
Esas No: 2021/7822
Karar No: 2022/992
Karar Tarihi: 01.03.2022
Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2021/7822 Esas 2022/992 Karar Sayılı İlamı
3. Ceza Dairesi 2021/7822 E. , 2022/992 K."İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
Suç : Tehdit, Tefecilik, Suç işlemek için örgüt kurmak yönetmek ve üye olmak
Hüküm: 1-Sanıklar ..., ..., ..., ... ve ...: Suç işlemek amacıyla örgüt kurma veya yönetme suçundan beraat,
2-Sanıklar ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ...: Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma suçundan beraat,
3- Sanıklar ..., ..., ..., ... ve ...: Tefecilik yapmak suçundan beraat,
4-Sanık ... yönünden TCK'nın 106/1-1, 62/1 maddeleri uyarınca mahkumiyet,
5-Sanık ... yönünden TCK'nın 106/1-1, 43/1, 62/1 maddeleri uyarınca mahkumiyet,
6- Sanıklar ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ... haklarında TCK'nın 241/1, 43/2 maddesi delaleti ile 43/1, 62/1, 52/1-2-3, 4. maddeleri gereğince mahkumiyet ve sanıklar ... ve ... haklarında TCK'nın 58/6-7 maddelerinin uygulanmasına,
7- Sanıklar ..., ... ve ...'in TCK'nın 241/1, 43/2 maddesi delaleti ile 43/1 ve 62/1. maddeleri gereğince mahkumiyetlerine ve TCK'nın 63. maddesi uyarınca mahsuba ilişkin
Tehdit, Tefecilik, Suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak suçlarından sanıklar hakkında verilen mahkumiyet ve beraate ilişkin hükümlerin, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve örgüte üye olma suçları yönünden katılanlar ile vekalet ücreti yönünden de bir kısım sanıklar müdafiilerince, mahkumiyet hükümlerine yönelik ise sanık ... ve sanıklar müdafiilerince temyiz edilmesi neticesinde; Yargıtay 16.Ceza Dairesi, 5. Ceza Dairesi ve 9. Ceza Dairesi tarafından süreçte verilen görevsizlik kararları nedeniyle görevli Dairenin belirlenmesi talebine dayanan ve "karşılıklı bir görev uyuşmazlığı doğuran görevsizlik kararı bulunmadığından, Başkanlar Kurulunca çözülmesi gereken bir görev uyuşmazlığının "yokluğu" gerekçesine mebni Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunun, dosyanın Dairemize gönderilmesine dair 31.03.2021 tarih 2020/Bşk- 103 esas ve 2021/10 sayılı kararı ile anılan Daire kararları incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Temyiz davasına konu dava dosyası ile ilgili olarak; Yargıtay 16. Ceza Dairesine sunulan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 12.02.2018 tarih 5 Bölüm-2015/212718 nolu tebliğnamesi ile özetle temyiz istemlerinin ayrıntıları belirtilerek, hükümlerin; red, onama ve bozulması istenmiştir.
Yargıtay 16. Ceza Dairesinin, 17.10.2018 tarih, 2018/1337 esas ve 2018/3424 karar sayılı görevsizlik kararı ile mahkeme kararındaki nitelendirmeye, 2797 sayılı Yargıtay Kanununa, 6572 sayılı Kanunun 27. maddesi ile eklenen geçici 14. maddesi hükmüne, katılan ... vekilinin temyiz dilekçesinin kapsamına, 21.02.2018 tarih ve 30339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 09.02.2018 tarih ve 2018/1 sayılı kararındaki iş bölümünde yer alan ilk bakışta reddedilecek temyiz taleplerinin görev hususunda dikkate alınmayacak olması hükmüne ve iş bölümü kararına göre işin incelenmesinin Yargıtay 5. Ceza Dairesinin görevine girdiğinden, Dairenin görevsizliğine ve dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderilmesine karar verilmiştir.
Yargıtay 5. Ceza Dairesi 28.02.2020 tarih,13013-9502 sayılı Başkanlık gönderme kararı/yazısı ile dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilmiştir.
Yargıtay 9. Ceza Dairesinin 29/09/2020 tarih, 2020/7498 esas ve 2020/1234 karar sayılı görevsizlik kararı ile iddianame içeriğine, sevke, temyizin kapsamına, Yargıtay Kanununun tebliğname tarihinde yürürlükte bulunan 14. maddesine ve suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu için öngörülen cezanın üst sınırına göre temyiz incelemesi yapma görevinin Yargıtay 16. Ceza Dairesine ait bulunduğu gerekçesi ile dosyanın Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderilmesine, daha önceden görevsizlik kararı veren Yargıtay 16.Ceza Dairesi ile Daire arasında ortaya çıkan olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi için dosyanın Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu'na gönderilmesine karar verilmiştir.
Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu, 31.03.2021 tarih 2020/Bşk-103 esas ve 2021/10 sayılı kararı ile özetle;
"Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca açıklığa kavuşturulması gereken husus, temyiz incelemesinin hangi Özel Dairece yapılması gerektiğinin tespitine ilişkin ise de öncelikle olumsuz görev uyuşmazlığı bulunup bulunmadığı belirlenmelidir.
Olumsuz görev uyuşmazlığının oluşması için, karşılıklı olarak iki dairenin kendisini görevsiz sayması, başka bir anlatımla iki dairenin karşılıklı görevsizlik kararı vermesi gerekir.
İncelenen dosya kapsamından;
Katılan ..., katılanlar ... ve ..., sanıklar ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ..., ... ve ...'ün temyizi üzerine dosyanın gönderildiği Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından temyiz incelemesi görevinin Yargıtay 5. Ceza Dairesine ait olduğu, Yargıtay 5. Ceza Dairesince verilen ve Daire Başkanı tarafından imzalanan gönderme kararıyla dosyanın gönderildiği Yargıtay 9. Ceza Dairesince ise Yargıtay 16. Ceza Dairesinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararları verilerek dosyanın Yargıtay Ceza Daireleri Başkanlar Kuruluna gönderildiği anlaşılmaktadır.
Bu durumda, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin görevsizlik kararı üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesince verilen ve temyiz incelemesi görevinin 9. Ceza Dairesine ait olduğuna ilişkin karşılıklı bir görevsizlik kararı olmadığından, Ceza Daireleri Başkanlar Kurulunca çözülmesi gereken görev uyuşmazlığı da yoktur...." gerekçesi ile dosyanın Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderilmesine karar vermiştir.
Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından hazırlanan iş bölümüne dair ilgili kararları şöyledir;
Birinci Başkanlık Kurulu tarafından hazırlanan 09/02/2018 tarih ve 2018/1 sayılı iş bölümü kararı;
A) ORTAK HÜKÜMLER
6) Ceza Dairelerinin görevlerinin belirlenmesinde, mahkumiyet kararlarında mahkeme hükmündeki, mahkumiyet dışındaki kararların temyiz incelemesinde ise dava açan belgedeki nitelenen suç esas alınır.
8) Birden fazla suçun yer aldığı hükümlerin temyiz incelemesi, incelemeye konu suçlardan yaptırımı en ağır olanına bakmakla görevli dairece yapılır. Çeşitli suçlara ilişkin açılan davalardan en ağırı belirlenirken suçun temel şekline göre hapis cezasının üst sınırı daha fazla olan suça ilişkin dava daha ağır, üst sınırların eşit olması halinde ise alt sınırı daha fazla hapsi gerektiren suça ilişkin davanın daha ağır olduğu kabul edilir. Hapis cezası ile birlikte öngörülen adli para cezaları ise, her iki
suça ilişkin hapis cezalarının alt ve üst sınırlarının eşit olması halinde nazara alınır.
Temyiz kanun yoluna tabi olmaması nedeniyle ilk bakışta reddedilecek temyiz talepleri görevli dairenin belirlenmesinde göz önünde bulundurulmaz.
Çeşitli suçlara ait davalarda, itirazı kabil kararlar nazara alınmadan, suçların en ağırını incelemeye yetkili olan daire görevlidir.
İtiraz yoluna tabi olan hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve benzeri kararların mercide yanılma suretiyle ya da sehven temyizi halinde inceleme, bu suçlara bakmakla görevli dairece yapılır. Ancak aynı dosyada itiraz yoluna tabi olan hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve benzeri kararlar, diğer suçlarla birlikte temyiz edilmiş olsa bile görevli dairenin belirlenmesinde göz önünde bulundurulmaz. B) CEZA DAİRELERİNİN GÖREVLERİ
BEŞİNCİ CEZA DAİRESİ
Madde 241... Tefecilik, ONALTINCI CEZA DAİRESİ
... Madde 220... Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, şeklindedir.
2. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından hazırlanan 30/01/2019 tarih ve 2019/1 sayılı iş bölümü kararı;
A) ORTAK HÜKÜMLER:
1) Bu iş bölümü, Resmî Gazete’de yayımlanmasını izleyen ay başından itibaren yürürlüğe girer.
2) Bu iş bölümündeki düzenlemeler, yürürlüğe girdiği tarih dahil olmak üzere tebliğnamesi bu tarihten sonra tanzim olunan işler için geçerli olup, temyiz incelemesi bu iş bölümüne göre görevli bulunan ceza dairesi tarafından yapılır.
3) İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarihten sonra düzenlenen tebliğnameler, iş bölümündeki düzenlemeler esas alınarak görevli ceza dairesine gönderilir.
4) Ceza Daireleri, yürürlük tarihinden önce kendisine gelen ve daha önceden gelip de bozma ya da her ne suretle olursa olsun daire dışına gönderilen işleri sonuçlandırır. İşin birden fazla dairece temyiz incelemesinin yapıldığı hallerde ise temyiz incelemesi, işi daire dışına en son gönderen dairece yapılır.
6) Ceza Dairelerinin görevlerinin belirlenmesinde, mahkûmiyet kararlarında mahkeme hükmündeki, mahkumiyet dışındaki kararların temyiz incelemesinde ise iddianame, varsa görevsizlik kararı ya da diğer dava açan belgedeki nitelenen suç esas alınır.
...
8) Birden fazla suçun yer aldığı hükümlerin temyiz incelemesi, incelemeye konu suçlardan yaptırımı en ağır olanına bakmakla görevli dairece yapılır. Çeşitli suçlara ilişkin açılan davalardan en ağırı belirlenirken suçun temel şekline göre hapis cezasının üst sınırı daha fazla olan suça ilişkin dava daha ağır, üst sınırların eşit olması halinde ise alt sınırı daha fazla hapsi gerektiren suça ilişkin davanın daha ağır olduğu kabul edilir.
Hapis cezası ile birlikte öngörülen adli para cezaları ise, her iki suça ilişkin hapis cezalarının alt ve üst sınırlarının eşit olması halinde nazara alınır. Suçların alt ve üst sınırlarının aynı olması durumunda ise temyiz incelemesi, tebliğnamenin düzenlendiği daire tarafından sonuçlandırılır. Ancak temyiz incelemesine konu ve ceza miktarları eşit olan suçlardan birisi Özel Ceza Kanununda, diğeri TCK'da düzenlenen suç ise temyiz incelemesi Özel Ceza Kanunu'ndaki suça bakmakla görevli daire tarafından yapılır.
Temyiz kanun yoluna tabi olmaması nedeniyle ilk bakışta reddedilecek temyiz talepleri ile yalnızca sanık lehine vekalet ücreti hükmedilmesi istemine yönelik temyiz talepleri görevli dairenin belirlenmesinde göz önünde bulundurulmaz.
...
11) İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarih dahil olmak üzere açılmış olan ve Yargıtay 16. Ceza Dairesince ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakılan dava dosyalarına ilişkin inceleme anılan Dairece yapılır, iş bölümü uyarınca Yargıtay 9. Ceza Dairesine dosya devredilemez.
13) Bütün devir ve tevzi işlemleri UYAP sistemi üzerinden otomatik olarak sırasıyla gerçekleştirilir.
B) CEZA DAİRELERİNİN GÖREVLERİ
BEŞİNCİ CEZA DAİRESİ
...Madde 241... Tefecilik,
ONALTINCI CEZA DAİRESİ
...İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iş bölümü değişikliği nedeniyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin arşivinde bulunan TCK'nın 220 ve 221. maddelerinde düzenlenen suçlardan kaynaklanan işler Yargıtay 18. Ceza Dairesi'ne devredilir.
ONSEKİZİNCİ CEZA DAİRESİ
... Madde 220... Suç işlemek amacıyla örgüt kurma,
... İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iş bölümü değişikliği nedeniyle Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin arşivinde bulunan TCK'nın 220 ve 221. maddelerinde düzenlenen suçlardan kaynaklanan işler Yargıtay 18. Ceza Dairesi'ne devredilir... şeklindedir.
3. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun 07.07.2020 tarihli ve 173 sayılı Kararı
...Yukarıda açıklanan yasal ve fiziki zorunluluklar sebebiyle 23.07.2016 tarihli ve 29779-2. mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6723 sayılı Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla 2797 sayılı Yargıtay Kanununa eklenen Geçici 15. maddesi ile 08.03.2018 tarihli ve 30354 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7079
sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunla 2797 sayılı
Kanunun geçici 15. maddesinin 12. fıkrası uyarınca kapanacak dairelerin saptanması ve Daireler arasındaki iş bölümünün yeniden belirlemesi amacıyla toplanıldı.
7) 18. Ceza Dairesinin 01.10.2020 tarihinden geçerli olmak üzere KAPATILMASINA, 28.01.2020 tarih ve 31022 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 23.01.2020 tarih ve 2020/1 sayılı iş bölümü kararı ile 18. Ceza Dairesine verilen ve bu dairenin arşivinde bulunan işlerin 01.10.2020 tarihi itibariyle 4. Ceza Dairesine UYAP bilişim sistemi üzerinden devrine,...
Oy birliğiyle karar verilmiştir.
4. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından hazırlanan 23/01/2020 tarih ve 2020/1 sayılı iş bölümü kararı;
II) YARGITAY CEZA DAİRELERİ İŞ BÖLÜMÜ
A) ORTAK HÜKÜMLER
8) Birden fazla suçun yer aldığı hükümlerin temyiz incelemesi, incelemeye konu suçlardan yaptırımı en ağır olanına bakmakla görevli dairece yapılır. Çeşitli suçlara ilişkin açılan davalardan en ağırı belirlenirken suçun temel şekline göre hapis cezasının üst sınırı daha fazla olan suça ilişkin dava daha ağır, üst sınırların eşit olması halinde ise alt sınırı daha fazla hapsi gerektiren suça ilişkin davanın daha ağır olduğu kabul edilir. Hapis cezası ile birlikte öngörülen adli para cezaları ise, her iki suça ilişkin hapis cezalarının alt ve üst sınırlarının eşit olması hâlinde nazara alınır. Suçların alt ve üst sınırlarının aynı olması durumunda ise temyiz incelemesi, tebliğnamenin düzenlendiği daire tarafından sonuçlandırılır. Ancak temyiz incelemesine konu ve ceza miktarları eşit olan suçlardan birisi özel ceza kanununda, diğeri TCK'da düzenlenen suç ise temyiz incelemesi özel ceza kanunundaki suça bakmakla görevli daire tarafından yapılır.
Temyiz kanun yoluna tabi olmaması nedeniyle ilk bakışta reddedilecek temyiz talepleri ile yalnızca sanık lehine vekâlet ücreti hükmedilmesi istemine yönelik temyiz talepleri görevli dairenin belirlenmesinde göz önünde bulundurulmaz.
13) İlk derece yargılamasına tabi olup da yargılamasına başlanılan dava dosyaları devir işlemine tabi tutulmazlar.
14) Bütün devir ve tevzi işlemleri UYAP sistemi üzerinden otomatik olarak sırasıyla gerçekleştirilir.
B) CEZA DAİRELERİNİN GÖREVLERİ
BEŞİNCİ CEZA DAİRESİ;
...İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iş bölümü değişikliği nedeniyle 5. Ceza Dairesinin arşivinde bulunan TCK'nın 241 ve 257. maddelerinde düzenlenen suçlardan kaynaklanan işler 9. Ceza Dairesine “Ortak Hükümlerin” 13. Bendindeki düzenleme gözetilerek UYAP Bilişim Sistemi üzerinden devredilir.
DOKUZUNCU CEZA DAİRESİ
Madde 241... Tefecilik
Yargıtay 16. Ceza Dairesinin görev alanına giren suçlara ilişkin olarak ilk derece mahkemesi sıfatıyla bakılması gereken işler. İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iş bölümü değişikliği nedeniyle, 5. Ceza Dairesinin arşivinde bulunan TCK'nın 241 ve 257. maddelerinde düzenlenen suçlardan kaynaklanan işler 9. Ceza Dairesine “Ortak Hükümlerin” 13. bendindeki düzenleme gözetilerek UYAP Bilişim Sistemi üzerinden devredilir...
şeklindedir.
5. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun 22/06/2021 tarihli ve 196 sayılı Kararı;
Yargıtay’ın yapısal değişiminin tamamlanması amacıyla;
...Birinci Başkanlık Kurulunun 07.07.2020 tarih ve 173 sayılı kararı ile 13, 19, 20, 21 ve 22. Hukuk, 17, 18 ve 20. Ceza Daireleri, 03.11.2020 tarih ve 245 sayılı kararı ile 17 ve 23. Hukuk, 3 ve 13. Ceza Dairelerinin kapatılmasına karar verilmiştir.
...
I) 28.01.2020 tarih ve 31022 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 23.01.2020 tarih, 2020/1 sayılı işbölümü kararı uyarınca inceleme ve yargılama görevi 9. Ceza Dairesine ait olan;
I) Temyiz inceleme görevi 9. Ceza Dairesine ait olan TCK’nın 241 (tefecilik) ve TCK’nın 257 (görevi kötüye kullanma) suçlarına ilişkin bu dairenin arşivinde bulunan işlerin inceleme görevinin 01.07.2021 tarihi itibariyle 5. Ceza Dairesine UYAP bilişim sistemi üzerinden devrine,
II- Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca yapılan daire kapatma ve birleştirme işlemleri sonucu bazı numaraların açığa çıkmış olması nedeniyle mevcut dairelerin birbirini takip eden bir sıra halinde tertibi amacıyla;
1) Daire numaralarının aşağıda belirtilen şekilde değiştirilmesine;
a) 16. Ceza Dairesi numarasının 3. Ceza Dairesi olarak değiştirilmesine,
2) Bu Dairelerin arşivlerinde bulunan dosyalarının, yeni Daire numaralandırma işlemlerinin UYAP bilişim sistemi üzerinden yapılmasına, oybirliğiyle karar verilmiştir.
Konuyu ilgilendiren Ceza Daireleri Başkanlık Kurulu kararları ise şu şekildir;
1-)Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu'nun 23.05.2019 tarihli, 2019/Bşk-75 esas ve 2019/112 karar sayılı kararında özetle, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca hazırlanıp 31.01.2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.02.2019 tarihinde yürürlüğe giren 30.01.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı işbölümü kararının Yargıtay 8 ve 14. Ceza Daireleri ile ilgili kısımlarında; "İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iş bölümü değişikliği nedeniyle Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin arşivinde bulunan TCK'nın 109, 110, 111, 223, 224 ve 234 maddelerinde düzenlenen suçlardan kaynaklanan işler Yargıtay 8. Ceza Dairesi'ne devredilir." düzenlemesi hüküm altına alındığı, Yargıtay 14. Ceza Dairesi ile ilgili bu düzenlemenin Dairenin arşivinde temyiz veya kanun yararına bozma incelemesi için beklemekte olan dosyalarla ilgili olduğu belirtilmiştir.
2-) Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu'nun 25.12.2019 tarihli, 2019/Bşk-127 esas ve 2019/164 karar sayılı kararında özetle, Yargıtay 15. ve 8. Ceza Daireleri arasında oluşan ve çözümlenmesi gereken uyuşmazlık kapsamında belirtildiği şekli ile;
"Yerel Mahkemece kurulan ilk hükmün, Yargıtay 9. Ceza Dairesince incelenerek 13.01.2014 tarih ve 13898-175 sayı ile bozulmasına karar verilmesi ve tebliğname tarihinin de 10.02.2016 olması nedeniyle temyizen inceleme görevi Yargıtay 16 Ceza Dairesine ait ise de 6572 sayılı Kanun'un 27. maddesi ile 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'na eklenen geçici 14. madde uyarınca yeniden oluşturulan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından kabul edilerek 27.01.2017 tarihli ve 29961 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanıp 01.02.2017 tarihinde yürürlüğe giren 20.01.2017 tarihli ve 2017/1 sayılı iş bölümü kararının Yargıtay 16. Ceza Dairesinin görevlerine ilişkin bölümünde; "İşbölümünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işbölümü değişikliği nedeniyle 16.Ceza Dairesi’nin arşivinde bulunan TCK’nın 267, 268, 269,270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 278, 279, 280, 281, 283, 284, 287, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297 ve 298. maddelerinde düzenlenen suçlardan kaynaklanan işlerin 8. Ceza Dairesi'ne..." devredileceğinin belirtilmesi, temyize konu suça ait işlerin Yargıtay 8. Ceza Dairesine devredildiğinin anlaşılması karşısında; temyiz incelemesinin Yargıtay 8. Ceza Dairesince yapılması gerekmektedir."
3-)Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu'nun 02.05.2018 tarihli, 2018/Bşk-88 esas ve 2018/150 karar sayılı kararında özetle,Yargıtay 14 ve 18. Ceza Daireleri arasında oluşan ve çözülmesi gereken uyuşmazlık kapsamında belirtildiği şekli ile; "...mahalli mahkemece kurulan ilk hükmün, Yargıtay 9. Ceza Dairesince incelenerek 26.09.2014 gün ve 11336-9711 sayı ile bozulmasına karar verilmesi ve tebliğname tarihinin de 08.04.2015 olması nedeniyle temyizen inceleme görevi Yargıtay 9. Ceza Dairesine ait ise de; 6572 sayılı Kanunun 27. maddesi ile 2797 sayılı Yargıtay Kanununa eklenen geçici 14. madde uyarınca yeniden oluşturulan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından kabul edilerek 22.01.2015 gün ve 29244 sayılı Resmî Gazetede yayımlanıp 02.02.2015 tarihinde yürürlüğe giren 19.01.2015 gün ve 2015/8 sayılı iş bölümü kararının Yargıtay 9. Ceza Dairesinin görevlerine ilişkin bölümünde; "Yeni kurulan dairelerin başkanları, üyeleri ve tetkik hakimlerinin belirlenmesi tarihinden itibaren on gün içinde 9. Ceza Dairesinin arşivinde bulunan ve TCK'nun 79 ve 80. maddeleri kapsamındaki suçlara ait dava dosyaları 18. Ceza Dairesine, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve 5253 sayılı Dernekler Kanunundan kaynaklanan işlere ait dava dosyaları 19. Ceza Dairesine, diğer işlere ait dava dosyaları ise 16.Ceza Dairesine"
devredileceğinin belirtilmesi, temyize konu suça ait işlerin Yargıtay 18. Ceza Dairesince devredildiğinin anlaşılması karşısında; temyiz incelemesinin Yargıtay 18. Ceza Dairesince yapılması gerekmektedir."
4-) Ceza Daireleri Başkanlar Kurulu'nun 23.05.2019 tarihli, 2018/Bşk-17 esas ve 2019/54 karar sayılı kararında özetle, "Yerel Mahkemece kurulan hükümlerin, Yargıtay 8. Ceza Dairesince bozulmasına karar verildiği, 22.09.2018 olan tebliğname tarihi itibarıyla uygulanması gereken 09.02.2018 tarihli ve 2018/1 sayılı iş bölümünün 5. maddesinde belirtilen "ilgili daire" kavramından bu iş bölümüne göre görevli olan dairenin anlaşılması gerektiği, bozmadan sonra da Yerel Mahkemece sanık hakkında verilen beraat hükmünün suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma suçuna yönelik olduğu anlaşıldığından, bu hükmü temyizen inceleme görevi anılan suça ilişkin temyiz davalarına bakmakla yetkili ve görevli olan Yargıtay 16.Ceza Dairesine ait ise de; 6572 sayılı Kanun'un 27. maddesi ile 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'na eklenen geçici 14. madde uyarınca yeniden oluşturulan Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu tarafından kabul edilerek 31.01.2019 tarihli ve 30672 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanıp 01.02.2019 tarihinde yürürlüğe giren 30.01.2019 tarihli ve 2019/1 sayılı iş bölümü kararının Yargıtay 18. Ceza Dairesinin görevlerine ilişkin bölümünde; "İş bölümünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iş bölümü değişikliği nedeniyle Yargıtay 16.Ceza Dairesi’nin arşivinde bulunan TCK'nın 220 ve 221. maddelerinde düzenlenen suçlardan kaynaklanan işler Yargıtay 18. Ceza Dairesine" devredileceğinin belirtilmesi karşısında; temyiz incelemesinin Yargıtay 18. Ceza Dairesince yapılması gerekmektedir."
Yukarıda belirtilen kararlar ışığında somut olay değerlendirildiğinde:
Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun 30/01/2019 tarih, 2019/1 sayılı iş bölümü kararıyla Yargıtay 16. Ceza Dairesi arşivinde bulunan TCK'nın 220 ve 221. maddelerinde düzenlenen suçlardan kaynaklanan işlerin Yargıtay 18. Ceza Dairesine devredileceğinin belirtilmesine ve dosyaların anılan Daireye devredilmiş olmasına, görevsizlik kararı üzerine Yargıtay 5. Ceza Dairesi 28.02.2020 tarih, 13013-9502 sayılı Başkanlık gönderme kararı ile de karar tarihi itibari ile verilen karşı görevsizlik kararının bulunmamasına ve iş bölümünü haiz muamelede bulunularak, temyizin nevi ve mahiyetine göre sevkte bulunulmasına, bu kapsamda hususiyetle Yargıtay 9. Ceza Dairesinin görevsizlik kararında belirtilen "suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu"na da bakmakla görevli Yargıtay 18. Ceza Dairesinin, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun 07.07.2020 tarih, 173 sayılı Kararı ile 01.10.2020 tarihinden geçerli olmak üzere kapatılması ve 28.01.2020 tarih, 31022 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Yargıtay Büyük Genel Kurulunun 23.01.2020 tarih ve 2020/1 sayılı iş bölümü kararı ile de 18. Ceza Dairesine verilen ve bu dairenin arşivinde bulunan işlerin, 01.10.2020 tarihi itibariyle Yargıtay 4. Ceza Dairesine devrine karar verilmesine nazaran; mevcudiyetini muhafaza eden Yargıtay 16. Ceza Dairesinin görevsizlik kararının kaldırılmamasına ve/veya iş bu karara karşı olumsuz görev uyuşmazlığı çıkaran karşı görevsizlik kararının bulunmamasına, ilgili bölümde yer verilen iş bölümü hükümlerine göre "olumsuz görev uyuşmazlığı çıkaran karşı görevsizlik kararı" verme görevinin de Yargıtay 4. Ceza Dairesine ait olduğu değerlendirildiğinden; Dairemizin GÖREVSİZLİĞİNE, dosyanın görevli Yüksek Yargıtay 4. Ceza Dairesine gönderilmesine 01.03.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.