Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/18390
Karar No: 2012/1390
Karar Tarihi: 23.01.2012

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2011/18390 Esas 2012/1390 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, bir kadın tarafından açılan nafaka davasında, daha önce verilen kararın aksine, kadının sahip olduğu paylı taşınmazlarla yoksulluğunun ortadan kalkmadığına karar verdi ve yoksulluk nafakasının artırılması gerektiğine hükmetti. Bu karar, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına ve TÜİK tarafından belirlenen ÜFE oranına göre hesaplanarak verilecek. Kararda, yoksulluk nafakasına ilişkin verilen kararın, yerleşik Yargıtay İçtihatları'na aykırı olduğu belirtildi. Kanun maddeleri: HUMK.nun 428. maddesi.
3. Hukuk Dairesi         2011/18390 E.  ,  2012/1390 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:ASLİYE HUKUK(AİLE) MAHKEMESİ


    Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davacı (birleşen davalı) tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.Davada, 2001 yılında 15,00 TL olarak hükmedilen yoksulluk nafakasının 150,00 TL olarak belirlenmesi istenilmiş, birleşen dava dilekçesinde ise yoksulluk nafakasının kaldırılması talep ve dava edilmiştir.Mahkemece, asıl davanın reddine; birleşen davanın kabulü ile yoksulluk nafakasının kaldırılmasına karar verilmiş, hüküm, süresinde davacı (birleşen davalı) tarafından temyiz edilmiştir.Toplanan delillerden davacıya miras yolu ile bir kısım taşınmazların paylı olarak intikal ettiği anlaşılmaktadır. Mahkemece, bilirkişi raporu ile taşınmazların değeri ve geliri saptanmak suretiyle yoksulluğu ortadan kaldırır kabul edilerek sonuca gidilmiş ise de; bu taşınmazlar boşanma davası sırasında incelenmiş ve yoksulluğu ortadan kaldırmayacağı kabul edilerek yoksulluk nafakasına hükmedilmiştir.Somut olayda, taşınmazlar ve geliri üzerinde kadının 3/28 pay sahibi olduğu, yine bu hissenin davacıyı yoksulluktan kurtarmayacağı gözetilmeksizin nafakanın kaldırılması cihetine gidilmesi yerleşik Yargıtay İçtihatlarına aykırıdır.O halde mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumuna göre ve TÜİK tarafından belirlenen ÜFE oranına göre yoksulluk nafakasının artırılmasına karar verilmesi gerekirken itibar edilmeyen gerekçeler ile birleşen davada yoksulluk nafakasının kaldırılması davasının kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 23/01/2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi