Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/12807
Karar No: 2012/825
Karar Tarihi: 06.02.2012

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2011/12807 Esas 2012/825 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı adına tescilli olan bir taşınmazın, kadastro sırasında 100 dönüm miktarından fazla olarak tescil edildiği gerekçesiyle Hazine tarafından dava açılmıştır. Davalı, tapu kaydına dayanarak davanın reddini savunmuş fakat mahkemece davanın reddine karar verildiği görülmektedir. Temyiz incelemesi sonucunda, tapu kaydının doğru ve yasal dayanağı olması gerektiği, tapu kaydında harita ve kroki olmadığı durumlarda, tapu kaydının ilk tesisinden itibaren tüm gittileri ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğünden istenilmesi gerektiği, uygulamanın doğru esasa dayanmıyorsa, ilk tesisindeki sınırlara itibar edilmesi ve uygulamada yararlanmak üzere varsa komşu taşınmaz kayıtlarının getirtilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu doğrultuda mahkemece yeniden araştırma ve uygulama yapılarak karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Kanun Maddeleri:
- Medeni Kanunun 719. maddesi
- 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 20. maddesi
- 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 428. maddesi.
1. Hukuk Dairesi         2011/12807 E.  ,  2012/825 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ: KEMALİYE ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
    TARİHİ : 26/05/2010
    NUMARASI : 2009/45-2010/25

    Taraflar arasında görülen davada;
    Davacı Hazine, kadastro tespiti sırasında davalı adına 3402 sayılı Kadastro Kanununda öngörülen 100 dönüm miktardan fazla yer tescil edildiğini ileri sürerek, .. ada .. parsel sayılı taşınmazın miktar fazlasının tapusunun iptali ile adına tesciline karar verilmesini istemşitir.
    Davalı, tapu kaydına dayanarak davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, dava konusu taşınmazın davalının dayandığı tapu kaydının kapsamında kaldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar, davacı Hazine temsilcisi tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla; Tetkik Hakimi raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü. Davacı Hazine, kadastro sırasında davalı adına tespit edilen 106 Ada 319 parsel sayılı taşınmazın miktar fazlası kısmının iptali ile adına tescilini istemiştir.
    Dosya içeriği ve toplanan delillerden; çekişmeli taşınmazın 03.11.2007 tarihinde kadastroca senetsizden davalı adına tespit edildiği, 31.01.2008 tarihinde tespitin kesinleştiği, yargılama sırasında davalının çekişmeli taşınmazla ilgili ve bu taşınmazı kapsayan tapu kaydı ibraz ettiği ve mahkemece anılan tapu kaydından söz edilerek davanın reddine karar verildiği görülmektedir.
    Ne varki, yapılan uygulamanın hükme yeterli olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir.
    Bilindiği üzere; harita ve krokisi bulunan tapu kayıtlarına Medeni Kanunun 719, 3402 sayılı Kadastro Kanununun 20.maddesi uyarınca kapsam belirleneceği kuşkusuzdur. Ancak böyle bir harita ve kroki yoksa veya uygulanabilir nitelik taşımıyorsa öncelikle tapu kaydının ilk tesisinden itibaren tüm gittileri ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğünden istenilmesi,gitti kayıtlarının yüzölçümlerinde veya sınırlarında bir değişiklik varsa dayandığı belgelerin incelenip,doğru ve yasal bir nedenin bulunup bulunmadığının araştırılması,doğru esasa dayanmıyorsa,ilk tesisindeki sınırlara itibar edilmesi,ayrıca uygulamada yararlanmak üzere varsa komşu taşınmaz kayıtlarının getirtilmesi,böylece yanların dayandığı,usulüne uygun olarak çıkarılmış tüm belgeler toplandıktan,dosya öteki yönlerden de keşfe hazır hale geldikten sonra yöreyi iyi bilen yaşlı ve yansız yerel bilirkişi veya bilirkişiler aracılığı ile uygulama yapılması, kayıtlardaki her sınır yerel bilirkişi veya bilirkişilerden sorulup arazi üzerinde tespit edilmesi;gerektiğinde sınırlar hakkında açıklayıcı doyurucu bilgiler alınması, bilinmeyen sınırlar yönünden taraflara tanık dinletme olanağının sağlanması,komşu taşınmaz kayıtlarının da aynı şekilde uygulanarak yerel bilirkişi ve tanık sözlerinin denetlenmesi gerekir.Öte yandan sınırlar değişebilir nitelikte ise veya tam olarak kapanmayıp açık yönler kalıyorsa, kayda değişmez sınırlarla bağlantı kesilmemek suretiyle miktarına göre kapsam belirlenmesi, ayrıca tapu fen memuru veya mühendisi sıfat ve yeteneğini taşıyan uzman bilirkişi veya bilirkişilerden keşifte saptanan bilgi ve bulgulara uygun ve uygulamayı tam olarak yansıtan, infaza elverişli rapor ve kroki alınması zorunludur.
    Somut olayda, yukarıda değinilen ilkeler çerçevesinde bir araştırma ve uygulama yapılmamıştır.
    Hal böyle olunca; mahkemece, değinilen ilkeler gözetilmek suretiyle araştırma ve uygulama yapılarak, hasıl olacak sonuca göre hüküm kurulması gerekirken, yerel bilirkişinin "tapu kaydı buraya uyar" biçimindeki soyut sözlerine değer verilerek davanın reddedilmesi doğru değildir.
    Davacı Hazinenin, temyiz itirazı yerindedir. Kabulü ile hükmün, açıklanan nedenlerden ötürü hükmün (6100 sayılı Yasanın geçici 3.maddesi yollaması ile) 1086 sayılı HUMK."nın 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 06.02.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

     

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi