Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/12633
Karar No: 2012/766

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/12633 Esas 2012/766 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davanın konusu, davacının sahip olduğu parselin davalı tarafından işgal edilmesidir. Davacı elatmanın önlenmesi ve yıkım istemiştir. Davalı ise, taşınmazı harici satın aldığını ve bu konuda belge sunduğunu savunmuştur. Mahkeme çekişme konusu taşınmazın kayden davacıya ait olduğuna karar vererek elatma isteğini kabul etmiş, yıkım isteği konusunda ise usulüne uygun açılmış bir dava olmadığından karar verilmemiştir. Ancak, harici satış sözleşmesi gözardı edilerek hüküm kurulduğu için temyiz itirazları yerinde görülmüştür. Kararın bozulmasına ve kanun maddelerinin açıklanmasına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 994. maddesi (Taşınmazı haricen satın alan yönünden kişisel hak sağlayacağına dair hüküm)
- 1940 tarihli 2/77 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı (Türk Medeni Kanunu’nun 994. maddesi hükmünde öngörülen hapis hakkının değerlendirilmesi gerektiği hususu)
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. maddesi (Yasanın kabul edildiği tarihten itibaren açılan davalar için yürürlüğün başlama tarihi belirlenmiştir)
- 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 428. maddesi (Mahkeme kararlarına karşı temyiz yolu açıktır)
1. Hukuk Dairesi         2011/12633 E.  ,  2012/766 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ: HATAY 3. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 22/07/2011
    NUMARASI : 2010/353-2011/273

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı, kayden maliki bulunduğu .. parselini davalının işgal ederek kullandığını, ayrıca evin önüne de  çalı yığdığını  ileri sürerek, elatmanın önlenmesine karar verilmesini istemiş, yargılama sırasında tavzih dilekçesi ile; davalının binasının taşınmazına taşkın olduğunu belirterek yıkım da istemiştir.
    Davalı, çekişme konusu yeri önceden davacının kardeşinden daha sonra da davacıdan harici senetle satın aldığını, bu konuda tanıklar huzurunda davacının yazılı belge verdiğini, işgalci olmadığını belirterek, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, kayden davacıya ait çekişme konusu taşınmaza davalının haklı ve geçerli bir neden olmadan elattığı gerekçesi ile elatma isteğinin kabulüne, yıkım isteği konusunda usulüne uygun açılmış bir dava bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına  karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi   raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü.                          
    Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi ve yıkım  isteğine ilişkindir.
    Mahkemece, elatma isteğinin kabulüne, yıkım konusunda usulüne uygun açılmış dava bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yerolmadığına  karar verilmiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişme konusu ..parsel sayılı kargir ev ve avlusu vasıflı taşınmazın kayden davacıya ait olduğu, davalının kayıttan ve mülkiyetten kaynaklanan bir hakkının bulunmadığı anlaşılmaktadır.
    Davacı; anılan parsel üzerindeki evi davalının haksız yere işgal ettiğini ve önüne çalı yığdığını ileri sürerek, eldeki davayı açmıştır. Davalı ise, çekişme konusu  yeri harici satış sözleşmesinden kaynaklanan hakkına dayalı olarak tasarruf ettiğini bildirmiş, buna ilişkin tarih yeralmayan " satış senedi " başlıklı adi yazılı  belgeyi ibraz etmiştir.  
    Bilindiği üzere; her nekadar tapulu taşınmazların Türk Medeni Kanunun 706, Borçlar Kanunun 213, 2644 sayılı Tapu Kanunun 26 ve Noterlik Kanunun 60. maddesi uyarınca resmi şekilde yapılmayan satışlarına hukuken değer verilemez ise de, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 994. maddesi hükmü uyarınca taşınmazı haricen satın alan yönünden kişisel hak sağlayacağı ve bu hakkında harici satış bedeli kendilerine ödeninceye kadar taşınmazı yedlerinde tutma başka bir ifadeyle hapis hakkı sağlayıcı tartışmasızdır.
    Ne varki, dosyaya  ibraz edilen harici satış sözleşmesi mahkemece değerlendirilmemiş, harici satış olgusu üzerinde durulmamıştır.
    Bu durumda; harici satış sözleşmesinin lehtarına hapis hakkı sağlayacağı düşünülmek  ve  1940  tarih 2/77 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararıyla Türk Medeni Kanununun 994. maddesi hükmünde öngörülen hapis hakkı değerlendirilmek suretiyle bir karar verilmesi gerekirken, değinilen husus gözardı edilerek yazılı olduğu üzere hüküm kurulmuş olması doğru değildir.
    Davalı vekilinin, belirtilen sebeplerle temyiz itirazları yerindedir. Kabulüyle, hükmün 12.01.2011 tarihinde kabul edilen ve 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine,  02.02.2012  tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi