Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/28961
Karar No: 2019/2944
Karar Tarihi: 07.02.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/28961 Esas 2019/2944 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalı şirkette satış müdürü olarak çalışırken haksız yere iş akdinin feshedildiğini ve alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma alacağının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı ise davacının doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarının tespit edildiğini ve Rodin Tekstil adlı müşteriye müvekkili şirkete beyan edilenin haricinde kayıt dışı malzeme temin edilerek ayrı bir sözleşme düzenlendiğini ve işin bitiminde gerekli ödemenin alınacağı konusunda anlaşıldığını belirterek davanın reddedilmesini istemiştir. Mahkeme ise iş akdinin feshinin geçerli fesih olup olmadığını incelemiş ve davacının doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış içinde olduğunu tespit ederek davalı işveren tarafından yapılan fesih haklı nedene dayandığına karar vermiştir. Bu nedenle, davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddine karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu'nun 25. maddesi (II) numaralı bendi: ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar.
- İş Kanunu'nun 25. maddesi (e) alt bendi: işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışları.
9. Hukuk Dairesi         2015/28961 E.  ,  2019/2944 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ : İŞ MAHKEMESİ



    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalı şirkette 28/06/2010-12/03/2012 tarihleri arasında satış müdürü olarak çalıştığını, ancak haksız yere işçilik alacakları ve hakları ödenmeden iş akdine son verildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarının tespit edildiğini, ...Tekstil adlı müşteriye müvekkili şirkete beyan edilenin haricinde kayıt dışı malzeme temin edilerek ayrı bir sözleşme düzenlendiğini ve işin bitiminde gerekli ödemenin alınacağı konusunda anlaşılmış olduğunu, şirketi zarara uğrattığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    C) Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, iş akdinin feshinin ... Tekstil isimli müşteriye kayıt dışı malzeme temin edilerek sözleşme düzenlendiği ve işin bitiminde gerekli ödemenin alınacağı konusunda anlaşıldığının tespit edildiği belirtilerek davacıdan savunmasının istendiği, davacının bu suçlamayı kabul etmediği ve ... Tekstile sunduğu sözleşme şartlarının müşteriye pahalı geldiği ve bu sebeple müşteri ile sözleşme yapmadığını beyan ettiği, bu durumda davacının eyleminin işten çıkarmayı gerektirecek nitelikte ağır olmadığı takdirde işten çıkartma dışında eylemin ağırlık durumuna göre başka disiplin cezaları vermekle yetinilebileceği, davacının iş akdinin feshinin geçerli fesih olabileceği, bu durumda da davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanacağı ayrıca, iş sözleşmesinin tazminat ödemesini gerektirmeyecek şekilde haklı nedenle feshedildiğini ispatı davalı işverene ait olup davalı işverenin fesih gerekçesini ispat edemediği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.

    D) Temyiz:
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    İşveren feshinin haklı nedene dayanıp dayanmadığı taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 25"inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır
    Somut uyuşmazlıkta, davacı 12.03.2012 tarihli savunmasında, Rodin Tekstil ile görüştüğünü, ancak müşterinin arkadaşının geldiğini, pahalı olduğunu söylediğini, müşterinin düşünmek istediğini, sözleşme almadığını, taahhütte bulunmadığını, suçlamaları kabul etmediğini belirtmiştir.
    Davacı tanığı ... 24.12.2014 tarihli duruşmada “Davacının işten çıkartılmasının gerekçesi; davacıya bir gün işe geldiğimizde aniden davacının işten çıkartılması işlemleri başlatıldı ve davacı mail sisteminden çıkartıldı” beyanında, davacı ile aynı sebeple iş akdi sona erdirilen ... tarafından... İş Mahkemesinin ... Esas sayılı dosyasına kayden açılan davada 05.02.2014 tarihli duruşmada “Davacının davalı şirkete sistemde kullanılması gereken malzemeleri satın aldığını biliyorum, ancak bu alış verişi şirkete bildirip bildirmediğini bilmiyorum ve bu alış verişi hangi amaçla yaptığını bilmiyorum. Bu malzemeler davacı tarafından satın alındığında depoda da davalı şirketin kullanılacak malzemeleri bulunuyordu, eksik bir husus olduğunu sanmıyorum. Davacının bu satın almayı hangi amaçla yaptığını, şirkete haber verip vermediğini bilmiyorum” beyanında bulunmuştur.
    Davacı tanığı ... 25.11.2014 tarihli duruşmada “... davacı ... tarafından haksız olarak işten çıkartıldı davacı Pronetin ürünlerini kullanarak başka bir müşteriye satma eyleminde bulunduğu tespit edildi, bununla ilgili araştırma yapılıp işten çıkartıldı, ancak davacı böyle bir eylemi yapmadı her şey ortadadır,” beyanında, davalı şirkette satış direktörü olarak çalışan davalı tanığı ... duruşmada, “... davacı görevi gereği dışarıda sistem satışı yapıyordu, sonrasında teknik servis yapılan satışın montajını yapıyordu biz teknik servisi davacının yaptığı sistem satışı sonrası oraya yönlendirerek bu sistemin neden montajının yapılmadığını araştırdık, giden teknik servis orada başka bir sistemin kurulu olduğunu söyledi, bunun üzerine davacı ile konuşarak davacının montajı başka bir şirketten aldıkları sistem malzemelerini kullanarak montajını yaptıklarını tespit ettik, sonrasında bunun üzerine bizimle birlikte çalışırken başka bir şirketten malzeme satışı aldıklarından şirketimizin kuralları gereği iş akitlerini feshettik...Şirketimiz sattığı ürünün eğer montajı yapılmamış ise hiç bir ödeme yapılmaz eğer montajı yapılmış ise bu faturalandırılır ve müşteriden ancak o zaman tahsilat yapılır ve bunun üzerine prim alınır, davacı sanki başka bir firmanın malını da bu şekilde satarak davalı şirketin ve rakip başka şirketin malını satmış oluyordu, davacının son sattığı ve montajı yapılan malın davalı şirket tarafından davacıya verilen sistem olmaması nedeniyle davalı şirketin bundan herhangi bir kazancı olmadı ” beyanında bulunmuştur.
    Bunun yanında aynı olay nedeniyle dava açan ... dosyada yer alan 12.03.2012 tarihli yazılı beyanında, müşterinin sistemi kendilerine bayinin hediye ettiğini, kendilerininde hediye etmesi halinde sistemi kabul edeceğini bildirdiğini, yöneticilere bu durumu ilettiğini, kabul etmediklerini, 11 sözleşmeyi iptal ettirmemek için dışarıdan sistem alıp müşteriye ücretsiz hediye ettiklerini, davalının zarara uğramadığını belirtmiştir.
    Dosya içeriği, yeminli tanık ifadeleri ve ...’nin yazılı beyanına göre, işyerinde sistem danışmanı olarak çalışan davacının, davalı şirkette bulunan sistemi kurmak yerine başka bir şirketten temin ettiği sistemi müşteriye kurduğu, bu davranışınında İş Kanunu’nun 25/II- e bendinde yer alan doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlardan olduğu anlaşıldığından, davalı işveren tarafından yapılan fesih haklı nedene dayanmaktadır. Bu itibarla davacının kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 07/02/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi