10. Hukuk Dairesi 2014/27532 E. , 2015/5130 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi : İş Mahkemesi
Dava, ... giriş tarihinin ve yaşlılık aylığına hak kazanıldığının tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtilen gerekçelerle, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ...... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-Davacının, dava dilekçesinde belirttiği, kısmi ödeme karşılığı sürenin tespiti isteminin davacının 3201 sayılı Yasa kapsamında ödediği borçlanma bedeli karşılığı Kurumca kabul edilen borçlanma gün sayısının eksik olduğunun tespiti ya da davacının ödediği borçlanma bedeli karşılığında Kurumca tahakkuk ettirilen dönemin başlangıcının istemdeki başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi gerektiği istemlerine ilişkin olup olmadığı yönünden talebin açıklattırılmadığı, yine davacının iptalini istediği 07.11.2013 tarihli Kurum işleminde, iptali istenen Kurumun sigortalılık başlangıç tarihi kabulü mü ya da davacının tahsis istemini reddi mi olduğu hususlarındaki talebin açıklattırılmadığı görülmektedir.
Mahkemece, yukarıda belirtilen hususlarda, davacı tarafın beyanı alınarak, taleplerini açıklattırımalı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297. maddesinin (2). fıkrasında “hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, mümkünse sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir”, hükmü gözetilerek, olumlu yada olumsuz bir karar verilmelidir..
2 -Uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigortalılık süresini düzenleyen 5510 sayılı Yasanın 38’inci madde hükmü; malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarının uygulanmasında dikkate alınacak sigortalılık süresinin başlangıcını; sigortalının, 5417, 6900, 506, 1479, 2925, 2926 ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20’nci maddesi kapsamındaki sandıklara veya bu Kanuna tâbi olarak malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girdiği tarih olarak kabul edileceğini; kanunun uygulanmasında 18 yaşından önce malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tâbi olanların sigortalılık süresinin, 18 yaşının ikmal edildiği tarihte başlamış olacağını, bu tarihten önceki süreler için ödenen malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin, prim ödeme gün sayısı hesabına dahil edileceğini öngörürken, Uluslararası sosyal güvenlik sözleşme hükümlerinin saklı bulunduğu ifade edilmiştir.
Öte yandan, Anayasamızın 90/son maddesi uyarınca, yöntemince yürürlüğe konulmuş Uluslararası sözleşmeler kanun hükmünde olduğu gibi, normlar hiyerarşisi yönünden uluslararası sözleşme kurallarına uygulamada yasal güç tanınmakta ve bu kuralların uygulanma önceliği de haiz bulunmaktadır.
10.04.1965 tarihli resmi gazetede yayımlanarak 01.11.1965 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti ile ...l Cumhuriyeti arasında imzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin uzun vadeli sigorta kollarından olan “Malüllük, Yaşlılık ve Ölüm Sigortaları(aylıkları)” başlıklı beşinci bölümde düzenlenen konuya ilişkin Ek Sözleşmenin 29’uncu maddesi “Türk Sosyal Sigorta Mercii için aşağıdaki hususlar geçerlidir:
(4) Bir kimsenin Türk sigortasına girişinden önce bir ... girmiş bulunması halinde,......sigortasınagirişi, Türk Sigortasına giriş olarak kabul edilir. ..” hükmünü öngörmüştür.
Anılan Uluslararası sözleşme hükmü ile, sözleşme hükmünün düzenlendiği bölüm birlikte değerlendirildiğinde; bir kimsenin Türk sigortasına girmeden önce, sözleşme hükmü kapsamında, malüllük, yaşlılık ve ölüm Sigortalarından ... girmiş bulunması halinde, rant sigortasına giriş tarihinin, Türk sigortasına giriş tarihi olarak kabul edilmesi gerekecektir.
Somut olayda, davacı, 30.04.2013 tarihli yurtdışı borçlanma talep dilekçesinde, 16.08.1985 – 15.08.2005 tarihleri arasındaki 7.200 günlük ev kadınlığı süresini borçlanmak istediği, Kurumca 23.09.1990 ila 16.08.2005 tarihleri arasındaki süre yönünden yurtdışı borçlanma bedeli tahakkuk ettirildiği,... Emeklilik sigortası tarafından sunulan bildirgede emeklilik süreleri belirtilmiş ancak davacının yurtdışı yasal emeklilik süreleri ve diğer taleplerine içerir bilgi verildiği, bu bağlamda davacının 16.08.1985 tarihindeki başlangıç istemine yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde, ev kadınlığı süresinin, uzun vadeli sigorta kollarından olan malüllük, yaşlılık ve ölüm Sigortalarından ... giriş niteliğinde bir sigortalılık süresi olup olmadığı veya ...-..Sosyal Güvenlik Sözleşmesi"nin sigorta başlangıcına dair yukarıdaki sözleşme hükmünün uygulanmasını gerektirecek nitelikte başkaca rant sigortasına girişi bulunup bulunmadığı,... belgesi ya da..hizmet cetveli celbedilerek, yapılacak araştırma ile kuşkuya yer bırakmayacak şekilde belirlenmelidir.
Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın, eksik inceleme ve araştırmayla yazılı şekilde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
O hâlde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 19.03.2015 günü oybirliği ile karar verildi.