Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/11520
Karar No: 2012/361

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/11520 Esas 2012/361 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, A.. Köyünde bulunan iki taşınmazın, önceden bir başkası tarafından zilyetliğe dayalı olarak açılan tescil davasının reddedildiğini, ancak bu taşınmazların ekonomik değer taşıdığını ve 3402 sayılı Yasanın 18. maddesi kapsamında olduğunu ileri sürerek Hazine adına tescil isteğinde bulunmuştur. Mahkeme, davanın kabul edilmesine karar vermiştir. Ancak, tescil hükmü kurulmamış ve hüküm tam olarak oluşturulmamıştır. Dahili dava yoluyla taraf sıfatı yüklenemez ve bu tür davalar hasımsız da açılabilir. Bu nedenlerle, dahili davalı E.B.'un temyiz itirazları yerindedir ve hüküm bozulmuştur. Kararda geçen kanun maddeleri: 3402 sayılı Yasanın 18. maddesi ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297/2. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2011/11520 E.  ,  2012/361 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : HAKKARİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 17/03/2011
    NUMARASI : 2007/646-2011/115

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, A.. Köyünde kain iki parça taşınmaz hakkında şahıs tarafından zilyetliğe dayalı olarak açılan tescil davasının reddedildiğini ve kararın kesinleştiğini, anılan taşınmazların ekonomik değer taşıdıklarını ve 3402 sayılı Yasanın 18.maddesi kapsamında kalan yerlerden olduklarını ileri sürerek, Hazine adına tescil isteğinde bulunmuş, 06.02.2008 tarihli dilekçesiyle, önceki davada taraf olan E. B. ile A.. Köyü Muhtarlığının davaya dahil edilmelerini talep etmiştir.
    Dahili davalı E.., duruşmaya katılmış ise de, esasa yönelik beyanda bulunmamış, diğer davalı ise davaya yanıt  vermemiştir.
    Mahkemece, 3402 sayılı Yasanın 18/1.maddesinde öngörülen koşulların oluştuğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar  verilmiştir.
    Karar, dahili davalı E.. B. tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik   raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü. 
    Dava, 3402 sayılı Yasanın 18. maddesine dayalı tescil isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu taşınmazların ileride ekonomik yarar sağlanabilecek yerlerden olduğu saptanmak suretiyle davanın kabulüne karar verilmiş olması kural olarak doğrudur.
    Ancak mahkemece, davanın kabulüne karar verilmekle yetinilmiş, tescil hükmü kurulmamıştır.
    Hemen belirtilmelidir ki, hükmün içermesi gereken hususlar 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297/2. maddesinde “hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir” şeklinde öngörülmüştür.
    Bilindiği üzere; hakim, doğru sicil oluşturmakla yükümlüdür.
    O halde, infazı mümkün olmayacak biçimde hüküm kurulmuş olması doğru değildir.
    Öte yandan; bir kimseye dahili dava yoluyla taraf sıfatı yüklenemez.
    Somut olayda; bu tür davaların hasımsız da açılabileceği kuşkusuzdur. Kaldı ki, eldeki dava da hasımsız açılmıştır.
    Hal böyle olunca; dahili dava yoluyla E.B. ile A. Köyü Muhtarlığının davaya dahil edilmeleri doğru olmadığı gibi, yargılama giderlerinden sorumlu tutulmaları da isabetsizdir.
    Öyleyse, dahili davalı E. B.’un temyiz itirazları yerindedir. Kabulü ile, hükmün açıklanan nedenlerden ötürü (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  19.01.2012  tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

     

     

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi