20. Hukuk Dairesi 2013/787 E. , 2013/5335 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi davacılar tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacılar.... Köyü Tüzelkişiliği ile ... ve arkadaşları vekili, ....Beldesinde 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca yapılan aplikasyon ve 2/B madde uygulaması sırasında 6831 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca bitişik köy olan .... Köylerinde bitişik köy ilânı yapılmadığı, böylelikle dava dilekçesine ekli haritada (A) ve (B) ile işaretlenen taşınmazların bulunduğu alanda yapılan çalışmalar hakkında müvekkillerinin bilgisi olmadığından orman tahdit haritası dışında kalan yerlerin tahdit içinde gösterildiği, 2/B madde koşullarını taşıyan yerlerin orman rejimi dışına çıkarılmadığı, Geyve Kadastro Mahkemesinin 2007/3 E.- 2008/41 K. sayılı dosyasında, dava dilekçesine ekli krokide (A) harfi ile işaretlenen taşınmaza ilişkin bitişik köy ilânı yapılmadığından 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca yapılan işlemin iptaline karar verildiği, temyiz edilmeksizin kesinleştiği ancak (B) harfi ile işaretlen yer hakkında karar verilmediğinden ekli krokide (B) harfi ile işaretlenen taşınmaza ilişkin 11 nolu Orman Kadastro Komisyon kararının iptaline karar verilmesi istemiyle dava açmıştır.
Mahkemece, ...Mahallesine komşu Kızılkaya ve Kamışlı köylerinde 6831 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca bitişik köy ilânı yapılmadığından 1992 yılında 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca yapılan işlemlerin yok hükmünde olduğu, .... Kadastro Mahkemesinin 2007/3 E. - 2008/41 K. sayılı dosyasında (A) harfi ile işaretlenen yere yönelik orman kadastro komisyon kararının iptaline karar verildiği, ancak çekişmeli yer hakkında hüküm kurulmadığı gerekçesiyle fen bilirkişi ... tarafından düzenlenen 29.06.2010 tarihli bilirkişi raporunda yeşil renk ile işaretlenen orman bilirkişi ... tarafından düzenlenen 05.07.2010 tarihli krokide yeşil renkte ve (B) ile işaretlenen taşınmaza ilişkin 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca yapılan işlemlerin yok hükmünde olduğunun tesbiti ile Karakuz Mahallesine ait orman kadastro işlemlerinin iptaline karar verilmiş; davalı ... Yönetimi tarafından hüküm temyiz edilmekle, Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin 06/07/2011 gün ve 2011/8447 - 8872 sayılı kararı ile bozulmuştur.
Hükmüne uyulan bozma kararında özetle: “Mahkemece verilen karar usûl ve kanuna aykırıdır. Şöyle ki; hükme dayanak yapılan orman bilirkişi ....tarafından düzenlenen raporda, çekişmeli yerin de içinde bulunduğu .... Mahallesinin Karapürçek İlçesi Akpürçek Beldesi orman kadastro çalışma alanında bulunduğu, 1950 yılında 3116 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılıp kesinleşen Kanlıçay Serisi Devlet Ormanı sınırları içinde kaldığı, 1989 yılında 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca yapılan aplikasyon ve 2/B madde uygulaması sırasında çekişmeli yerin de içinde bulunduğu Karakuz Mahallesinin tamamının orman tahdit haritası içinde bırakıldığı, ancak 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca işe başlamadan önce 6831 sayılı Kanunun 8. maddesi ve Orman Kadastro Yönetmeliğinin 15. ve 16. maddeleri uyarınca yapılması zorunlu olan bitişik köy ilânının Karakuz Mahallesine bitişik köy olan .... Köylerinde yapılmadığı, ... Mahalle sakinlerinin
taşınmazların tahdit içinde bırakılmalarına, orman sınırları dışına çıkarılmamalarına itiraz edemedikleri, mağdur oldukları, bitişik köy ilânı yapılmadığından 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca yapılan uygulamaların yok hükmünde olduğu, bu yönde ... Kadastro Mahkemesinin 2007/3 E. - 2008/41 K. sayılı emsal dosyasının bulunduğu belirtilmiştir.
6831 sayılı Kanunun 8. maddesi: "Orman kadastrosunun ve bu Kanunun 2. maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkarma işlemlerinin yapılacağı il ve ilçeler Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenir. Kadastro çalışmalarının yapılacağı yerler en az bir ay önce radyo ve diğer yayın araçları ilân olunur.
Orman kadastrosu ve sınırları dışına çıkarma işlerine ait arazi çalışmalarının başlama tarihi ise, orman kadastro komisyonu tarafından en az 15 gün önceden çalışılacak belde ve köylerde bunlara bitişik belde ve köylerin uygun yerlerine asılarak ilân edilir. İlân işlemlerine ait usûl ve esaslar yönetmelikte düzenlenir.",
Aynı kanunun 10. maddesi: "Sınırlaması ve Kanunun 2. maddesine göre, orman sınırları dışına çıkarma işlemleri bitirilen köy ve beldelere ait düzenlenen kadastro dosyaları Orman Genel Müdürlüğüne gönderilir. Orman Genel Müdürlüğünce bulunan şekli ve hukukî noksanlıklar komisyonlarca düzeltildikten sonra Orman Genel Müdürlüğünce ilgili valiliklere gönderilir. Kadastro işlemleri Valinin onayı ile yürürlüğe girer. Kadastro tutanak suretleri haritaları ile birlikte orman kadastro komisyonlarınca ilgili köy ve beldelerin uygun yerlerine asılmak suretiyle ilân edilir. Ayrıca, tutanak suretleri Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile ..."nün mahalli kuruluşlarına intikal ettirilir.
Asılma tarihi; beldelerde belediye encümenlerinin, köylerde ihtiyar heyetlerinin tasdik edecekleri belgelerle tevsik olunur. Bu belgeler komisyon dosyalarında saklanır.
Kadastrosu tamamlanan ormanlara ait haritalar komisyon başkanınca tasdik olunur" hükümleri bulunmaktadır.
Orman kadastrosunun yapıldığı tarihte ve dava tarihinde yürürlükte bulunan Orman Kadastrosu ve 2/B Madde Uygulamasına İlişkin Yönetmeliğin 15. maddesi: "Orman Kadastrosunun ve 2/B madde uygulamasının yapılacağı, ilgili ilçelerde, ormanda çalışmaya başlamadan en az bir ay önce radyo ile belediye yayın araçları veya belediye ilân tahtasında askı suretiyle ilân olunur.
Bir devrelik arazi çalışmalarında bir ilçe içindeki ormanların sınırlaması tamamlanmamış ise ertesi yıl için aynı ilçede sınırlamanın devam edeceği hususunu bildiren ilânın yapılmasına lüzum yoktur. İlânın yapıldığı radyo ve yayın bülteninin bir nüshası ilgili Orman Bölge Müdürlüğüne ve Komisyon Başkanlığına gönderilir. Orman kadastrosunun yapılacağı il ve ilçeler ilgili Valiliklere yazıyla bildirilir.",
Yine, aynı Yönetmeliğin 16. maddesi "Orman kadastrosu ve 2/B madde uygulamasının başlama tarihi, Komisyon Başkanlığı tarafından tayin ve tesbit edilerek çalışılacak belde ve köylerle bunlara bitişik belde ve köylerde en az 15 gün önce bu belde ve köylerin uygun yerlerine asılacak ilân kağıdıyla duyulur. Durum bir tutanakla tesbit edilir. Ayrıca, ilgili Orman İşletme Müdürlüğü ile Maliye ve Gümrük Bakanlığının mahallî birimine çalışmaya başlamadan en az 15 gün önce yazıyla bildirilir. Bu ilânda; komisyonun hangi köy ve beldede çalışacağı, ormanların içinde ve bitişiğindeki taşınmazların sahiplerinin veya kanunî mümessillerinin veya vekillerinin sınırlama sırasında hazır bulunmaları, hazır bulunmadıkları takdirde, orman kadastrosu ve 2/B madde uygulaması işlerine gıyaplarında devam edileceği açıklanır, ilân işlerine ait belgeler dosyasında saklanır.
Kadastro ve 2/B madde uygulaması yapılacak ormanların bitişiğinde ve içinde taşınmazları olanların orman sınırlarının tesbiti sırasında kendileri veya kanunî mümessilleri veya vekilleri hazır bulunur. Faydalandıkları ve işgal ettikleri taşınmazların sınırlarını ve her nevi belgelerini gösterir. Yerinde yapılan ilâna rağmen ilgililerin bulunmamaları orman kadastro ve 2/B madde uygulama çalışmalarını durdurmaz. Sınırlama işinin herhangi bir sebeple aksaması veya komisyonun büro çalışmalarına geçişi veya bu işin ertesi yıla kalması halinde çalışmalara öncelikle buralardan başlanır. Başlama günü ilgililere duyurulmak üzere aynı
belediye başkanlıklarına veya köy muhtarlıklarına ilgili orman işletme müdürlüğü ve Maliye ve Gümrük Bakanlığının mahalli birimine yazılı olarak bildirilir. Yazıların tebellüğ şerhi bulunan ikinci nüshası dosyasında saklanır."
Aynı yönetmeliğin 42. maddesi: "Komisyon başkanlıklarınca çalışma proğramında belirtilen köy ve beldelere ait mülkî sınırlar, sadece orman kadastro çalışmaları için geçirilmiş olacağından mülkî sınırlar, özel kanunlara göre teessüs etmiş resmî kayıt ve kararlara, bunlar yoksa bilirkişi beyanlarına göre orman kadastro çalışmaları sırasında komisyonlarca arazide belirtilerek ilgili harita ve hava fotoğraflarına işlenir.
Bu şekilde ortaya çıkan hudutları, sadece orman kadastrosu ile ilgili muamelelere müteallik ve münhasır olup, mülkî sınırların tashih ve tadilini icap ettirmez.
Komisyonların çalışma alanları arasındaki sınırlar, aralarında boşluk ve bindirme olmayacak şekilde her iki komisyon başkanının yapacakları kenarlaşma ile sağlanır." şeklindedir.
Gerek yürürlükten kaldırılan 5602 ve 766 sayılı kanunlarda, gerekse 3402 sayılı Kanunun 4/7. maddesi hükmüne göre "kadastro ekibi; kadastro çalışma alanı sınırlarının tesbitinde il ve ilçelerin belediye sınırları ile köy sınırlarını dikkate alır. Bu sınırlar mahalle, belediye, köy idarî sınırları sayılmaz." Orman kadastro çalışmalarının yapıldığı ve dava tarihinde yürürlükte bulunan ve bu davada uygulanması gereken Orman Kadastro ve 2/B Madde Uygulama Yönetmeliğinin, Köy Sınırlarının tesbiti ve kenarlaşma başlıklı 42. maddesinde: "Komisyon başkanlıklarınca çalışma proğramında belirtilen köy ve beldelere ait mülkî sınırlar, sadece orman kadastro çalışmaları için geçirilmiş olacağından, bu şekilde ortaya çıkan sınırların sadece orman kadastrosu ile ilgili çalışmalarına esas ve bu konu ile sınırlı olacağından, mülkî sınırların düzeltilmesini ve değiştirilmesini gerektirmeyeceği" hükümleri bulunmaktadır.
Mevcut dosya kapsamından çekişmeli yerinde içinde bulunduğu ... Mahallesinin, ....Beldesi orman kadastro çalışma alanında bulunduğu,1950 yılında 3116 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılıp kesinleşen orman tahdidinde Kanlıçay Serisi içine alındığı, daha sonra 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca 3302 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılıp 02.12.1992 tarihinde ilân edilerek kesinleşen sınırlaması yapılmamış yerlerde orman kadastrosu, 1950 yılında yapılan ilk tahdidin aplikasyonu ve 2/B madde uygulaması sırasında çekişmeli yerin ilk tahditte olduğu gibi orman tahdidi içinde bırakıldığı, çekişmeli yer hakkında kadastro tesbit tutanağı düzenlenmediği, 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca Karakuz Mahallesine komşu olan .... Köylerinde 6831 sayılı Kanunun 8. maddesi ve Orman Kadastro Yönetmeliğinin 15 ve 16. maddeleri uyarınca bitişik köy ilânı yapılmadığı, ancak davacıların oturdukları köyde .... Köyü Muhtarlığı aracılığıyla 20.03.1989 tarihinde bitişik köy ilânının yapıldığı anlaşılmaktadır. Kanlıçay Köyünde bitişik köy ilânı yapıldığından davacıların 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca yapılan uygulama ve işlemlerden haberdar olmadıklarının düşünülemeyeceği bir yana Karakuz Mahallesinde ilk orman kadastrosu 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca yapılmayıp daha önce 1950 yılında 3116 sayılı Orman Kanuna uygun olarak yapılarak kesinleşmiştir. 11 nolu Orman Kadastro Komisyonunca ilk tahdidin aplikasyonu yapılıp taşınmaz ilk tahditte olduğu gibi orman sınırları içinde bırakılmıştır. Orman niteliğini kaybetme nedeniyle orman rejimi dışına çıkarma" kavramı 1961 Anayasasının 131. maddesinin, 1970 yılında 1255 sayılı Kanun ile değiştirilmesinden sonra hukukumuzda yer almış ve Anayasanın bu maddesinin değiştirilmesinden sonra 6831 sayılı Kanunun 2. maddesi değiştirilerek “bilim ve fen bakımından orman niteliğini yitirme” nedeniyle orman rejimi dışına çıkartma işlemi orman kadastro komisyonları tarafından yapılmaya başlanılmıştır. Dolayısıyla, orman sınırları dışına çıkarma yetkisi orman kadastro komisyonlarına ait olup, öncesi Devlet ormanı olan bir yer 2/B uygulaması ile ancak Hazine adına çıkarılabilir. Kanundan kaynaklanan bu zorunluluk nedeniyle gerçek kişilerin bu gibi yerlerin orman sınırları dışına çıkartılmasını talep etmekte hukukî yararları da bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, davanın reddine karar verilmesi” gereğine değinilmiştir.
Mahkemece, bozma kararına uyulduktan sonra davanın reddine ve .... İlçesi orman kadastro çalışmalarına ilişkin 02.12.1992 günlü orman kadastro sınırlandırılmasına ilişkin orman kadastro komisyon kararının geçerli olduğunun tesbitine karar verilmiş, hüküm davacılar tarafından temyiz edilmiştir.
Dava, orman kadastro komisyon kararının iptali istemine yöneliktir.
... ilçesi .... Beldesinde 1950 yılında 3116 sayılı Kanun hükümlerine göre seri bazda yapılan orman kadastrosu, daha sonra 11 nolu Orman Kadastro Komisyonuca 3302 sayılı Kanun hükümlerine göre yapılıp 02.12.1992 tarihinde ilân edilerek kesinleşen sınırlaması yapılmamış yerlerde orman kadastrosu, ilk tahdidin aplikasyonu ve 2/B madde uygulaması vardır.
Dosya kapsamına, toplanan delillere ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince işlem yapılarak hüküm kurulmuş olduğuna göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, usûl ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenlere yükletilmesine 09/05/2013 gününde oy birliği ile karar verildi.