Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 1997/6327
Karar No: 1999/7709
Karar Tarihi: 15.12.1999

Danıştay 8. Daire 1997/6327 Esas 1999/7709 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, 3 yıl öğrenim görerek mezun olduğu yüksekokul diplomasının, dört yıllık yüksekokul mezunlarına verilen lisans diplomasına eşdeğer sayılmaması yolundaki Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı işleminin iptali için dava açtı. Dosyanın incelenmesinden, davacının üç yıllık bir programdan mezun olması nedeniyle eğitimin lisans düzeyinde kabul edilmeyeceği anlaşıldı. Hukuka aykırılık bulunmadığına karar verildi.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu 3/s maddesi: Lisans eğitimi, ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretim olarak tanımlanmıştır.

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1997/6327
Karar No: 1999/7709

Davacı : …
Davalı : Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Vekili : …
Davanın Özeti : Davacının, 3 yıl öğrenim görerek mezun olduğu … İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden aldığı diplomanın, mevcut 4 yıllık İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi mezunlarına verilen lisans diplomasına eşdeğer sayılması yolundaki başvurusunun reddine ilişkin Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının … günlü ve … ile … sayılı işlemlerinin; hukuka aykırı olduğu, 570 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile dört yıldan az yüksek öğrenim görmüş olanlar için düşük gösterge uygulanarak, makam tazminatının daha düşük gösterge üzerinden ödeneceği, öğrenim süresinin okulun bitirildiği tarihten daha sonra 4 yıla çıkarılmasının aldığı eğitimin lisans düzeyinde olmadığını göstermediği, kaldı ki diplomasının da lisans diploması olduğu öne sürülerek iptali istemiyle açılmıştır.
Savunmanın Özeti : 2547 sayılı Yasanın 3/s maddesinde, lisans eğitiminin ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık programı kapsayan bir yükseköğretim olarak tanımlandığı, yüksekokulların lisans düzeyinde 4 yıl ya da 8 yarı yıllık eğitim vermeye başlamasından sonra, üç yıllık yüksekokul mezunlarının lisans tamamlama eğitimi alarak lisans diploması almaya hak kazandığı, bu yola başvurulmadan doğrudan lisans mezunu sayılmasının hukuken kabul edilemeyeceği, makam tazminatı ile ilgili iddiaların dava konusu işlemle ilgisi bulunmadığı, davacıyı olmadığı halde 4 yıl eğitim görmüş gibi kabul etmenin eğitim-öğretim hakkı ve fırsat eşitliği açısından aykırılığa neden olacağı, 3 yıllık öğrenim gördüğünü açıkça kabul eden davacının 4 yıllık yükseköğrenim kurumundan mezun olmuş gibi değerlendirmeye tabi tutulmasının mevzuata aykırı olduğu öne sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.
Danıştay Tetkik Hakimi … 'ın Düşüncesi: Yasal dayanaktan yoksun davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … 'ün Düşüncesi: Davacı gördüğü öğrenimin lisans düzeyinde sayılamıyacağı yolundaki işlemin iptalini istemektedir.
570 sayılı KHK.nin IV sayılı cetvel 8/a sırasındaki "4 yıl süresi yüksek öğrenim" ibaresinin iptali talep edilmediğinden bu hükmün Anayasaya aykırı bulunduğu iddiası yerinde görülmemiştir. Davanın esasına gelince;
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 3/S maddesinde lisans eğitiminin ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan bir yükseköğretim olduğu hükme bağlanmıştır. Dosyanın incelenmesinden, davacının 27.10.1955 yılında kaydolduğu ... İktisadi ve Ticari İlimler Akademesinde 3 yıl öğrenim gördükten sonra mezun olarak diploma aldığı anlaşıldığından sözü edilen eğitimin lisans düzeyinde kabul edilmesi mümkün görülmemektedir.
Öte yandan; ibraz edilen diplomada lisans ibaresine yer verilmesi eğitim süresinin 3 yıl olduğu gerçeğini ortadan kaldıramıyacağı da açıktır.
Belirtilen sebeplerle, dayanaktan yoksun bulunan davanın reddi gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
Dava, davacının üç yıl öğrenim görerek mezun olduğu yüksekokuldan aldığı diplomanın, dört yıllık yüksekokul mezunlarına verilen lisans diplomasına eşdeğer sayılamayacağı yolundaki davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Yasasının 3/s maddesinde, lisans eğitiminin, ortaöğretime dayalı, en az sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan bir yüksek öğretim olduğu kuralı yer almıştır.
Dosyanın incelenmesinden, "en az dört yıl süreli yüksek öğrenim veren okulu bitirmiş olması" koşulunun, görevi nedeniyle alacağı makam tazminatı göstergesini düşürmesinden dolayı, davacının 3 yıl öğrenim süreli okulundan aldığı diplomanın, 4 yıl süreli yüksek öğrenim veren okul diplomasıyla eşdeğer sayılması için davalı idareye başvuruda bulunduğu anlaşılmaktadır.
Ancak, davacının 27.10.1955 tarihinde kaydolduğu ... İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde üç yıl öğrenim gördükten sonra mezun olarak lisans diploması aldığı görülmektedir.
Olayda, 3 yıllık yüksek öğrenim gördüğü ve diploma aldığı görülen davacının, 4 yıllık yüksek öğrenim kurumundan diploma almış gibi değerlendirilemeyeceği açık olduğu gibi, mezun olurken verilen diplomada yer alan "lisans diploması" ibaresi de eğitim süresinin 3 yıl olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.
Bu durumda, 3 yıllık yüksek öğrenim kurumundan mezun olan davacının diplomasının 4 yıllık yüksek öğrenim kurumu diploması ile eşdeğer sayılmaması yolundaki işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle davanın reddine, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca …TL. vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine, 15.12.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.



Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi