişkin olarak kanunlara aykırı olmamak şartıyla idari düzenlemeler yapabileceği değerlendirildiğinden, söz konusu düzenlemede yetki yönünden hukuka aykırılık bulunmadığı;
Öte yandan, sosyal etkinliklerin usul ve esaslarını Yönetmelik hazırlayarak belirleyebilen idarenin diğer adlarla düzenleyici işlem yapmasına da hukuken bir engel bulunmadığı;
Davacı tarafından; davalı idarece daha önce yürürlüğe konulan Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği uyarınca Yönetmeliğin ekinde yer alan belirli gün ve haftalar dışında bir gün kutlaması için öğretmenler kurulunun karar alması gerektiği; davalı idarenin kendi Yönetmelik kuralına aykırı hareket ettiği belirtilmiş ise de; Yönetmeliğin eki olan Ek-2 sayılı çizelgede belirli gün ve haftalar arasında, gerçekleştiği tarihte tarihi gün ve haftaların da sayıldığı; dava konusu düzenleme ile de bu kurala uygun olarak, Arapçanın dünya dili kabul edildiği tarihin kutlanmasına karar verilmesi nedeniyle işlemde Yönetmeliğe aykırı bir yön bulunmadığı; kaldı ki, düzenlemenin yalnız İmam Hatip Okullarında uygulanacak olması nedeniyle, düzenleme ile amaçlanan hedefin, bu okullardaki yoğun Arapça eğitiminin öğrenilmesini teşvik etmek olduğu değerlendirildiğinden, düzenlemede, amaç ve üst hukuk normlarına uygunluk yönünden hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, söz konusu kararın, Cumhuriyetin kuruluş felsefesi ve eğitimdeki ilke ve hedefleriyle bağdaşmadığı; Anayasa'da yer alan eğitim öğretim dilinin Türkçe olmasına ilişkin hükme aykırı olduğu, yasal dayanağı olmadığı; 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu uyarınca milli eğitimin temel amaçları arasında Türk Dilinin öğretilip, bilim dili olarak zenginleşmesini sağlamak amacı olması sebebiyle, Arap Dilinin sevdirilmesine ilişkin işlemin bu amaca aykırılık taşıdığı; öte yandan davalı idarenin kendi çıkardığı Yönetmelikte belirli gün ve haftaların sayıldığı, bu gün ve haftalar arasında böyle bir gün olmadığı ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, Danıştay Sekizinci Dairesince verilen kararın usul ve hukuka uygun bulunduğu ve temyiz dilekçesinde öne sürülen nedenlerin, kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte olmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ … DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile Daire kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Üyeler …, …, …, …, … ile …'in, davacı Sendikanın, ancak, üyelerinin ortak çıkarlarının etkilenmesi ya da üyelerinden birinin menfaatini ihlal eden bir işlem tesisi ve hukuki yardım gerekliliğinin ortaya çıkması durumunda üyesini temsilen dava açmasının mümkün olduğu, Arapça öğrenimini desteklemek amacıyla Birleşmiş Milletlerin Arapçayı resmi dünya dili ilan ettiği tarihin yıldönümlerinde bir hafta boyunca etkinliklerin düzenlenmesine ilişkin dava konusu Kararda, davacı Sendikanın bizatihi kendisini veya doğrudan üyelerini ilgilendiren bir husus bulunmadığı, bu haliyle dava açmakta menfaati bulunmaması nedeniyle, davanın ehliyet yönünden reddine karar verilmesi gerektiği yolundaki oylarına karşılık, davacı Sendikanın, dava açma ehliyetinin bulunduğuna oyçokluğu ile karar verilerek işin esası incelendi:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Danıştay dava dairelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan;
"a) Görev ve yetki dışında bir işe bakılmış olması,
b) Hukuka aykırı karar verilmesi,
c)Usul hükümlerinin uygulanmasında kararı etkileyebilecek nitelikte hata veya eksikliklerin bulunması" sebeplerinden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davacının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle reddine ilişkin Danıştay Sekizinci Dairesinin temyize konu 08/04/2019 tarih ve E:2015/15221, K:2019/2755 sayılı kararının ONANMASINA,
3.Kesin olarak, 15/03/2021 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
X- Dosyanın incelenmesinden; davalı idarece hazırlanan ve ülke genelindeki tüm İmam Hatip Okullarında uygulanması istenen adsız genel düzenleyici işlem ile bu okullarda kutlanacak belirli gün ve haftanın ihdas edildiği; oysa yine davalı idarece hazırlanan Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'nin 32. maddesi uyarınca bu Yönetmelikle belirlenen, belirli gün ve haftaların dışındaki ulusal-uluslararası günlerin kutlanmasına, her okulun kendi öğretmenler kurulunca karar verileceğine ilişkin düzenleme bulunduğu, bu durumda davaya konu işlemin bu düzenlemeye aykırılık taşıdığı ve üst hukuk normu niteliğindeki Yönetmeliğe aykırı olan adsız düzenleyici işlemin iptali ve aksi yöndeki Daire kararının bozulması gerektiği oyu ile karara katılmıyorum.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.