Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/192
Karar No: 2016/4175
Karar Tarihi: 21.03.2016

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2016/192 Esas 2016/4175 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu dava bir yoksulluk nafakasının kaldırılması davasıdır. Davacı, davalının işe girerek yoksulluktan kurtulduğunu ve bu nedenle ödediği nafakanın kaldırılmasını talep etmiştir. Davalı ise hala yoksul olduğunu ve nafakanın devam etmesi gerektiğini savunmuştur. Mahkeme, davalının yoksulluğunun ortadan kalktığı gerekçesiyle davacının talebini kabul etmiş ancak bu karar davalı tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay kararı, nafakanın kaldırılması talebinin aynı zamanda azaltılması talebini de kapsadığına dikkat çekerek, davalının gelirinin yoksulluğunu tamamen ortadan kaldırmadığı ancak durumunu olumlu yönde değiştirdiği ve kısmi bir indirimin uygun olacağına hükmetmiştir. Kararda, TMK'nun 176/4. maddesi, HUMK'nun 428. maddesi ve \"asgari ücret karşılığı çalışmanın\" yoksulluk nafakasının kaldırılmasını gerektirmeyebileceği yönündeki Hukuk Genel Kurulu kararları da açıklandığı belirtilmiştir.
3. Hukuk Dairesi         2016/192 E.  ,  2016/4175 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki yoksulluk nafakasının kaldırılması davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, dava dilekçesi ile; davalının sigortalı olarak işe girdiğini, yoksulluğunun ortadan kalktığını ileri sürerek; müvekkili davacının ödediği aylık 250.00 TL yoksulluk nafakasının kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, cevap dilekçesi ile; davalının temizlik şirketinde asgari ücret ile çalıştığını, iş güvencesi bulunmadığını, yoksulluğunun sürdüğünü belirterek, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; davalının, yoksulluğunun ortadan kalktığı gerekçesi ile davanın kabulüne, yoksulluk nafakasının kaldırılmasına karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    TMK.nun 176/4.maddesinde; “Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir” düzenlemesi bulunmaktadır.
    Dosyadaki belgelerden; davacının ASELSAN"da teknik eleman olarak çalıştığı, 3.000.00 TL aylık geliri olduğu, 550.00 TL kira geliri elde ettiği, 1.000.00 TL kira ödediği, evi olduğu, yeniden evlendiği, davalının ise temizlik elemanı olarak çalıştığı, asgari ücret kazandığı, baba evinde kaldığı anlaşılmaktadır. Taraflar 06/04/2011 tarihinde kesinleşen karar ile anlaşmalı olarak boşanmışlar, aylık 250.00 TL yoksulluk nafakasına da anılan bu davada hükmedilmiş, SGK kaydına göre davalı kadın 20/05/2011 tarihinde işe girmiştir.
    Hukuk Genel Kurulunun yerleşik kararlarında "asgari ücret karşılığı çalışmanın" yoksulluk nafakasının ortadan kaldırılmasını gerektiren bir durum olmadığı kabul edilmektedir.
    Ancak, yoksulluk nafakasının kaldırılması talebi azaltılması talebini de içermekte olduğundan, bu durum somut olayda dikkate alınmalıdır.
    O halde; çoğun içinde az da vardır kuralı gereğince, nafakanın kaldırılması isteminin aynı zamanda nafakanın azaltılması istemini de kapsadığı gözetilerek, davalının aylık düzenli olarak elde ettiği gelirin davalıyı yoksulluktan tamamen kurtarmadığı; ancak ekonomik durumunu olumlu yönde değiştirdiği dikkate alınmalıdır. Açıklanan nedenle, yoksulluk nafakasında hakkaniyete uygun bir miktarda indirim yapılması gerekirken davanın tamamen kabulü ile yoksulluk nafakasının kaldırılmasına karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 21.03.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi