Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 1998/571
Karar No: 1999/4542
Karar Tarihi: 15.12.1999

Danıştay 3. Daire 1998/571 Esas 1999/4542 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu mahkeme kararı, bir şirketin İhracatçılara Ödenen Destekleme Primleri için yapılan tahakkuk işlemi ile ilgilidir. Şirket, mahkemeye, tahakkuk edilen DFİF primlerinin kaldırılmasını istemiştir. Mahkeme, destekleme primlerinin ihracatın gerçekleştirildiği vergilendirme döneminin geliri olduğu görüşüne katılır ve ihtirazi kayıtla verilen beyannamede bildirilen destekleme primlerinin matraha eklenmesi suretiyle idarece yapılan tahakkukta yasaya uygunluk görülmediğini belirtir. Sonuç olarak, temyiz istemi reddedilir ve karar onanır. Kanun maddeleri olarak, Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 30/1,m ve 11/1-b maddeleri ile İhracatçılara Verilecek Devlet Yardımları Hakkında Karar'ın 11. maddesi kararda detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

Daire : ÜÇÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1999
Karar No : 4542
Esas Yılı : 1998
Esas No : 571
Karar Tarihi : 15/12/999

T.C.MERKEZ BANKASINCA İHRACATÇILARA ÖDENEN DESTEKLEME PRİMLERİNİN TAHAKKUK ETTİRİLDİKLERİ DÖNEM DEFTERLERİNE HASILAT OLARAK KAYDEDİLMESİ VE TAHAKKUK TARİHİNİN DE PRİM TUTARININ MERKEZ BANKASINCA İHRACATÇI ŞİRKETE ÖDENEBİLİR HALE GELDİĞİ TARİH OLMASI GEREKTİĞİ HK.

İhtirazi kayıtla verilen ...-... özel hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinde beyan edilen kurum kazancı üzerinden tahakkuk ettirilen kurumlar vergisi, geçici kurumlar vergisi ve fon payının DFİF primlerine isabet eden kısmının kaldırılması istemiyle açılan davayı; dosyanın incelenmesinden, ...-... özel hesap döneminde gerçekleştirilen ihracata ilişkin incelemelerin tamamlanmasından sonra destekleme primlerinin 1997 yılının Temmuz ayında ihracatçı şirkete ödenebilir hale geldiği anlaşıldığından olayda tahakkuk tarihinin DFİF primlerinin Merkez Bankasınca davacı şirkete ödenebilir hale geldiği 1997 yılının Temmuz ayı olarak kabulü gerektiği, bu durumda, T.C.Merkez Bankasınca ihracatçılara ödenen destekleme primlerinin tahakkuk ettirildikleri dönem defterlerine hasılat olarak kaydedilmesi ve tahakkuk tarihinin de prim tutarının merkez bankasınca ihracatçı şirkete ödenebilir hale geldiği tarih olması gerektiğinden, destekleme primlerinin, ihracatın gerçekleştirildiği vergilendirme döneminin geliri olması gerektiği görüşü ile ihtirazi kayıtla verilen beyannamede bildirilen destekleme primlerinin matraha eklenmesi suretiyle idarece davacı şirket adına yapılan tahakkukta yasaya uygunluk görülmediği gerekçesiyle kabul ederek DFİF primlerine ilişkin olarak fazladan tahakkuk ettirilen kurumlar vergisi, geçici kurumlar vergisi ve fon payını terkin eden ... Vergi Mahkemesinin ... gün ve ... sayılı kararının; DFİF primlerinin beyanname verme süresi içerisinde tahsil edilmiş olması nedeniyle ...-... dönemi geliri olarak dikkate alınması gerektiği ileri sürülerek bozulması istemidir. Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesi kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi