Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/11044
Karar No: 2020/61
Karar Tarihi: 13.01.2020

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2016/11044 Esas 2020/61 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı şirkette çalışan bir işçi, göz rahatsızlığı nedeniyle fazla mesai yapamayacağına dair rapor aldıktan sonra iş yerinin şartlarının değiştirilmemesi üzerine işten çıkmak zorunda kaldı ve kıdem, ihbar tazminatı ve fazla mesai ücret alacaklarını talep etti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak, davalı tarafından tüm bordroların sunulmadığı teyit edildiğinden fazla mesai alacağı konusunda karar verilemedi. Borçlar Kanunu ve İş Kanunu hükümleri gereği, işçinin fazla mesai ücreti talep etmesi durumunda bunun yazılı belgelerle ispat edilmesi gerektiği belirtildi. Dosyada davacının imzası bulunmayan bordrolardaki tahakkukların davacıya banka kanalı ile ödenip ödenmediği araştırılarak banka kanalı ile ödenmiş ise bu fazla mesai tahakkukları hesaplanan toplam alacaktan mahsup edilmesi gerektiği açıklandı. Karar, bu nedenle bozuldu. Kanun maddeleri: Borçlar Kanunu madde 177, İş Kanunu madde 63.
9. Hukuk Dairesi         2016/11044 E.  ,  2020/61 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı isteminin özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı şirkette 15/05/2004-04/12/2014 tarihleri arasında çalıştığını, en son net 1776 TL ücretle çalıştığını, fazla mesai ücretlerinin, gözündeki rahatsızlık sebebiyle tozlu ortamda çalışamayacağına dair rapor verildiğini, bu sebeple iş ortamının değiştirilmesi yerine hiç değilse fazla mesai yapılmamasını talep ettiğini ancak davalının şartları değiştirmemesi üzerine işten çıkmak zorunda kaldığını, haklarının ödenmediğini açıklayarak kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai ücret alacağı ve 4 günlük maaş alacaklarının davalıdan tahsiline, yargılama giderleri ile ücreti vekaletin davalıya yüklenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    B)Davalı cevabının özeti:
    Davalı vekili, davacının usta olmadığını, en son ücretinin 1412 TL olduğunu, dava dilekçesindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, davacının hastalığına ilişkin talepten haberlerinin olmadığını, taraflarına rapor sunulmadığını, sundukları davacıya ait sağlık raporlarında çalışmasına engel teşkil edebilecek bir sorunu olmadığını, davacının kötü niyetli davranarak iş akdini feshettiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    C)Yerel Mahkeme kararının özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D)Temyiz:
    Kararı yasal süresi içinde davalı vekili temyiz etmiştir.
    E)Gerekçe:
    1.Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2.Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Fazla çalışma yaptığını iddia eden işçi bu iddiasını ispatla yükümlüdür. Ücret bordrolarına ilişkin kurallar burada da geçerlidir. İşçinin imzasını taşıyan bordro sahteliği ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bir başka anlatımla bordronun sahteliği ileri sürülüp kanıtlanmadıkça, imzalı bordroda görünen fazla çalışma alacağının ödendiği varsayılır.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tarafların, tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir. İşçinin fiilen yaptığı işin niteliği ve yoğunluğuna göre de fazla çalışma olup olmadığı araştırılmalıdır.
    İmzalı ücret bordrolarında fazla çalışma ücreti ödendiği anlaşılıyorsa, işçi tarafından gerçekte daha fazla çalışma yaptığının ileri sürülmesi mümkün değildir. Ancak, işçinin fazla çalışma alacağının daha fazla olduğu yönündeki ihtirazi kaydının bulunması halinde, bordroda görünenden daha fazla çalışmanın ispatı her türlü delille yapılabilir. Bordroların imzalı ve ihtirazi kayıtsız olması durumunda, işçinin bordroda belirtilenden daha fazla çalışmayı yazılı belge ile kanıtlaması gerekir.
    İşçinin imzasını içermeyen bordrolarda fazla çalışma tahakkuku yer aldığında ve tahakkukta yer alan miktarların karşılığı banka hesabına ödendiğinde, tahakkuku aşan fazla çalışmalar her türlü delille ispatlanabilir. Tahakkuku aşan fazla çalışma hesaplandığında, bordrolarda yer alan fazla çalışma ödeme tutarları mahsup edilmelidir.
    Davacının imzası bulunmayan bordrolardaki tahakkukların davacıya banka kanalı ile ödenip ödenmediği araştırılarak banka kanalı ile ödenmiş ise bu fazla mesai tahakkukları hesaplanan toplam alacaktan mahsup edilmelidir. Fazla mesai ücreti tahakkuku içeren bordrolarda davacının imzası var ise o ay fazla mesai ücreti hesaplamasında dışlanmalıdır.
    Davacı işçi fazla mesai ücreti talebinde bulunmuş mahkemece yapılan fazla çalışma karşılığının dosyaya sunulu bordro olmadığından kayıtlar incelenmeksizin isteğin kısmen reddine karar verilmiştir.
    Somut uyuşmazlıkta; dosyada davalı tarafça tüm bordroların sunulmadığının bu hususun bilirkişi raporunca da teyit edildiğinin, delil listesinin 6. maddesinde de son dönem bordrosuna dayanıldığının ve sadece imzasız olarak Ekim/2014 dönemi bordrosunun bilgisayar çıktısı ile bu aya ilişkin banka hesap ekstresinin sunulduğu anlaşılmaktadır.
    Dairemiz uygulaması, davacının imzası bulunmayan bordrolardaki tahakkukların davacıya banka kanalı ile ödenip ödenmediği araştırılarak banka kanalı ile ödenmiş ise bu fazla mesai tahakkukları hesaplanan toplam alacaktan mahsubu şeklindedir.
    Bu nedenle, Ekim / 2014 bordrosunda tahakkuk ettirilip ödendiği anlaşılan fazla mesai alacağının yapılan hesaplamadan mahsup edilmemesi hatalıdır. Mahsup işlemi takdiri indirim sonucu tespit edilen miktardan yapılmalıdır.
    F)SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın yukarda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13/01/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi